Dremel lithium-ion

Nem egészen két évvel ezelőtt mutattuk be a Dremel mikrogép családjának akkus változatát, a MultiPro 9,6 V-t. A következőkben bemutatott újdonság kapcsán természetesen megnéztük, mit is írtunk az elődről, akkor. Például azt, hogy a szerszámgépek világába - úgy látszik - nem törnek be a legmodernebb akku fajták; szinte kivétel nélkül mindegyik NiCd akkuval működik. Azt is említettük, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a NiCd akku a nála újabb, korszerűbb rendszerekhez viszonyítva.

Az azóta eltelt idő alatt viszont a változás jelei kezdenek mutatkozni. Ennek példája az új akkus Dremel mikrogép, amelyet lítium-ion akkuval szereltek fel. Nézzük először is, hogy milyen előnyöket kapunk a korszerűbb technológiával párhuzamosan. A NiCd akkuk terhelhetőségével korábban sem volt baj, és akár 500-1000 töltési, kisütési ciklust is kibírnak. Két nagy - egymással összefüggő - problémával azonban rendelkeznek; az egyik az ún. memória effektus, a másik pedig a rátöltésre való érzékenység. A memória effektus azt jelenti, hogy az akku mintegy emlékszik az utolsó töltésre, és legközelebb nem akar ennél több töltést befogadni. Igazából azt az üzemmódot szereti, amikor az akkut majdnem teljesen kimerítik, majd teljesen feltöltik. A teljes kapacitását és az elvárható élettartamát csak ilyen használat mellett képes nyújtani.
Sajnos azonban éppen a barkács kategóriájú szerszámgépek használatára nem jellemző ez az üzemmód. Rövid használat után félretesszük, vagy ami még rosszabb; rögtön a töltőre, hogy legközelebb is "fullra töltött" állapotban találjuk a készüléket. Így aztán hamar öregszik az akku, és az elvárható kapacitásának csak a töredékét fogja tudni.
A mobiltelefonokból már ismert lítium-ion akkuk ezeket a hátrányokat küszöbölik ki. Nincs memória effektus, és nem érzékenyek a rátöltésre. Ráadásul viszonylag egyszerű áramkörökkel pontosan mérhető az akku pillanatnyi töltöttségi szintje, így nem érhet minket meglepetés, amikor használni szeretnénk gépünket. A lítium-ionos szerszámgépet nyugodtan félretehetjük akár több hónapra is, kapacitásából nem fog sokat veszteni (igen kicsi az önkisülése), és nagyjából ott folytatja majd, ahol abbahagyta. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy inkább teljesen feltöltve kívánjuk tárolni, akkor bátran töltőre rakhatjuk féltöltésnél is, nem fog "emlékezni" a rátöltésre.
A Dremel Lithium-Ion Cordless teljes névre hallgató mikrogép tehát ez utóbbi áramforrással rendelkezik, ezért különösen ajánljuk a barkácsolók, de a professzionális felhasználók figyelmébe is. Nem lehet összetéveszteni elődjével, mert bár felépítésében és a színek kombinációjában hasonló, mégis vannak jól látható különbségek. Gumírozott fogórésze érezhetően karcsúbb lett, legalul pedig két ujjunk számára annyira elvékonyodik, mint egy vastag ceruza. Finom munkáknál ez lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül a tokmány fölött fogjuk a gépet.
A leglátványosabb különbség persze maga az akku. Ezt úgy alakították ki, hogy széles talpfelületére stabilan le lehessen állítani a minifúrót, sőt akár tárolhatjuk is így a polcon. A lítium-ion akku feszültsége és kapacitása is megnőtt az NiCd-hez képest, így az új gép teljesítmény adatai mindenben felülmúlják a régiét. A 10,8 V-os lítium-ion akku tárolókapacitása 2,5-szöröse a korábbinak, amivel arányos az egy töltéssel rendelkezésre álló használati idő is. Az erősebb áramforrás következtében a kis gép nyomatéka 50%-kal megnőtt.
Motorikusan viszont valószínűleg igen hasonlít a kettő. Az új fordulatszáma percenkénti 5000-től 35 000-ig szabályozható, mégpedig fokozatmentesen és igen finoman. A szabályozó keréken 0-tól 10-ig terjedő skálabeosztás található, amely nagyjából lineárisan osztja fel a fordulatszám-tartományt. A beállított üresjárati fordulatot a gép pontosan tartja, de természetesen a terheléssel arányosan veszti. Használat közben - tehát a bekapcsolás után - az akku töltöttségéről 3 LED ad folyamatos tájékoztatást. Három világító dióda a teljes töltöttséget, kettő 50%-os, egy 25%-os töltöttséget jelez. Amikor csak egy lámpa villog, az akku kimerült, és rövidesen automatikusan kikapcsol a gép. A védő áramkörök nem engedik az akkut mélykisütésbe vinni. A készlethez tartozó intelligens töltőnek 3 órára van szüksége a teljes feltöltéshez.
A lítium-ionos Dremel természetesen kompatibilis az elődjeivel és minden Dremel tartozékkal. A nyakrész védőgyűrűjének lecsavarozása után csatlakoztatható a flexibilis tengely, a dinamós lámpa, a csempemaró feltét vagy akár a felsőmaró állvány is. Az eredeti kofferban a szokványos 60 darabos tartozékkészletet találjuk meg (marófejek, csiszolótárcsák és hengerek, polírozó korongok, vágótárcsák). Az alapkészlethez a 3,2 mm-es befogópatron tartozik, a praktikus kis tokmányt sajnos külön kell megvásárolnunk.
Az új akkus Dremel megnövekedett teljesítménye révén olyan felhasználási lehetőségeket is felkínál, amire talán korábban nem gondoltunk. A kézenfekvően adódó finom csiszolási, köszörülési, polírozási munkákon kívül fotóinkon adunk újabb felhasználási tippeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tovább bővült az Einhell Power X-Change rendszer

Legutoljára tavaly nyáron írtunk az Einhell „mester akku” rendszeréről, melynek keretében a ma már szerszámgépek és kerti eszközök szinte teljes választékát lehet működtetni közös...


Így válasszunk az akkus motorfűrészek közül

Az ősz beköszöntével egyre inkább felérté­kelődik a jó motorfűrész, hiszen nem mindegy, hogy milyen eszközzel állunk neki akertrendezési munkálatoknak vagy éppen a tűzifa aprításának. Dehogyan...