Amit a hegesztésről tudni kell - 2. rész

Profi gépek

A "hagyományos" transzformátoros hegesztő áramforrások elit kategóriájának egyik jeles képviselője a Miller márka, amely a Weld-Matic Kft. forgalmazásában kerül a magyar piacra. A már tömegükben is tekintélyt parancsoló berendezések a profi kategóriába sorolhatók. A cég az egyébként rendkívül jól áttekinthető honlapján a bekapcsolási idő %-ában adja meg a használható legmagasabb áramerősséget. Ez az egyszerűbb áramforrásoknál (DC 253, DC 403) 170 ill. 300 A, 60%-os bekapcsolási idő mellett. Az összes forgalmazott áramforrás egyenáramú hegesztésre alkalmas és háromfázisú 400 V-os hálózatot igényel.
Bonyolultabb berendezéseik (GoldStar 402, 602, 852) az elektronikus vezérlésű áramforrások, amelybe például az elektronikus ívvezérlés tartozik, mely segíti elkerülni az elektróda leragadását az ívgyújtásnál. Érdekességük még, hogy rendkívül jól bővíthetők, variálhatók. Külön gyújtóegységgel felszerelve alkalmasak AWI (argon védőgázas wolfram-elektródás) ívhegesztésre, mely pl. alumínium és színesfémek hegesztésekor alkalmazható. Szintén egy kiegészítő egységgel, egy előtoló berendezéssel, védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztésre is alkalmassá tehetők, ami vékony lemezek hegesztésekor tehet jó szolgálatot. A cég kínálatában természetesen megtalálhatók a kimondottan védőgázas, fogyóelektródás hegesztésre alkalmas berendezések is.
Bár kevés információt sikerült beszereznünk róla, de mindenképp megemlítendő a magyar fejlesztésű Kuko hegesztőberendezés széria, mely a Kukoricza Kft. révén kerül a piacra. Ha inverteres berendezésben gondolkodunk érdemes pontosabb információkat és árakat kérni a cégtől.
Tömege (3,5 ill. 4,8 kg) és méretei (245x110x165 ill. 315x125x165 mm) alapján is kitűnik a sorból a Rehm Kft. által forgalmazott Booster 170 és 210-as hegesztőtranszformátor. Elsőre nem is gondolnánk, hogy ezek a berendezések a profi kategória gyöngyszemei. A fent említett előnyös tulajdonságaikat a manapság nagy népszerűségnek örvendő inverteres technológiának köszönhetik. Az inverter (frekvenciaváltó) a hálózati 50 Hz-es frekvenciájú váltóáramot 20 kHz-es rezgéssé alakítja, így a transzformátor méretei és ezzel tömege drasztikusan lecsökkenthető.
Az említett két típus biztosítékvédő funkcióval rendelkezik, mely folyamatosan figyeli a hálózati áramfelvételt. Természetesen mindkét berendezés tartalmaz ventillátort, mely a hőmérséklet-érzékelő megfelelő jelére kapcsol ki, illetve be, optimalizálva ezzel a hűtési teljesítményt és csökkentve a zajképződést. Sok hasznos szolgáltatásuk közül egyet említünk meg, nevezetesen az "Anti-Stick"-et. Az elektróda leragadása esetén a berendezés a hegesztőáramot automatikusan lecsökkenti, megelőzve ezzel az elektróda felizzását. Ezután az elektródát a munkadarabról könnyedén eltávolíthatjuk. A berendezés, az utólag megvásárolt tartozékok segítségével AWI hegesztésre is alkalmassá tehető.

