Sokoldalú kisgépek - Dremel

A Dremel kis fúrógép megjelenése új lehetőségeket nyitott meg a barkácsolók előtt. Azóta már a továbbfejlesztett változatai is megvásárolhatók, s megszületett az akkus gép is. Az alap koncepció csak a gépek szabályozható fordulatszámát az és annak szabályozását tekintve változott, ugyanis a szabályozható fordulatszám tartomány alsó határát a felére csökkentették. Ez a különféle szerszámok kímélése szempontjából nagyon előnyös. A megfelelő fordulatszám kiválasztásához ismertetésünk ad némi útbaigazítást olvasóinknak.

A különböző Dremel fúrógépek közül a Multi- és MultiPro alapfordulata 10000, ám míg az előző fordulatát fokozatmentesen - 5 jelölt állásban -, az utóbbiét finoman reteszelt 9 fokozatban 2-10-ig számozott, közbenső fél állással kiegészített skála alapján lehet szabályozni. E gépek elektronikája nem fordulatszámtartó. A Cordless 9,4 V NiCd akkumulátoros fúrógép alapjárata már alacsonyabb, 5000 fordulatúszámú és fokozatmentesen növelhető 33000-ig, 2-10-ig terjedő skálán. Terhelés hatására ez a gép is kissé ejti a fordulatát. A Professional típusa is 5000-es alapfordulatról indul, ám fordulatszámtartó, tachogenerátoros elektronikával ellátott, és a fordulatszámokat LED-es számkijelzőn állíthatjuk.
Az alábbiakban a különféle munkákhoz használható Dremel szerszámok fajtáit is bemutatjuk, és használatukhoz a megfelelő fordulatszám tartományokat is közöljük. Különösen fa- és műanyagok esetében legyünk óvatosak, mert ezek anyaga igen változó, könynyen megéghet, kilágyulhat a súrlódás következtében, amit az előtolás sebességének a csökkentésével küszöbölhetünk ki, s ajánlott a gép fordulatszámának leszabályozása is. Ha viszont munka közben a szerszám rezegni kezd, ez azt jelenti, hogy a fordulata alacsony, meg kell azt emelnünk. Kellő figyelemmel, néhány próbát követően azonban beállíthatjuk a munkához legmegfelelőbb fordulatot. A továbbiakban bemutatjuk a különféle jellegű munkákhoz használható szerszámokat, megadjuk a használatukhoz ajánlatos fordulatszám fokozatokat és e mellett néhány gyakorlati tapasztalatunkat is megosztjuk olvasóinkkal. A különféle géptípusokat az ismertetésben betűkkel jelöljük: A=Multi; B=MultiPro; C=Multi Professional; D=MultiPro Cordless az utánuk következő szám pedig a fordulatszám tartományt jelöli az adott gép skálabeosztása szerint.

Köszörülés

Ez talán a leggyakoribb munkák egyike, s különféle méretű és profilú csapos köszörűköveket használhatunk e célra. Anyaguk vörösesbarna alumínium-oxid, amelyek általában fémekhez használhatók. Élek köszörülésekor, finom idom munkáknál hasznosak. Színesfémekhez A/2, B/4, C/20-23, D/1, acél anyagokhoz A/2, B/8, C/23, D/1 fokozatot használjunk. Kő, kerámia, kemény fémek és üveg csiszolásához azonban a kékesszürke, szilicium-karbid anyagú idomcsiszoló kövek használata ajánlott, mégpedig A/4, B/6-10, C/25-30, D/2 fokozati állásban.

Polírozás, fényesítés

A fém és műanyag felületek fényesítését különféle filc és kis textilkorongokkal, speciális polírpasztát alkalmazva végezhetjük el.
E munkákhoz A/3-5, B/ 6-8, C/23-30 és D/4-5 fokozat szükséges. Az anyagot mindig lágyan érintve koptassuk át, s ha Dremel polírpasztát is használtunk, a maradékát tiszta textíliával töröljük le a tárgyfelületről. A foltosodást gumikorongozással lehet megszüntetni.

Fúrás

Lyukak fúrására csak 3,2 mm átmérőben van módunk, illetve ha a patronos befogó helyett kis Dremel tokmányt szerelünk a gépre, 0,8-3,2 mm-es fúrókat is használhatunk. A gép fordulatszámát az anyag keménységéhez igazodva válasszuk meg, fába a közepes fokozat a megfelelő, míg fémekhez, színesfémekhez az alacsonyabb A/1-2, B/2-3, C/5-6, D/2-3 fokozat a jó. Csak éles fúróval dolgozzunk, különben gyorsan felhevül a szerszám és életlen lesz. Az előtolás mindig kövesse a szerszám forgácsolásának a sebességét. Műanyagoknál csak a legalacsonyabb fordulaton dolgozzunk, s esetenként hűtőfolyadékot is használjunk. Nagy pontosságú furatok kialakításakor igen hasznos segédeszköz a Dremel fúrógépállvány.

Darabolás

A Dremel kisgépek nagy előnye, hogy speciálisan kialakított vágótárcsák segítségével kimondottan kemény anyagok darabolását is percek alatt elvégezhetjük. A vastagabb anyagokhoz az üvegszálerősítésű, a finom és keményanyagok darabolására a gyémántszemcse bevonatú, a puhább anyagokhoz, faanyagokhoz pedig a nagy forgácshézagú keményfém-szemcsés vágótárcsákat használhatjuk. A szerszámot visszafogottan toljuk előre, mert a nagy kerületi sebesség miatt könnyen megugorhat vagy beszorulhat a vágószerszám. Ez a veszély a vastagabb és a kimondottan vékony lemezeknél, vékonyfalú csöveknél is fennáll. A faanyagoknál is legyünk óvatosak, mert ezeknél a nagy sebességgel forgó tárcsa vágáskor beégetheti az anyagot. E tárcsával még durva nagyoló marásokat is végezhetünk faanyagokban, ám ez esetben is fennáll az anyag felületi beégésének veszélye. Az alkalmazható fordulatszámok pedig a következők: A/4-5, B/9-10, C/30-33 és D/2-3.

Marás

Ilyen munkák elsősorb an faanyagokon végezhetők, ám színesfém és lágyacél tárgyakon, ha csekély mértékben is, de lehetséges. A marást azonban csak jól megvezetett szerszámmal, állványba fogott géppel és szilárdan rögzített munkadarabon végezzünk. A gyorsacél maró szerszámok választéka igen bőséges. A munkákhoz a Dremel gépet felsőmaró állványba, speciális maróasztalba, esetleg fúrógépállványba erősítsük. A maráshoz szükséges fordulattartományok: A/4-5, B/8-10, C/32-33, Cordless géppel ne marjunk, legfeljebb nagyon rövid ideig, mert ezzel hamar lemerítjük az akkumulátorát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Több mint 100 szerszám, egy akkumulátor

A RYOBI® ONE+ innovatív otthoni és kerti szerszámok sora egyre bővül. 2019 januárjától több mint 100 szerszámot használhatunk ugyanazzal az akkumulátorral, így a ONE+ a legnagyobb 18V-os...


Einhell - Red Line

Minőségi fejlődésen ment keresztül az Einhell márka, amit a belső tartalom változásán túl a színek is jelképeznek. A korábbi sárga, majd a következő lépcsőfokot jelentő kék színű gépek mellet mára...