Polctartóelemes szorítóbefogó

A szükség néha meglepő megoldásokat szül. A barkácsolók általában kreatív emberek, és gyakran a hevenyészve összeütött ötletek maradandóakká válnak. Ki gondolná például, hogy a falra csavarozható acélsínes polctartó rendszer elemeit szorítóként, vagy alkalmi gyalupadként használja? Márpedig frankhoni társunk, Pierre Coluon ezt tette.

Szerény felszereltségű műhelyében asztalos munkákat végzett, ehhez viszont sem hosszú csavaros szorítója, sem gyalupadja nem volt. A sarokban viszont ráakadt a régebben leszerelt fém polctartó lyuggatott sínére, és előkerült néhány hozzá való konzol is. Ebből, no, meg testes stafliból és egy hosszú csavarból állítható befogó szerszámot készített.
A befogó "ágya" a régebben falra erősített lyuggatott acél felfogó idom volt. Önmagában ez a sín - 1 m-es hossza és 2 mm-es anyagvastagsága miatt - még U profilja ellenére sem volt elég szilárd, ezért egy 50x60 mm-es, simára gyalult, egyenes staflira csavarozta fel. A sín szilárd lécre rögzítése érdekében az idom minden lyukát felhasználva csavarozta össze a két alkatrészt. A tartósín természetesen a stafli keskenyebb oldalának középfelezőjére került, és összecsavarozva igen szilárd egységet alkotott.
Ezt követte a szorítópofa kialakítása, amelyhez rövid, acéllemezből készült polckonzol szükséges. Rögzítésére az akasztófülek szolgálnak, ám a menetes szorítócsavar részére a konzol elejére két M10-es anyát kell keményforrasztással rögzíteni. Előtte azonban a konzol ferde aljába két lyukat kell fúrnunk a csavarok számára. Az alsó lyuk középpontja a konzol kisebb befogó oldalától az átfogón kb. 15 mm-re kerüljön, a felső pedig a csúcstól 30 mm-re legyen. Az anyákat forrasztás előtt a csavar behajtásával helyezzük az idom üregének a középvonalába. A konzol elem felületéről még a forrasztást megelőzően csiszoljuk le a festékbevonatot, hogy a megolvasztott forrasz kellően tapadjon a fémanyagokhoz. A keményforrasztáshoz az alkatrészeket állítsuk sík és hőálló felületre, pl. téglára, és az anyák megfelelő beállítása után gázforrasztó lángjával megolvasztott réz forraszanyaggal rögzítsük a konzolhoz. A forraszt magasan "rakjuk fel" az anya kiálló része fölé, hogy kellően szilárdítsa a konzol oldalát is.
A szorító ezzel már készen is van. Szorítócsavarként lehetőleg 100 mm hoszszú, hatlapfejű csavart használjunk, és a konzolt akasszuk a staflival megerősített tartósín elejére. A szorító állópofája egy másik konzol, amelyet a befogandó munkadarab hosszánál egy lyukkal távolabb helyezzünk a sín rögzítő nyílásába. A munkadarab rétegeltlemezből leszabott alátétlap közbeiktatásával, a csavar behajtásával rögzíthető. A csavar behajtásához racsnis kulcsszár, vagy csuklós szerelőkulcs célszerűbb, mint a hagyományos villáskulcs, mert így a csavart szinte folyamatosan lehet behajtani, és gyorsabban foghatók be a különféle méretű anyagok. A felső anyába hajtott csavar többnyire csak nagyobb lapanyagok élben történő biztonságos befogásához szükséges, kisebb munkadarabokhoz elég, ha csak alul vannak a konzolok közé szorítva. A megerősített sín asztalra rögzítése esetenként kisebb csavaros szorítókkal oldható meg.
E befogó előnye, hogy bármely munkaasztalra felerősíthető, akár oldalra fektetve is szélesre nyitható gyorssatuként, de állíthatósága miatt a csavaros szorítókhoz hasonlóan széles anyagok, lapok összehúzásához is jól használható. Elemei bármelyik barkácsáruházban külön-külön beszerezhetők, és legfeljebb csak az anyák keményforrasztása okozhat némi nehézséget. A tartósínt azonban érdemes már eleve 1 m-nél hosszabbra választani, hogy a méretesebb anyagok befogása se okozhasson problémát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szorító, befogó, satu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan...


Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...