Világítástervezés a lakberendezésben

A lakberendező feladata nem csak a lakás harmóniájának, hanem az adott család és az adott tér összhangjának megteremtése is. A jól működő, esztétikus belső terek létrehozása bonyolult feladat, amelyben lényeges a társtervezőkkel való jó együttműködés. Ideális esetben a tervezőmérnök, az épületgépész, a világítástechnikus egy időben keresi a legjobb megoldásokat a lakberendezővel. Most a teljesség igénye nélkül a lakásvilágítás kialakításával foglalkozunk.

A lakásvilágítás hálózati terveinek elkészültét meg kell előznie a berendezési terv teljes kidolgozásának. Csak akkor készíthetünk jó világítási tervet, ha pontosan tudjuk, minek hol lesz a helye, milyen bútorok kerülnek az adott térbe, milyen színeket, anyagokat használunk majd.
Mindehhez tudnunk kell, hogy a világítást mely tényezők befolyásolják. Ez a hármas egység: a fény, az azt visszaverő környezet és a látásunk. Ha számolunk a fényvisszaverődéssel, a fényelnyeléssel és a fényáteresztéssel, a megvilágítandó funkciókkal és négyzetméterekkel, a fényforrások teljesítményével, akkor ezek ismeretében ideális látáskomfortot hozhatunk létre a világítási típusok önálló vagy egyidejű használatával.
Általános világításként leggyakrabban a központi világítás szórt fénye szolgál. Az egyes tevékenységi formákat funkcionális direkt fénnyel világítjuk meg, de legalább ilyen fontos a derített, lágy hangulatfények használata is.

