Csodálatos paratölgy

A parafa dicsérete

A természetes anyagok újbóli felfedezése előtérbe helyezte a parafát. A parafa termékek széles körben alkalmazhatók az építészet területén, a belsőépítészetben, valamint az ipari hő- és hangszigeteléseknél. A mediterrán országokban már évszázadok óta jól ismerik és alkalmazzák ezt az ősi hőszigetelő anyagot.

Mi is a parafa? A parafa a paratölgy kérgéből gyártott anyag. A paratölgy rendkívül értékes, különleges fafajta, a mediterrán medence egyes területein, a Földközi-tenger vidékén - Portugáliában, Spanyolországban, Dél-Franciaországban és Olaszország egyes részein, valamint Észak-Afrikában, Algériában - honos. Általában 10-12 m magas, bár egyes egyedei 20 m-re is megnőnek. Törzse 40-60 cm átmérőjű, koronája gömbölyded, levelei fényes sötétzöldek, de nem öblösek, mint tölgyeinké. Tömegesen nyíló porzós virágai kora tavasszal feltűnőek, makktermései még a virágzás évében beérnek.
A paratölgy törzsén és idősebb ágain a kéregpara fejlődéséből vastag, rugalmas, könnyű pararéteg képződik. A durva legkülső pararéteg összerepedezik, keménnyé, törékennyé válik - felhasználásra nem megfelelő. Ezért amikor eléri a kb. 10 cm-es vastagságot, akkor - májustól októberig - kézzel, fejszével eltávolítják. Az első használható para a növény 8-20 éves korában kezd fejlődni, és 8-10 év múlva fejthetik le. Ezt a réteget a fa nélkülözni tudja, hiszen csak a mediterrán nyár melegétől és száraz szeleitől kell, hogy megvédje a törzset. Ezt a réteget tehát nyugodtan le lehet fejteni. A paratölgy kérge azért hántható le többször is, mert a belső réteg rendkívül egyenletes és folytonos regeneráló képességű szövetet hoz létre.
A külső réteg eltávolítása után a szállító-szövetrendszernek a háncs-, ill. a farészt vastagító osztódó szövete - a kambium - az első években 2-5 mm, később 1-2 mm vastagságú pararéteget termel. Az egészséges fán 3-10 év alatt 4-5 cm vastag, egyenletes, új parafa kéreg képződik. Az első 8-20 év durva, értéktelen kérge után 15- 20 alkalommal lehet a paratölgyről élete folyamán a jó minőségű kérget lehántani. A legjobb minőség az 50-100 év közötti tölgyekről nyerhető. Igen értékes, hiszen sok-sok nemzedéket lát el feldolgozásra érdemes alapanyaggal. A paratölgy kérgét általában a fa huszonöt éves korában hántják le először, amelyet kilencévenként megismételnek. A paratölgy kb. 250 évig ad jó minőségű kérget, amely a parafatermékek alapanyaga.
A kéreg lehántását kézzel végzik: a lefejtés gyűrűzéssel történik, a kérget több helyen bemetszik, majd feszítővasak és ékek segítségével óvatosan lefeszítik a belső kéregről, nehogy megsértsék azt. A lefejtett kérgek vastagsága 5-20 cm között változik, és keresztmetszetén - az előző "szüret" óta eltelt időtől függően - 10-15 évgyűrű látható. A lehántott, 1-3 m hosszúra vágott, hengerpalást alakú parafadarabokat gőzölik, így távolítva el a merevséget okozó csersavakat. Az így kezelt anyagot fehér parafának nevezik. A művelet után a parafa mérete megnő, és rugalmasabbá válik. E tulajdonságát kiszáradva sem veszíti el. A megőrölt parafaszemcséket - a gyártás folyamán egyéb adalékok hozzáadása nélkül - a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz. A parafa méhsejtszerű szerkezetének minden köbcentiméterében kb. 40 millió légbuborékszerű sejtecske rugalmas összekapcsolódása biztosítja kedvező hőszigetelő tulajdonságait.

