Szépen megvilágított otthon

A fény életünk elengedhetetlen része. A fény varázsol, átalakít. A mesterséges világítás kiegészíti, illetve helyettesíti a természetes fényt. Lehetővé teszi, hogy praktikusan, biztonságosan és kényelmesen végezhessük teendőinket, amikor odakint besötétedik. Vigyázzunk, mert a világ legérdekfeszítőbb helye is mosókonyhának tűnhet, ha egy csupasz mennyezeti izzó világítja meg, illetve a legfinomabb érzékkel kiválasztott formatervezett lámpa is használhatatlan, ha fényénél képtelenség elolvasni az újságot. A legjobb világítási megoldások rugalmasságot, a fény erősségének és irányának szabályozását, valamint célszerűséget nyújtanak. Manapság új szempontként társul mindehhez az energiatakarékosság. A szoba, az adott helyiség meghittségét a jól eltalált fényviszonyok teremtik meg.

Egyetlen kattintás és máris fény árasztja el a homályba borult szobát. Az egész házban, otthonunk minden zugában szükségünk van világításra, de mindenhol más és más fajtára. Úgy kell összeválogatnunk a különféle lámpákat, hogy azok alkalmazkodjanak a lakásban végzett különböző tevékenységeinkhez. Egy pillanat alatt ebédlőt varázsolhatunk a konyhából vagy dolgozószobát a hálóból, ha a kigyulladó lámpa az étkezősarkot vagy éppen az íróasztalt világítja meg.
A fényviszonyok nem csupán otthonunk küllemét, hangulatát határozzák meg, hanem közérzetünket is befolyásolják. Egy szobának nemcsak a különféle rendeltetésekhez, hanem változó hangulatainkhoz, ilyen-olyan tevékenységünkhöz is alkalmazkodnia kell. Például a nappali megvilágítása elősegítheti a pihenéshez szükséges ellazulást, de ugyanakkor munkára is ösztökélhet. Egyetlen lámpa több célt is szolgálhat. Egy állítható, irányított fényű lámpával megvilágíthatjuk a dolgozóasztalt, de ha felfelé fordítjuk, a mennyezetről és a falról visszaverődő fényével az egész szobát bevilágíthatjuk. A szoba megvilágítását fényerő-szabályozó beszerelésével is befolyásolhatjuk: vagyis fokozhatjuk a fényforrások érdekességét, ha olyan kapcsolót szereltetünk fel, amelynek segítségével fokozatosan változtathatjuk a fényerőt, a hangulatvilágítástól a normál fényig. Így ugyanaz a lámpa kívánságunk szerint akár erős, átható fényt vethet, akár visszafogottabb háttérvilágítást is adhat.
A fény, illetve világítás alapfeltétele annak, hogy környezetünket érzékelni tudjuk. Csak így vehetjük észre mindazt, ami körülvesz bennünket. A dolgokat olyannak ismerjük meg, amilyennek a fény, a világítás segítségével látjuk. A fény a szépet csúffá, az esetlent kellemessé alakíthatja (s mindez fordítva is igaz), attól függően, mit és hogyan világítunk meg. Ne feledjük, hogy vásárlásunk alkalmával egy-egy új lámpával mindig egy kis "darab" fényt is veszünk. Óvjuk magunkat viszont attól, hogy a csábító újdonságok és kínálat áldozatává váljunk.
Bármilyen gondosan választjuk is ki a berendezés színét, anyagát és mintáját, a kellemes összhatást "agyoncsapja", ha a helyiség rosszul van megvilágítva. A fényeknek kiemelt szerepük van tehát otthonunk hangulatának kialakulásában. Feltétlenül végig kell gondolnunk, milyen fényviszonyok között érezzük jól magunkat.
A természetes világítás adottságain utólag már nehéz változtatni. Egészen más hatása van egy déli fekvésű, csupa üveg, állandóan fényárban úszó nappalinak, mint egy nagy belmagasságú, homályos zugokkal teli lakásnak. A villanyfénnyel nemcsak megfelelő látási viszonyokat teremthetünk az esti órákban, hanem különböző hangulatokat is kelthetünk, illetve kiemelhetünk egy-egy bútorcsoportot, vagy szép dísztárgyainkat kihangsúlyozhatjuk általa.
Ahhoz, hogy a kapcsolódó világítótestek csatlakozását, a falikarokat, a menynyezeti lámpák kimeneteleit megfelelően alakíthassuk ki, fontos a lakás berendezése előtt - a tervezgetési szakaszban - meghatároznunk az egyes funkciózónákat, az oda tartozó bútorok helyét, stílusát, hiszen nem mindenkinek tetszik igazán az utólag falra erősített, műanyag csatornában futó vezetékek látványa, pláne a szobában kanyargó hosszabbítók alkotta "összhatás". Nem beszélve arról, hogy az utóbbi ráadásul igen balesetveszélyes is.
Ha valaki a hatalmas kínálat láttán bizonytalan a választásban, akkor jár a legjobban, ha visszafogott kialakítású darab mellett dönt, mert ezek napközben szinte észrevétlenül simulnak környezetükbe, és este, fényük felragyogtatásával válnak igazán hangsúlyossá.
Ahhoz, hogy lakásunk világítása kellemes legyen, célszerű úgynevezett fényszigeteket létesíteni. Ezek révén a különböző terek könnyedén kapcsolódnak majd egymáshoz. Az árnyékos és világos részek kellemesen összemosódnak, vagy éppen karakteresen elkülönülnek egymástól.