A hegesztés gyakorlata

A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani, a barkács kategóriájú ívhegesztő berendezésekkel való munkavégzéshez. Természetesen a hobbi célú hegesztés sok olyan dolgot megenged, ami egy ipari tevékenység esetén elképzelhetetlen lenne, tekintve, hogy esetünkben rendszerint nem függ emberélet a hegesztés minőségétől, valamint, hogy általában saját célra dolgozunk. Mindazonáltal érdemes tisztában lenni néhány alapvető követelménnyel, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a műszaki paraméterek keretein belül igényes munkát tudjunk végezni.
Az első és legfontosabb a munkavédelmi és érintésvédelmi szabályok betartása, melyek figyelmen kívül hagyása súlyos sérülésekhez vezethet. Ez a téma külön oldalakat lenne képes megtölteni, most csak a legfontosabbakat említjük. A munkálatokat lehetőleg száraz, jól szellőző helyiségben (vagy elszívóval rendelkező asztalon), illetve a szabadban végezzük, olyan helyen, ahol éghető anyag vagy annak gőze nincs a környezetben. A hegesztést megfelelő szűrőfokozatú hegesztőpajzs mögül végezzük, mely nem csak a nemkívánatos és rendkívül erős UV sugarakat nyeli el, hanem a fröcskölő fém ellen is védi arcunkat. Érdemes kötényt vagy egy ócskább nadrágot (hosszúszárút), valamint vastag bőr bakancsot viselni (a nadrág lógjon rá kívülről a bakancsra), mert nem tudhatjuk, hogy egy kóbor szikra mikor égetheti ki ruhánkat, s az edzőcipő és lábfejünk közé repülő izzó fémcsepp sem egy kellemes élmény.
Ha kiválasztottuk a céljainknak megfelelő berendezést és elektródát, a hegesztést megelőző első dolgunk legyen a leendő hegesztési varrat környezetének megtisztítása revétől, rozsdától, festékmaradványoktól, az olajos és vizes szennyeződésektől. Mindezen tényezők rontják ugyanis a varrat minőségét, illetve nehezítik a hegesztés menetét. Amennyiben nem a vákuumfóliás gyári csomagolásból vesszük elő az elektródát, érdemes a használat előtt kiszárítani. Némelyik elektróda bevonat (pl. bázikus) különösen nedvszívó tulajdonságú. Ez a lépés nem feltétlenül szükséges, de ha lehetőségünk van rá, tegyük meg, vagy vásároljunk kisebb kiszerelésű elektródákat.
A hegesztést stabil asztalon végezzük. Az elektróda csipeszek közül azt, amelyik az alapanyaghoz kapcsolódik, olyan helyre csatlakoztassuk, ahol az összehegesztendő két fél mindegyikével fémes kontaktusban van.
A bevontelektródás kézi ívhegesztés során az alapanyagot és a hozaganyagot a magas hőmérsékletű elektromos ív olvasztja meg. Ezen ívet rövidzárral hozzuk létre. Az elektródafogóba illesztett elektródát a varrat kezdetének helyéhez érintjük, majd egy finom mozdulattal 2-3 mm-re visszahúzzuk. A helyes mozdulat során az ív kialakul, és elkezdhetjük a munkát. A pálca esetleges letapadása nem biztosan az alacsony hegesztőáram következménye, lehet, hogy még mi vagyunk gyakorlatlanok. A legelső lépéseknél segíthet, ha rövidebb pálcával próbálkozunk. Amennyiben a pálca a későbbiek során, esetleg munka közben is gyakran letapad, érdemes egy picivel magasabb áramot beállítani. Letapadás esetén nem kell pánikba esni, pár másodperces rövidzárat a transzformátor károsodás nélkül képes elviselni. Ez esetben egy határozott mozdulattal oldalra húzzuk le az elektródát.
Ha az érintéskor nem alakul ki rövidzár, az azt is jelentheti, hogy az elektróda fém része nem érintkezik az alapanyaggal, ilyenkor finoman ütögessük hozzá az elektróda végét a hegesztendő tárgyhoz, hogy a "kilógó" bevonatot eltávolítsuk. Néhány cm-es elektródát ne használjunk tovább, inkább fogjunk be újat. Hogy az ív milyen távolságra húzható ki, azt próbálkozásaink során kitapasztalhatjuk, de általában kb. 2-3 mm az az ideális távolság, ahol a varrat szép egyenletes lesz. A varrat minőségét sok más mellett az összehegesztendő anyagok lemunkálása is befolyásolja. A mélyebb beolvadás érdekében, ha megtehetjük, érdemes egy 30-60°-os "V" alakú mélyedést képezni az összehegesztendő anyagok között, pl. sarokköszörűvel.
Ha lehetőség van rá, az összehegesztendő darabokat párhuzamszorítóval vagy satuban szorítsuk össze, ezzel egyrészt elkerüljük a hegesztés közbeni szétcsúszásukat, másrészt pedig a hegesztéssel szemközti oldalon történő elhúzódást. Ez utóbbit elkerülhetjük úgy is, hogy először mindkét oldalon "megpontozzuk" őket, és csak ezután készítjük el a varratot.
A munkavégzés közben a legfőbb célunk az elektróda végének egyenletes távolságban tartása az alapfémtől, valamint az ömledék "bedolgozása" a munkadarabba. Ennek elősegítésére a varratot ne tisztán egyenes vonalú mozgással készítsük, hanem finom, apró, "félhold" vagy hasonló alakú mozgással dolgozzuk szépen szét. Az elektróda megfelelő szögben tartását szintén a munka közben tapasztalhatjuk ki, de a leghatékonyabb szög valahol 60° és 45° körül van.
A hegesztés végeztével vigyázzunk, mert mind az elektróda, mind pedig a munkadarabok igen magas hőmérsékletűek. A bevontelektródás hegesztésnél, mint már említettük, a varrat tetején salak képződik, ami egy erre alkalmas (salakoló) kalapáccsal távolítható el. Általánosságban elmondható, hogy minél könnyebben válik el a salak a varrattól, annál jobb minőségű munkát végeztünk. A legideálisabb esetben a salakot csak félre kell sepernünk, de erre ezért kézi ívhegesztésnél ne számítsunk. Arra viszont annál inkább, hogy a salak forró és elég kemény, ennek megfelelően az eltávolításakor ne nézzünk bele, illetve viseljünk védőszemüveget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: hegesztés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Inverterek új generációja

A tirisztoros vezérlésű transzformátoros hegesztő áramforrások évtizedeken keresztül az egyetlen megoldást jelentették a hegesztés területén. Az elektronikai ipar fejlődése új távlatokat teremtett...


Hegesztési tippek kezdőknek

A hegesztés egy szakma, amit hosszú évekbe telik kitanulni – de ahogy nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni hozzá, hogy az ember megfőzzön egy jó pörköltet, az egyszerűbb hegesztési munkákat...