Szalagcsiszoló, extra tartozékokkal

Bosch PBS 7AE

A méretesnek mondható zöld műanyag kofferra pillantva mindjárt az extra tartozékra utaló jelzés vonta magára a figyelmünket. Természetesen magára a szalagcsiszolóra is kíváncsiak voltunk, ezért a prioritások figyelembevétele miatt előbb a gép kvalitásaival ismerkedtünk meg, és nem is csalódtunk benne.

A jól kézbeálló szalagcsiszoló névleges teljesítményfelvétele 600 W, ebből 300 W-nyi leadására képes. Üresjárati sebessége fokozatmentesen 170-250 m/perc között állítható, és saját porelszívással rendelkezik. A hatékony anyaglemunkáláshoz méretezett mikrofilteres porgyűjtő szorosan a gép markolata alá csatlakozik, könnyen levehető. A csiszolószalag a szokásos 75 mm szélességű, 457 mm hosszúságú. A szalag könnyen és gyorsan, a görgőfeszítő-kar kiemelésével cserélhető. Optimális futásáról az automatikus szalagfutás beállító gondoskodik. A gép súlya - egyéb tartozékok nélkül - 2,4 kg, ami még a huzamos munkáknál nem túl fárasztó, de a hatékony anyaglemunkálás eléréséhez különösebb erőráhatás nélkül megfelelő. A készülék zajszintje a szabványnak megfelelő, viszont hosszabb időt igénylő munka esetén fülvédő használata nagyon ajánlott, hiszen a hangnyomásszintje 89 dB (A), hangteljesítményszintje pedig 102 dB (A), ami erősen igénybe veszi használójának a dobhártyáját. Ez ellen pedig már védekezni kell.
A szalagcsiszolót - e gépfajtára jellemzően - csak szárazcsiszolásra lehet használni: fa, műanyag, fém, spatulyázó anyagok és festett felületek síkba csiszolását lehet vele hatékonyan elvégezni. Természetesen mindig a megfelelő szemcseméretű csiszolószalag használata biztosítja a megmunkált felület finomsági fokát. Túlzott erőráhatásnál a szalagok puha anyagoknál hamar eltömődnek, a keményebbeknél pedig gyorsan kopnak. Ezért nem célszerű a gépet csiszolás közben túl nagy erővel a munkadarabra nyomni. A porszűrőt is ajánlatos gyakran kiüríteni, lamellás szűrőjéből kiütögetéssel lehet eltávolítani a rátapadt port, mert ezzel lesz csak optimális a gép saját porelszívása.
A PSB 7 AE szalagcsiszoló külön előnye, hogy nem csak kézben használható, hanem a kisebb munkadarabok megmunkálásához a gépet munkaasztalra is le lehet rögzíteni. Erre szolgálnak a csiszológéphez mellékelt tartozék elemek. Sőt, e tartozékokon túl még egy gépállványt, továbbá párhuzamos és szögbe állítható ütközőt, azaz anyagvezetéket is mellékelt a Bosch cég, amely alapvetően fontos a pontos és szakszerű csiszolási munkák elvégzéséhez. A műanyag gépállvány segítségével pl. ezt a szalagcsiszolót függőleges helyzetben is a munkaasztalra rögzíthetjük, ezzel egészen apró tárgyak csiszolására is alkalmassá válik, amelyre más szalagcsiszolók önmagukban nem képesek.
A sokoldalúan használható PBS 7 AE szalagcsiszoló ajánlott 42 990 forintos fogyasztó ára ugyan kissé ütősnek tűnik, viszont tartozékai segítségével olyan feladatok elvégzését is lehetővé teszi, amire más gyártmányok szalagcsiszolói nem, vagy csak speciális átalakítások után képesek, így már nem is tűnik olyan drágának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...