A világítás módja és fajtái

A mesterséges megvilágítással kiegészíthetjük, illetve helyettesíthetjük a természetes fényt. A jó megvilágítás egyben berendezési eszköz is. Általa kihangsúlyozhatjuk az anyagokat, színeket, kiemelhetjük az építészeti részleteket és a díszítőelemeket, életre kelthetjük a textúrát (a különböző felületeket). A szó szoros értelmében "atmoszférát" teremt. A világítás alapvetően háromféle célt szolgál. Ezek összehangolása elengedhetetlen a jó fényviszonyok megteremtéséhez.

 • Az általános vagy háttérvilágítás megtalálható a lakás minden helyiségében. Segíti a tájékozódást, a szoba áttekinthetőségét. Egyenletes, szórt fényt ad, ami szükséges a tökéletes tájékozódáshoz.
 • A helyi vagy célvilágítás a konkrét tevékenységhez szükséges. Ilyen például a háztartási munka, a szépítkezés vagy az olvasás. Mindezekhez nélkülözhetetlen a koncentrált, erős, irányított fény. Ezeknek a kisebb, de nagyon fontos lámpáknak a helyét is érdemes jó előre meghatározni.
 • A hangulatvilágítás nem ad elegendő fényt a lakásban való eligazodáshoz, nem annyira erős, hogy dolgozhatnánk mellette, ám egy jól megtervezett otthonnak elengedhetetlenül fontos kellékei a "csupán" esztétikai jelentőséggel bíró hangulatlámpák. Sejtelmességet kölcsönöznek a helyiségnek, segítenek kikapcsolódni, nyugtatólag hatnak ránk, illetve megfelelő hátteret biztosítanak családi vagy társasági összejöveteleknek. Egyes hangulatlámpáknak kiemelő szerepük van, legyenek bár a vitrinekben, képek, festmények fölött, falfülkékben elhelyezettek.
 • A hatás szempontjából nem mindegy, hogy milyen a fény iránya. A direkt világítás közvetlenül a megvilágítandó területre esik, az indirekt világítás közvetetten, valamilyen világos felületről visszaverődve érvényesül. Ez utóbbit a mennyezetre irányított lámpákkal lehet elérni. A fehér vagy egészen világos plafon ugyanis egyenletesen veri vissza a fényt. Ezáltal kellemes, puha, kontrasztmentes fényhatást érünk el. Ilyen derített fénnyel a kisebb belmagasságú lakásokban optikailag megemelhetjük, kitágíthatjuk a teret, a tárgyak körvonalait pedig meglágyíthatjuk.
  A direkt fény, közvetlenül a tárgyakat és a felületeket világítja meg. Ne feledkezzünk el a megvilágított anyagok, színek fényvisszaverő, fényelnyelő vagy fényáteresztő képességeiről, hiszen ezek határozzák meg, hogy mennyit érzékelünk a fényből. A sötét színű, matt felületek elnyelik a fényt, amíg a világosak, fényesek visszaverik, felerősítik a hatást.

  A lámpák beszerzése előtt

  Ahhoz, hogy jó lámpákat tudjunk választani, hogy tényleg olyanokat vásároljunk, amelyekre valóban szükségünk van, és ne csak szépek legyenek, de otthonunkban elegendő fényt is teremtsenek, meg kell ismerkednünk a lámpák osztályozásának legfőbb szempontjaival.
  Tudnunk kell, hogy egy lámpa akkor jó igazán, ha az adott igényeknek és elvárásoknak megfelelő megvilágítást biztosítja. Lényeges, hogy káprázásmentes, és a fényelosztása harmonikus legyen. Az utóbbi lényege, hogyha megnézzük a megvilágított tárgyat és nincs árnyékkontraszt, akkor harmonikus a fényelosztás. Ellenkező hatást akkor érünk el, amikor azzal a szándékkal világítunk meg valamit, hogy annak térbeliségét vagy fény-árnyék játékát kiemeljük. Ilyenek lehetnek például a kisplasztikák, a szobrok, vagy érdekes falfelületek.
  Nagyon fontos a belső térhez kiválasztott lámpa műszaki biztonsága. Különös gondot kell erre fordítani a konyhában, a fürdőszobában, illetve a gyerekek szobájában. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az adott lámpánál technikailag mennyire jól megoldott annak állíthatósága és mozgathatósága. Ne csípje oda a kezünket, illetve ne zuhanjon a padlóra. Hosszú távon biztonsággal rögzíthető legyen az asztal lapjához vagy a polchoz. Nem utolsó szempontként lámpáinknak formailag és esztétikailag (szín, stílus) is illeszkednie kell az adott térhez otthonunkban.