Kedvező tulajdonságai

A parafa rendkívül értékes fa, sok családnak ad nemzedékeken keresztül feldolgozásra érdemes alapanyagot a mediterrán vidéken már évszázadok óta.
A természetes anyagok közül a parafának vannak a legjobb szigetelési tulajdonságai. Tábla formájában a parafa örök időre megőrzi minőségét, és az anyag változatlanságának ténye sokrétű felhasználásra teszi alkalmassá, olyan rendeltetésekre, amelyre más anyagok nem képesek.
A parafa olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kis sűrűség, rugalmasság, tartósság, vízzáróság, kiváló hő-, hangszigetelés valamint rezgéscsillapítás.
Parafából elsősorban dugókat készítenek. A gyártás során keletkező hulladékot más termékek, pl. padló- és falburkoló, szigetelő és gumiparafa lemezek, használati és ajándéktárgyak előállításával hasznosítják.

A parafa ill. a parafalemezek legfontosabb műszaki jellemzői a következők:

 • tartósan jó hőszigetelő képességű,
 • vízálló, víztaszító, kapilláris vízfelszívása nincs, sejtszerkezetébe nem szívódik fel a nedvesség,
 • fagyálló,
 • nehezen éghető, égéskésleltető hatású, tűz esetén klorid, cianát vagy toxikus anyag nem képződik belőle,
 • láng hatására lassan szenesedik, égéskor gyengén füstöl,
 • alkalmazási hőmérséklethatára -200 - +130 C° közötti,
 • ózon és UV-álló,
 • penész-, baktérium- és korhadás álló, a rovarok, rágcsálók nem támadják meg,
 • vegyileg semleges, így nem károsítja a vele érintkező anyagokat,
 • ellenáll a lúgoknak, savaknak, szerves oldószereknek, de a kőolajszármazékokkal szemben is rezisztens,
 • forró bitumennel is ragasztható,
 • mérettartó - nem zsugorodik, nem duzzad,
 • rugalmas sejtszerkezetű, ezért jól hajlítható,
 • nagy terhelhetőségű, terhelés hatására oldalirányú kitérés nélkül nyomódik össze, így kiváló rezgéscsillapító nemcsak padlók, de gépalapok esetén is,
 • antisztatikus, nem vezeti az elektromosságot,
 • jó hangelnyelő,
 • lépésálló,
 • méretre szabása kéziszerszámokkal végezhető, kivitelezése egyszerű,
 • élettartama korlátlan.

Gumi vagy más segédanyagok hozzáadásával készült parafának a természetes parafához képest zártabb, esetleg teljesen kitöltött a cellaszerkezete, ezáltal fontosabb tulajdonságai is megváltoznak. Megnő a rugalmassága, rezgéscsillapító és testhanggátló képessége, ugyanakkor gyengül hőszigetelő, lég-, és páraáteresztő tulajdonsága.