A világítás lakberendezési szempontjai helyiségenként
Az előtér lakásunk először szembetűnő része, ezért fontos, hogy méltó módon fogadja a belépőt. Sajnos legtöbbször kis alapterületű, és közlekedő funkciókat is ellát, ezért tervezése fokozott megfontolást igényel. Gyakori a beépített bútorok használata, mert sok holmi befogadására képes. Bármilyen stílusú legyen is, biztosítanunk kell a leüléshez, cipőtároláshoz, kulcsok, táskák lerakásához szükséges helyet. Mivel innen indulunk, és külsőnk rendezettségét ellenőriznünk kell, egy egész alakos tükör elhelyezése is fontos. Világításának biztosítania kell az egész tér és az egyes funkciók átláthatóságát is. Az általános világításnál el kell kerülnünk a túlzott megvilágítást, hogy megteremtsük az átmenetet a külső és a belső fényviszonyok között. Célszerű a tükör- és szekrényvilágítást külön-külön kapcsolhatóan megoldani.
Optimális esetben az előtér előrevetíti a lakás többi részének, de legalább az innen látható tereknek a hangulatát.
A nappali sokfunkciós tér, amit mindannyian szeretnénk úgy használni, hogy az egyidőben itt játszódó eseményeknek helyet találjunk, senki ne zavarja a másikat, minden szép és kedves tárgyunkat el tudjunk helyezni, vendégeinket is harmóniában, rendben fogadhassuk, no és kedves háziállatunk se érezze magát rosszul. A felsorolást még hosszasan folytathatnánk. A sokféle funkció miatt már a berendezés egységének megteremtése sem egyszerű.
A világítás ebből adódóan sokféle lehet. Talán itt kell a legváltozatosabban, a legtöbb funkciónak megfelelően használni a lámpatesteket. A jó tájékozódást általános fényekkel biztosíthatjuk, de szükséges jó olvasólámpákat, íróasztali lámpát és hangulatvilágítást is elhelyezni. Élhetünk a képvilágítás, a növények, a falfülkék, a szekrények, akváriumok megvilágításának hangulatfokozó eszközeivel is, létrehozhatunk szép fényudvarokat a falon és a mennyezeten.
Nemcsak a fény, de a lámpa formája is fokozottan fontos, önmagában is dísztárgy és hangulati elem, ami erősíti a bútorok összhangját. A különböző funkciókat fényszigetek létrehozásával választhatjuk el egymástól. A televízió elhelyezésekor vegyük figyelembe, hogy sem mesterséges, sem természetes fények ne tükröződjenek képernyőjén. Célszerű a készülék mögé is világítótestet helyezni, hogy a képernyő és a környezet fénysűrűségének különbségét csökkentsük.
Konyha-étkező: Használati értelemben központi tér, és hiába vált ergonómiailag alaposan megtervezett modern munkahellyé, továbbra is betölti a házitűzhely szerepét, ahol gyakran elidőz a család. Mint a munkahelyek többsége, a konyha is sok balesetveszélyt rejt magában, ezért a munkavégzés helye, a munkapult megvilágítása a legfontosabb.
A felső szekrény szélébe helyezett fényforrások csak dekorációs elemek lehetnek, sőt, sokféle árnyékot képeznek. Helyes, ha a felső elem alsó részére helyezzük el ezeket, így a pult egyenletes fényt kaphat. Az ebédlőasztal - függetlenül attól, hogy a konyhában, a nappaliban vagy önálló ebédlőben helyeztük-e el - külön világítást igényel. Mindenképp el kell kerülni, hogy a szemünkbe világítson, vagy takarja egymás elől az asztalnál ülőket. Megoldás lehet a falikar, vagy az asztal fölé ostorszerűen behajló állólámpa is.
A hálószoba lakásunk legintimebb része, nemcsak a pihenés és az alvás, de a szerelem, a betegápolás színhelye is. Egyéni szokásoktól függően számtalan módon kialakítható, de minden esetben a jó és egészséges fekhely kiválasztása a legfontosabb. A színek, formák összhangja sokféle lehet, attól függően, hogy nyugodt-békés, izgalmas, romantikus vagy éppen rendezett-friss hatást akarunk elérni. Általános világításon kívül hangulatlámpát, olvasólámpát is el kell itt helyeznünk. Fontos, hogy ne csak a bejárat mellől, de az ágyból is működtetni tudjuk ezeket.
A fürdőszoba a hálóval együtt jól működő intim zónát hoz létre. A nagyterű luxusfürdőszobák berendezése egyszerű feladat a mai választék mellett. Lehet süllyesztett fürdőkádunk és masszázskabinunk, dupla mosdónk, akár lakószoba-jellegű pihenőhelyünk is. Nehezebb dolgunk van a gyakoribb kis alapterületű helyekkel. Ebben az esetben nem csak a tárgyak elhelyezését kell alaposan átgondolnunk, hanem élnünk kell a színek, fények optikai térnövelő hatásával is. Ritkán van az ilyen kis helyiségeknek ablaka. Leggyakrabban nappal is mesterséges fényeket kell alkalmazni az általános világításon túl, a jó funkcionális világítás különösen a tükörnél lényeges. Mindig az arcot kell világítani, úgy, hogy egyetlen része se legyen árnyékban. Erre a legjobb megoldás a tükör két oldalán az arc magasságában elhelyezett lámpatest.
A tervezési munka fontos feladata a stílusában és funkciójában is megfelelő lámpák kiválasztása. A jó minőségű és igényes kidolgozású darabok költségesek. Arra is gondolni kell, hogy legtöbbször 1-2 hónapos határidővel rendelhetők.