  A lámpák fajtái

  A lámpákat a lakásban elfoglalt helyük alapján különböztethetjük meg. Egy fényforrás típusa szerint lehet fel vagy lefelé világító, illetve a kettő kombinációja is.
  Az asztali lámpák egyaránt szolgálhatnak hangulatlámpaként és helyi világításra is. Az utóbbiakat a dolgozó-, vagy gyerekszobában elhelyezett íróasztalon használhatjuk mobil, vagy az asztallaphoz jól rögzíthető, karos változatban is. A padlón elhelyezett állólámpák hangulatvilágításként vagy olvasólámpaként tesznek jó szolgálatot.
  Mennyezeti fényeink egyaránt szüksé gesek az általános és a hangulatvilágításhoz is. Ezek lehetnek süllyesztett vagy függesztett változatúak. Szerelhetünk lámpákat a falra is, akár irányított, akár helyi világításként. A hálószobában az ágyvégekhez leginkább falikarokat használunk hangulatlámpaként.
  A lámpákat el is rejthetjük: építhetjük vitrinbe, könyvespolc felső peremébe, gardróbszekrénybe vagy konyhai bútorunk felső szekrényének aljába, a munkapult megvilágítására. Nagyon dekoratív megoldás a plafon közelében kialakított párkányzat mögé rejtett hangulatvilágítás. A fényforrást padlóba vagy lépcső oldalfalába süllyesztve jelzőfényt nyerhetünk.

  Néhány jó tanács, figyelmeztetés

  • Valamennyi világítási módra érvényes szabály; úgy helyezzük el a világítótesteket, hogy az égők soha ne világítsanak közvetlenül a szemünkbe.
  • Kerüljük az erősen tükröző felületekről visszaverődő fényeket. Nem csupán pillanatnyi látászavart okozhatnak, de hosszú távon kellemetlen közérzetet is keltenek.
  • Óvakodjunk az olyan fénytől, amelyik erős kontrasztot ad, mert ez rendkívül megerőlteti a szemet.
  • A televízió és a számítógép fényei erősen fárasztják a szemet, így használatuk közben ne legyen teljesen sötét a háttér, illetve a szoba.
  • Nedves kézzel soha ne cseréljük ki az égőket.
  • Halogénlámpához ne nyúljunk fedetlen kézzel, mert egyrészt megégethetjük ujjainkat, másrészt a körtén zsíros bevonat képződhet. Ha mégis óvatlanok voltunk, kikapcsolt, lehűlt állapotban tisztítsuk le alkoholos vattával a felületet.
  • Ahol előírt teljesítmény (W) van, oda ne tegyünk nagyobb teljesítményű izzót.
  • A lépcső tetején és alján is lehessen fényt kapcsolni.
  • Álló- vagy asztali lámpát ne rakjunk olyan helyre, ahol a gyerekek felboríthatják, vagy leverhetik azokat.
  • Párának, vízfröcskölésnek kitett helyre csak olyan lámpát tegyünk, amelyet megfelelő védelemmel láttak el.
  • A lámpák felületét ne tisztítsuk súrolóanyaggal, mert csúnyán megsérülhet a felületük. Elég egy puha ruhával áttörölgetni azokat.
  • A műanyag vagy selyem lámpaernyőről elég finom kefével vagy ronggyal eltávolítani a rárakódott port.

  Amint a fentiekből láthattuk, a különböző megvilágítási módok egy helyiségen belül együttesen vannak jelen; természetesen a tér jellegének és használatának megfelelően más-más arányban és elosztásban. Az adott térben az éppen világító fényforrások mindig újabb és újabb látványt keltenek, estéről estére más-más hangulatot teremtve, más-más célt szolgálva.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Mohácsi Erika

  Címkék: világítás, lámpa

  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


  Lámpa-floráriumok

  A nemzetközi bútor- és iparművészeti kiállításokon sorra felbukkannak olyan alkotások, ahol a művész életre szeretné kelteni a tárgyat. Ez legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha valamilyen növénnyel...