Csiszolóhenger házilag

Az utóbbi években a barkácsolók és a modellezők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett "Multi" vagy "Kombi" eszközök. A gépek egyik széles körű alkalmazása a csiszolás, amelyet speciális felfogódobra rögzíthető csiszolóhenger segítségével végezhetünk. A henger a vele végzett munka során kopik, majd elhasználódása után cserére szorul. A csiszolóhengert azonban némi idő ráfordításával a kereskedelmi áránál jóval olcsóbban, magunk is elkészíthetjük. Írásunk az elterjedt 1/2 coll belső átmérőjű, 13 mm hosszú hengereket veszi alapul, azonban az értékek megfelelő módosításával ettől eltérő méretű típusok is előállíthatóak.

Eszközök

Az elkészítéshez eszközöket tekintve ceruzára, vonalzóra, vékony alkoholos filcre, kicsi ecsetre tálkával, két ruhacsipeszre, néhány gemkapocsra, asztalunkat a karcolásoktól megóvó munkalapra valamint késre és ollóra lesz szükségünk. Az olló és a kés kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy azokkal csiszolóvásznat kell majd darabolnunk, amelynek szemcséi megviselhetik a pengéket. A csiszolóhengereket a tekercseléshez hasonló módon fogjuk elkészíteni, ezért szükségünk lesz még egy csévetestként szolgáló, 12 mm átmérőjű, 15-20 cm hosszú, tömör, kemény anyagból készült hengerre. A feladatra tökéletes lehet egy rúdacél megfelelő hosszúságú darabja vagy akár egy elkopott hosszú szárú fúró.
Munkánkhoz ívben kapható, 300 g/m2-es kartonpapírt, ragasztószalagot, folyékony ragasztót valamint csiszolóvásznat használunk. Ragasztószalagként a festékkereskedésekből beszerezhető, legalább 14 mm széles papír alapanyagú szalag lehet a legmegfelelőbb. Folyékony ragasztóanyagnak - kezünk és eszközeink könnyebb tisztítása érdekében - vízzel oldható típust válasszunk. A ragasztó legyen viszonylag híg, ecset segítségével jól teríthető. Alkalmazásukhoz lehetőleg ne használjunk kézi felhasználásra szánt csiszolópapírt, mivel ezek kevésbé viselik el a szerszámgépünk által rájuk kifejtett igénybevételt. Legjobb, ha a kívánt szemcsemérettel, végtelenített gépi vásznat vásárolunk. Ennek eredeti mérete számunkra nem mérvadó.

A tekercselőrúd elkészítése

Első lépésként a tekercseléshez használandó rudat papírbevonattal látjuk el. Ceruzával jelöljünk fel, majd olló segítségével vágjunk le a kartonpapírból egy 15 mm széles csíkot. A ragasztóból az ecsetet használva vigyünk fel a rúdra egy réteget. A levágott kartoncsíkot egyenletesen, a meneteket szorosan egymás mellett tartva, tekercseljük fel a beragasztózott rúdra. A menetek között esetlegesen kiszivárgott ragasztófelesleget száraz papírtörlővel töröljük le. Két ruhacsipesz segítségével rögzítsük a papír végeit a rúdhoz. A ragasztó megszáradásáig tegyük félre az eszközt. A bevonattal a rúd átmérője mintegy 0,5 mm-el nagyobbodva eléri kívánt 12,5 mm körüli értékét.
Jelöljünk fel a kartonpapírra párhuzamosan futó, egymástól 7,5 mm-re lévő vonalakat annak teljes szélességében. Minden második jelölés mentén olló segítségével vágjunk csíkokat a papírból. Az így kapott 15 mm széles papírcsíkok képezik majd a készülő csiszolóhengerek vázát. Fektessük az elkészített kartoncsíkot a középen futó jelöléssel felfelé egy műanyag bevonattal rendelkező vagy festett felületű asztallapra. A ragasztószalagból, a középvonalat követve ragasszunk egy csíkot a kartonra. Ha végeztünk, rajzoljunk a karton középvonalától 14 mm-re futó, azzal párhuzamos vonalat a ragasztószalagra. Itt célszerű alkoholos filcet használnunk. Ollóval, esetleg szikével vágjuk végig a feljelölt vonalat. A fenti műveletet követve mindegyik kartoncsíkot lássuk el ragasztószalaggal.
Vegyük elő a kartonnal bevont tekercselőrudat. A felragasztott kartonbevonatot mindkét végen 2 mm-el vágjuk rövidebbre a rúdnál. A megfelelően elkészített rúdra megkezdhető a kartoncsíkok feltekercselése. A papírcsíkot úgy igazítsuk, hogy tekercseléskor a rajta lévő ragasztócsík hátoldala a henger felőli belső oldalra, a következő menet mindig az előző menet szabad ragasztócsíkjára kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy a menetek szorosan egymás mellé illeszkedjenek. Ha a készülő papírcső hosszabb lesz mint a tekercseléshez használt rúd, akkor a rudat óvatosan toljuk előrébb a csőben. Amikor a karton végére értünk vegyük ki a rudat az elkészült csőből. Tegyük félre a kész példányt, majd végezzük el a műveletet mindegyik kartonnal.

A csiszolóvászon felragasztása

Következő lépésként, ollóval vágjunk 15 mm széles csíkokat a csiszolóhengerhez használni kívánt csiszolóvászonból. A csíkok levágásakor dolgozzunk nagyon pontosan, semmi esetre se próbálkozzunk a vászon megtörésével vagy tépésével.
Ha elkészültek a vászoncsíkok, nekikezdhetünk azok felhasználásának. Egy elkészített papírcsőbe helyezzük vissza a tekercselőrudat. Ecset segítségével egyenletesen kenjük be ragasztóval a papírcső egyik végét. A megfelelő tapadás érdekében használjunk vastagabb réteget a ragasztóból. A karton és csiszolóvászon réteget egymással ellentétesen tekercseljük egymásra. Ha jó irányban haladunk a vászonnal, akkor annak és a kartoncsík meneteinek széle egymást keresztezve futnak. Ügyeljünk arra, hogy feszesen, meneteit pontosan egymás mellé illesztve tekercseljük fel a kartonra a vásznat.
Néhány menet felvitele után a rudat fogjuk meg a már borított részénél. Ragasztózzuk be a még száraz felületet, majd folytassuk a munkát. Amikor a karton végére értünk, az esetlegesen megmaradt vásznat vágjuk le, majd a tekercselő rúd eltávolítása után a vászon végeit 1-1 gemkapoccsal rögzítsük a kartonhoz. Hagyjunk elegendő időt a ragasztó megszáradására.
Utolsó lépésként a kész hengereket 13 mm-es darabokra vágjuk. A vágáshoz a csövekbe visszahelyezzük a tekercseléshez is használt rudat, majd egy erős pengéjű késsel - a hengert munkalapon görgetve - körbevágjuk. A darabolás, a hengerek készítéséhez használt anyagoktól függően viszonylag nagy erőt is igényelhet. Kezünk megóvása érdekében használjunk szivacscsal bélelt kesztyűt. Minden esetben ellenőrizzük az elkészített hengereket, és csak az ép példányokat tartsuk meg használat céljára.
A leírt módon készített csiszolóhengerek tapasztalataim szerint kiválóan használhatóak, azok a gyári példányokkal közel azonos élettartamúak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szabó György


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...