Magyarország az utóbbi pár évben óriási lépésekkel zárkózik fel a lakáskultúra területén a nagy hagyományokkal rendelkező országokhoz. Egyre szélesebb - és nem okvetlenül a legtöbb pénzzel rendelkező - réteg kívánsága, hogy minden ponton átgondolt, harmonikus otthonban éljen. Ennek stílusát sok tényező befolyásolja, pl. családi hagyományok, divatirányzatok, mértékadó klasszikus formarendszerek, egyéni ízlés, nosztalgia, népi jellegű elemek, és még sorolhatnánk. Bármely stílust választjuk is, ma már találhatunk hozzá megfelelő lámpatesteket, sőt teljes lámpacsaládokat is.
A lakberendezésben jelen vannak az eredeti történelmi stílusú bútorokkal berendezett lakások. Régiségkereskedésekben és a megfelelő piacokon a hozzáértők ma is találhatnak értékes tárgyakat. Sokan kedvelik a stílbútorokat is. A nagy design-cégek pedig gyártanak barokk, klasszicista, empire, szecessziós stb. lámpákat, amelyek tökéletesen illeszkednek a berendezéshez és a mai kor technikai színvonalához is.
Az elmúlt tíz év legnagyobb divatja a mediterrán stílusú berendezés volt. Sokakat vonz a mediterrán népek életigenlő, napsütötte világa és életszemlélete. Legfőként az olasz szín- és anyaghasználat nyert teret terrakotta burkolataival, kerámiáival, ragyogó kékeivel, antikolt falfelületeivel és a faanyagok természetes szépségének használatával. Kiváló kiegészítői ennek a kovácsoltvas lámpatestek, amelyeket itthoni mestereink nagyon jó színvonalon készítenek el.
Elsősorban férfiak kedvelik az angol stílust dolgozó- vagy pihenőszobájuk berendezésénél. A mértéktartó és egyszerű szépségre törekvő stílus nemes anyagokat, sötét színeket használ. Nálunk fő jellemzője a klub jellegű bőr ülőgarnitúra. Jellemzően bronz- és rézszínű, klasszikus formarendszerű lámpatesteket ajánlunk hozzá.
A skandináv stílust sokan összetévesztik az IKEA formavilágával. A valódi skandináv stílus az északi vidékek kultúrájára épül. Maximális természettisztelet, egyszerű szépség, könnyed elegancia és tökéletes harmónia jellemzi. Sajátosan használja a világos, nyers színű textileket, a könnyű, áttetsző anyagokat. Mivel ezen a vidéken kevés a fény, a természetes csillogást sok lámpával, üveggel, csillogással pótolják. Funkcionalitás és lebegő térérzés jellemzi.
A loftok berendezése nálunk az utóbbi években kezdett teret hódítani. Ezek a hatalmas, elhagyott gyárépületek főleg művészek által váltak közkedveltté. A gyönyörű fémszerkezetek, hatalmas ablakok sok lehetőséget nyújtanak az izgalmas egyterűség kialakításában. Ipari jellegű, konstruktivista bauhaus-os lámpák illenek hozzá.
Akár egy loft is lehet high-tech stílusú, de bármely lakás vagy iroda készülhet ezzel a technokrata szemlélettel. A fém, a króm, az üveg és a magas technológiai színvonal a jellemzőik. Bátran alkalmazhatjuk az élénk színeket is a jellemző szürke, fekete mellett.
A ‘60-as évek Amerikájában jött létre a minimalista stílus, ami az ezredforduló táján jutott el hozzánk. A rohanó élet megnyugtató ellenpontjaként csupa egyszerű mértani formából, funkcionális praktikus elemből áll minden darabja. A japán formavilág szépsége tükröződik benne. Színeiben is visszafogott, időtlenséget sugároz, és tökéletes minőségű. Lámpatesteire is a redukált mértani formák a jellemzők.
A fiatalok körében vált divattá a retro stílus, az '50-es, '60-as, '70-es évek hangulatának felelevenítése. A pop-art, a hippidivat, a futurizmus, a space elemeiből válogatva izgalmas szín- és formarendszert épít fel. Legfőként a gömbformájú műanyaglámpák használata került most előtérbe.
Természetesen jelen vannak a különböző etno elemek és a folklór is, de leginkább az úgynevezett modern berendezés a legelterjedtebb. Az ilyen lakások egyszerű vonalvezetésű, tömegtermeléssel előállított bútorokkal berendezettek. Az ipari formatervezés, a design természetes része a hétköznapi tárgyak létrehozásának. Ezen a területen főleg az olasz és francia tervezők viszik el a pálmát.
Nagyon fontos része ennek a vonulatnak a lámpatervezés is, amelyben természetesen újra és újra megjelennek régi korok újrafogalmazott formaelemei, vagy ezek a régi formák újfajta anyaghasználattal teljesen mássá válhatnak.
A természetes fényt sok minden befolyásolja, sohasem állandó, de élettani funkciói vitathatatlanok. A mai tervezők szeretik azt gondolni, hogy uralják a fényt, és jól alkalmazzák a mesterséges világítást. Mai modern környezetünkben a fények segítségével a színeket is befolyásolhatjuk. A színeknek pedig szintén élettani hatásai vannak. Johannes Itten szerint "a szín az élet, színek nélkül halott lenne a világ".

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: világítás, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fény a mindennapjainkban

Fény nélkül nem lenne élet, hiszen a napfény energiáját gyűjtik össze a növények, tehát ennek táplálkozásunkban is nagy szerepe van. Ám a fény mindennapjainkban is ott van, annyira természetesnek...


Indukciós világítótestek

Egyenletes, kellemes megvilágítás, gyors begyújtás, hosszú élettartam jellemzik a DML világító­testeket. Nagy fényereje és alacsony energiafogyasztása miatt nagy terek világítására is alkalmas.