Parafa az építésben

A következőkben röviden tekintsük át a parafalemezek főbb építészeti alkalmazási területeit.
A természetes nyersanyagok közül az expandált parafa eredményesen alkalmazható vakolt hőszigetelt homlokzati rendszerben. Régi és új homlokzatoknál egyaránt felhasználható. Páraáteresztő képessége miatt lehetővé válik a nyílt homlokzat lélegzése, nyílt pórusszerkezete révén véd a külső zajok ellen. Méretstabilitása következtében repedésmentes, hőszigetelt vakolat készíthető.
A gépek okozta rezgések és zajok átterjedésének csökkentésére is kiválóan alkalmas. A nagy tömörségű parafatábla minden ilyen jellegű problémát megold, ha megfelelő sűrűségű és vastagságú anyagot használunk.
A köpenyfalas, átszellőztetett külső falak hőszigetelésére is kiváló megoldást biztosít a parafa. Hőszigetelő képességét párás, nedves közegben is megtartja: az alsó légbevezető nyílásoknál az esetleges kifolyó nedvesség, és a felső légkivezető nyílásoknál a párafeldúsulás miatt sem veszti el hőszigetelő képességét. Alkalmazása mellett a külső fal átszellőzik, így télen lélegzik, nyáron pedig javul hőcsillapítása. Hangelnyelő képessége miatt a falazat léghanggátlása is jobb. A hangszigetelésre használt parafatáblákat válogatott nyersanyagokból készítik. Szemcsézettségük egyenletesebb, felületük homogénebb. Használhatók mindenhol, ahol elvárás a helyiség akusztikai szigetelése és/vagy a hangvisszaverődés csökkentése.
Parafalemez szarufák közé- és aláépítésével kiváló hő- és hangszigetelő képességű, jó páratechnikai tulajdonságokkal rendelkező magastetők készíthetők. Padlásfödémekre közvetlenül ráterítve lépésálló hőszigetelés alakítható ki. E tulajdonsága és terhelhetősége miatt különböző - járható és nem járható - tetőszerkezetek hőszigetelő, páragazdálkodó rétegeként alkalmazható, vasbeton és trapézlemez födémeknél egyaránt.
Párazáró bitumeneslemez megolvasztott felületére közvetlenül ragasztható.
A parafa hűtőtechnikai alkalmazása is előnyös, mivel méretstabilitása még szélsőséges hőmérsékletváltozások esetén is kiváló.

Belsőépítészeti alkalmazások

Belsőépítészeti alkalmazását kitűnő fizikai tulajdonságai mellett esztétikai adottságai teszik lehetővé. Padlóburkolatokkal szemben követelmény a szép megjelenés és a magas kopásállóság. A padlóburkolat látványa meghatározó egy lakásbelsőben.
Burkolás szempontjából megkülönböztetünk ragasztott és úsztatott parafapadlót. A ragasztott padlókat úgy tervezték, hogy száraz és kiegyenlített sima aljzatra teljes felületen ragaszthatók legyenek. Ezek a parafaburkolatok azon túl, hogy lehetővé teszik a fa és parafaerezet kombinációit, lehetőséget adnak a különböző méretű lapokból kialakítható mintázatokra. Az úsztatott padlókat az aljzathoz sem ragasztani, sem szögelni nem kell, csupán a csaphornyos részeket össze kell pattintani, és a meglévő aljzatra fektetni.
A parafaburkolat különleges parafamagja nagyfokú rugalmasságot biztosít, ennek köszönhetően kíméli a gerincet és az izületeket. Felülete csúszásmentes, antisztatikus. Tisztítása, karbantartása, kezelése igen egyszerű feladat, mivel egyszerű porszívózáson kívül nem szükséges más, mint az ajánlott tisztítószerrel átitatott nedves ruhával feltörölni.
A parafalapok többféle mintázatban, formában és színben kerülnek forgalomba. A különleges eljárással színezett, de természetes rajzolatukat megtartó lapok új lehetőségeket kínálnak a különböző terek stílusának kialakításához. A színkollekcióból különféle árnyalatok közül választhatunk. Ezek lágy pasztellszínek, de megtalálható az erőteljesebb sárga, zöld, vörös és kék színek is. A színek és formák kombinációja megszámlálhatatlan. A padlóburkolatok felülete natúr vagy felületkezelt. Mivel a natúr felületű parafaburkolat nagyon sérülékeny, ezért lerakás után minden esetben lakkozni kell. A lakkozáshoz a lerakás után 24 óra elteltével lehet hozzákezdeni. Csak UV-stabil lakkot szabad használni, amelyet a gyártók parafához is ajánlanak. A lakkot legalább három rétegben kell felhordani, de fokozott igénybevétel esetén négy réteg is ajánlott. A vinyl-koptatóréteggel felületkezelt burkolólapok külön kezelést nem igényelnek.

