Levélcsillag faágdarabon

Egy kis fantáziával és kézügyességgel látványos és egyedi lakásdíszt készíthetünk élő szobanövényeink és néhány faág felhasználásával.

A legalkalmasabb faág egy - lehetőleg már nem élő fából fűrésszel is levágható - villásan esetleg többfelé szétágazó faágrész legyen. Ha ezt még szép kéreg is fedi, mint a nyírfa esetében, az fokozhatja látványosságát. Kiakaszthatjuk oldalfalra, vagy a mennyezetről alácsüngve függeszthetjük fel. Erre a legalkalmasabb egy spárga, de még jobb, ha horgászdamilt használunk így a felfüggesztés szinte láthatatlan. Miután jó alaposan letisztítottuk, vegyük szemügyre, hogy melyik része a legalkalmasabb a növény telepítésére. Legjobb, ha a szétágazó ágak tövébe helyezzük el a dísznövény gyökérzetét.
A növény kiválasztásnál ügyeljünk a méretarányokra és arra, hogy fára való legyen a választott növény, különben túlnövés vagy pusztulás következhet be. Erre a legalkalmasabb a rejtett virág néven ismert levélcsillag féleség, tudományos néven Cryptanthus.
Formája jellegzetesen csillagszerű és ilyenek a rajtuk kisebb számban kifejlődő sarjak is. Mérete alig pár cm-től a 20-30 cm-ig terjedhet. Alacsony növésű. Levelei leggyakrabban levélrózsában helyezkednek el, amelyek kifejezetten csillagszerűen szétterülők. Tapintásuk durva, szélük hullámos, fogas finoman tövises.
Virágai általában fehérek, aprók, amelyek a levélhónaljban csoportosan és egymás után nyílnak, de virágzása csak kifejlett állapotban szokott megindulni. A párás levegőt kedveli, de a száraz szobalevegőt is elviseli. Kora tavasztól késő őszig szűrt fényt kapjon, viszont a téli időszakban lehetőleg közvetlen érje a napfény. A legjobb talaj számára a rostos tőzeg, amelybe apró hungarocell darabkákat keverve lazíthatjuk a földjét.
Szaporításuk bármely időszakban elvégezhető az apró sarjak leválasztásuk utáni meggyökereztetésével. A legjobb, ha a faágdarabon cserepesen helyezzük el, epifita, bromélia rokonuktól eltérően laza földben. A kis cserepet - az alsó vízkivezető nyílásain keresztül áthurkolva - 2-4, lehetőleg nem rozsdásodó rézhuzallal a felső pereménél kivezetve rögzíthetjük a fadarabhoz.
Mohával boríthatjuk be a tetejét esetleg az egész cserepet, ami egyrészt látványos, másrészt viszont tartja a nedvességet a növény számára. A mohalap rögzítése is vékony huzallal történjen, erre azért van szükség, hogy ne váljon el a cserépről. A moha begyűjtése nagyon egyszerű. Rendszerint erdők és egyéb vizes helyeken fellelhetők, és könnyen lefejthetők.
A páraigényük kielégítésére a legcélszerűbb, ha időnként langyos és lehetőleg lágyított vízzel permetezzük. Öntözése pedig egész évben mérsékelt legyen. Ha még is elkezdene kiszáradni, a legjobb, ha környezetükkel azonos hőmérsékletű tiszta vízbe mártjuk. Táplálásuk kéthetente vagy havonta tápoldatozással történik. Egy liter vízhez 2-3 milliliter tápoldatot, vagy 2-3 milligramm tápsót teszünk, és ezzel öntözgetjük. Az időközbeni méretgyarapodásukkal arányos méretű cserépbe kerüljenek átültetésre.
A kártevők közül a pajzstetvek és a gyökértetvek támadhatják meg, de ezek is csak akkor, ha nagyon száraz, fűtött körülmények között tartjuk a növényt. A túl alacsony hőmérséklet és a nagyon nedves helyen való tartás gyakran tőrohadást és a levelek elhervadását, elhalását idézi elő. Fényszegénység is okozhatja a levelek barnulását és elszáradását, de legtöbbször a kiszáradás, az elégtelen vízellátás okozza a növény elhalását.
Mesterséges megvilágításuk nem csupán látványos, de csodálatos hatást képes kelteni a kis növényen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról, hónapra a kertben - szeptember

A szeptemberi időjárás általában még nyárias, de az ősz jelei is megfigyelhetők alkalmanként, főleg az éjszakai lehűlésekkor. Az őszi munkacsúcs ilyenkor még nem kezdődik el, de néhány dolog már...


Strapabíró szobanövények

Sokan vannak, akiknek bár nem kedvenc időtöltése növényekkel foglalkozni, esetleg nem erőssége a rendszeresség (ami egy növény gondozásánál nem hátrány), mégis szeretnének szobanövényeket...