Sokoldalú kisgépek - Dremel

A Dremel kis fúrógép megjelenése új lehetőségeket nyitott meg a barkácsolók előtt. Azóta már a továbbfejlesztett változatai is megvásárolhatók, s megszületett az akkus gép is. Az alap koncepció csak a gépek szabályozható fordulatszámát az és annak szabályozását tekintve változott, ugyanis a szabályozható fordulatszám tartomány alsó határát a felére csökkentették. Ez a különféle szerszámok kímélése szempontjából nagyon előnyös. A megfelelő fordulatszám kiválasztásához ismertetésünk ad némi útbaigazítást olvasóinknak.

A különböző Dremel fúrógépek közül a Multi- és MultiPro alapfordulata 10000, ám míg az előző fordulatát fokozatmentesen - 5 jelölt állásban -, az utóbbiét finoman reteszelt 9 fokozatban 2-10-ig számozott, közbenső fél állással kiegészített skála alapján lehet szabályozni. E gépek elektronikája nem fordulatszámtartó. A Cordless 9,4 V NiCd akkumulátoros fúrógép alapjárata már alacsonyabb, 5000 fordulatúszámú és fokozatmentesen növelhető 33000-ig, 2-10-ig terjedő skálán. Terhelés hatására ez a gép is kissé ejti a fordulatát. A Professional típusa is 5000-es alapfordulatról indul, ám fordulatszámtartó, tachogenerátoros elektronikával ellátott, és a fordulatszámokat LED-es számkijelzőn állíthatjuk.
Az alábbiakban a különféle munkákhoz használható Dremel szerszámok fajtáit is bemutatjuk, és használatukhoz a megfelelő fordulatszám tartományokat is közöljük. Különösen fa- és műanyagok esetében legyünk óvatosak, mert ezek anyaga igen változó, könynyen megéghet, kilágyulhat a súrlódás következtében, amit az előtolás sebességének a csökkentésével küszöbölhetünk ki, s ajánlott a gép fordulatszámának leszabályozása is. Ha viszont munka közben a szerszám rezegni kezd, ez azt jelenti, hogy a fordulata alacsony, meg kell azt emelnünk. Kellő figyelemmel, néhány próbát követően azonban beállíthatjuk a munkához legmegfelelőbb fordulatot. A továbbiakban bemutatjuk a különféle jellegű munkákhoz használható szerszámokat, megadjuk a használatukhoz ajánlatos fordulatszám fokozatokat és e mellett néhány gyakorlati tapasztalatunkat is megosztjuk olvasóinkkal. A különféle géptípusokat az ismertetésben betűkkel jelöljük: A=Multi; B=MultiPro; C=Multi Professional; D=MultiPro Cordless az utánuk következő szám pedig a fordulatszám tartományt jelöli az adott gép skálabeosztása szerint.

Köszörülés

Ez talán a leggyakoribb munkák egyike, s különféle méretű és profilú csapos köszörűköveket használhatunk e célra. Anyaguk vörösesbarna alumínium-oxid, amelyek általában fémekhez használhatók. Élek köszörülésekor, finom idom munkáknál hasznosak. Színesfémekhez A/2, B/4, C/20-23, D/1, acél anyagokhoz A/2, B/8, C/23, D/1 fokozatot használjunk. Kő, kerámia, kemény fémek és üveg csiszolásához azonban a kékesszürke, szilicium-karbid anyagú idomcsiszoló kövek használata ajánlott, mégpedig A/4, B/6-10, C/25-30, D/2 fokozati állásban.

Polírozás, fényesítés

A fém és műanyag felületek fényesítését különféle filc és kis textilkorongokkal, speciális polírpasztát alkalmazva végezhetjük el.
E munkákhoz A/3-5, B/ 6-8, C/23-30 és D/4-5 fokozat szükséges. Az anyagot mindig lágyan érintve koptassuk át, s ha Dremel polírpasztát is használtunk, a maradékát tiszta textíliával töröljük le a tárgyfelületről. A foltosodást gumikorongozással lehet megszüntetni.

Fúrás

Lyukak fúrására csak 3,2 mm átmérőben van módunk, illetve ha a patronos befogó helyett kis Dremel tokmányt szerelünk a gépre, 0,8-3,2 mm-es fúrókat is használhatunk. A gép fordulatszámát az anyag keménységéhez igazodva válasszuk meg, fába a közepes fokozat a megfelelő, míg fémekhez, színesfémekhez az alacsonyabb A/1-2, B/2-3, C/5-6, D/2-3 fokozat a jó. Csak éles fúróval dolgozzunk, különben gyorsan felhevül a szerszám és életlen lesz. Az előtolás mindig kövesse a szerszám forgácsolásának a sebességét. Műanyagoknál csak a legalacsonyabb fordulaton dolgozzunk, s esetenként hűtőfolyadékot is használjunk. Nagy pontosságú furatok kialakításakor igen hasznos segédeszköz a Dremel fúrógépállvány.

Darabolás

A Dremel kisgépek nagy előnye, hogy speciálisan kialakított vágótárcsák segítségével kimondottan kemény anyagok darabolását is percek alatt elvégezhetjük. A vastagabb anyagokhoz az üvegszálerősítésű, a finom és keményanyagok darabolására a gyémántszemcse bevonatú, a puhább anyagokhoz, faanyagokhoz pedig a nagy forgácshézagú keményfém-szemcsés vágótárcsákat használhatjuk. A szerszámot visszafogottan toljuk előre, mert a nagy kerületi sebesség miatt könnyen megugorhat vagy beszorulhat a vágószerszám. Ez a veszély a vastagabb és a kimondottan vékony lemezeknél, vékonyfalú csöveknél is fennáll. A faanyagoknál is legyünk óvatosak, mert ezeknél a nagy sebességgel forgó tárcsa vágáskor beégetheti az anyagot. E tárcsával még durva nagyoló marásokat is végezhetünk faanyagokban, ám ez esetben is fennáll az anyag felületi beégésének veszélye. Az alkalmazható fordulatszámok pedig a következők: A/4-5, B/9-10, C/30-33 és D/2-3.

Marás

Ilyen munkák elsősorb an faanyagokon végezhetők, ám színesfém és lágyacél tárgyakon, ha csekély mértékben is, de lehetséges. A marást azonban csak jól megvezetett szerszámmal, állványba fogott géppel és szilárdan rögzített munkadarabon végezzünk. A gyorsacél maró szerszámok választéka igen bőséges. A munkákhoz a Dremel gépet felsőmaró állványba, speciális maróasztalba, esetleg fúrógépállványba erősítsük. A maráshoz szükséges fordulattartományok: A/4-5, B/8-10, C/32-33, Cordless géppel ne marjunk, legfeljebb nagyon rövid ideig, mert ezzel hamar lemerítjük az akkumulátorát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elemek és akkumulátorok

Technikai környezetünkben lassan minden elemmel vagy akkumulátorral működik. Olyan készülékek, eszközök, berendezések is, amik régen elképzelhetetlenek voltak hálózati táplálás nélkül, már csak...


Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...