Burkolatok kivitelezése

Kivitelezéskor néhány fontos szabályt be kell tartani. Az aljzathoz ragasztható burkolólapok esetében a fogadófelülettel szemben támasztott követelmény, hogy a padlólapokat csak olyan aljzatra lehet lefektetni, amely szilárd, sík, repedésmentes, száraz és tiszta. Faaljzat esetén általában faforgács lemezből készített alátét alkalmazása szükséges. Betonaljzatnál kiegyenlítő anyag használata javasolt. Az önterülő kiegyenlítő habarcs száradása után kezdődhet a parafalapok ragasztása a megfelelő ragasztóval. Ehhez diszperziós ill. kontaktragasztók állnak rendelkezésre, melyek közül a parafatermékekhez kifejlesztett oldószer mentes kontaktragasztók a legmegbízhatóbbak. Ezek a ragasztók képesek erősen rögzíteni a lapokat, és méretváltozást sem okoznak.
A ragasztót az aljzatra fogazott simítóvassal, a lapok hátoldalára pedig hengerrel lehet felhordani. A rákenődött ragasztófoltokat még frissen kell letörölni, mert később ez már a burkolat felületének megsértésével járna. A lapokat szorosan egymás mellé kell illeszteni, le kell nyomkodni, majd a széleken gumikalapáccsal erősen ütögetni kell, és ezt a jobb eredmény érdekében kétszer-háromszor meg lehet ismételni. Lerakás előtt a kicsomagolt burkolatot 24 óráig a burkolandó helyiségben kell tárolni, hogy átvegye annak hőmérsékletét és légnedvesség tartalmát. A helyiség hőmérséklete legalább 18 °C, páratartalma pedig 55% körül optimális. A lapokat nem szabad közvetlenül a fal mellé, vagy fixen beépített tárgyakhoz hézag nélkül illeszteni.
A parafa - mint természetes anyagból készült burkolat - soha nem teljesen homogén mintázatában. Ezt a lerakás megkezdése előtt érdemes "ellenőrizni", és úgy rendezni a lapokat, hogy az eltérések ne legyenek feltűnőek. A parafa a többi fához hasonlóan érik. Színe főleg erős napfénynek kitett helyen világosodik, fakul. Ez UV-stabil lakk használatával mérsékelhető, de teljesen nem gátolható meg.
Mahagóni Faipari Centrum A parafapadlók a lakás minden helyiségében lerakhatók a nappalitól a fürdőszobáig. Gyerekszobába különösen ajánlható. Egyesítik magukban mindazt a jó tulajdonságot, melyet egy burkolóanyagtól elvárunk.
Fal- és mennyezetburkolat esetén a parafa - hőszigetelő képessége folytán - kis mértékben emeli a belső falfelület hőmérsékletét. Ezáltal nem csak a megfelelő esztétikai megjelenést biztosítja, hanem a komfortérzetet is fokozza. A burkolat magas frekvencián jó hangelnyelő képességű, ezért a falszerkezet léghanggátlását is javítja.
A környezetvédelem napjainkban egyre fontosabbá válik. Ez a természetes anyagok használatával tudatosan segíthető. A parafa, mint természetes hőszigetelő, burkoló és akusztikai anyag ma még kuriózumnak számít, de a környezetvédelem folyamatos erősödésével remélhetőleg egyre többen fordulunk ehhez a természetből eredő, de azt nem károsító építőanyag felé. Ez az írás - a parafa bemutatása mellett - ezt a célt is kívánja szolgálni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: paratölgy, parafa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parafa

A parafa dugó a minőségi bort tartalmazó palack tartozéka. Rugalmas, jólszigetel, könnyen megmunkálható. Ezen kedvező tulajdonságai miatt jó dugónak, és ezek miatt alkalmas sok más dologra is,...


Egyedi tárgyak

A lakásban vagy házban körülnézve sok olyan kincsre találhatunk, melyeket fel tudunk még használni. A legeredetibb ötletek akkor születnek, amikor teljesen új funkciót kap a játék dominó, a...