Kompakt riasztók

A Conrad cég 2004-es katalógusából néhány olyan kompakt szerkezetet válogattunk ki, amelyek valamilyen módon a védelmet, a biztonságot szolgálják. Ezeken nincs mit "megcsinálni", nem kell forrasztani, dobozba szerelni, legfeljebb elemeket rakni tárolójukba, és megfelelő elhelyezésükről gondoskodni. Ez utóbbi viszont kényes és fontos, mert a szerkezetek akkor működnek hatásosan, a felhasználásuk jól ki van találva.

Elsőként valamilyen objektum őrzésére kerestünk megoldást, mégpedig olyat, amelynél nincs lehetőségünk az érzékelő- és a riasztóegység vezetékes kapcsolatára. Sajnos saját környezetünkben is történt már garázs feltörés, és a szabadban parkoló gépkocsik megrongálása, megcsonkítása sem ritka. Hiába tartózkodik a tulajdonos a közelben, nem tudja folyamatosan figyelni járművét, különösen az esti, éjszakai órákban. Megteszi ezt helyette az a szerkezet, amelyet a Conrad eredetileg áthaladás jelzőnek szánt. Érzékelője egy infra mozgásérzékelő, amely kb. 8 m-es tartományban észleli a mozgó, meleg testet; például emberit (de sajnos nagyobb kutyát is). Az érzékelővel egy házba van építve a rádiófrekvenciás adórész, melyen beállítható, hogy önmagában is adjon fény, vagy hangjelzést, illetve az, hogy csak a vevőegység számára adja le a rádiójeleket. A kompakt érzékelő-adó egység két ceruzaelemről működik. Az érzékelési tartománya egy takarófedél forgatásával, vagy levételével szabályozható 140°-tól akár 360°-ig.
Az adóegységet lehetőleg esőtől védett, és nem látható helyen célszerű elhelyezni. A gépkocsi lopás elleni védelmére alkalmas úgy is, ha az utastérbe helyezzük el. Az infraérzékelő az üvegen keresztül gyakorlatilag nem lát, ilyenkor tehát a kocsin kívüli mozgásokra nem reagál, de arra már igen, ha valaki az utastérbe behatol. A rádiójelek számára viszont a karosszéria nem jelent akadályt, a vevőegység kb. 50 méteres körzetben képes fogni az adó jelzéseit, arra fény és hangjelzést ad. Betonpanel falak ezt a hatótávolságot csökkentik. A tényleges hatótávolságot többszöri kísérletezéssel állapítsuk meg, és azzal is számoljunk, hogy a kimerülőben lévő telepek ugyancsak drasztikusan lecsökkentik a hatótávolságot.
Mindezektől eltekintve a fenti szerkezet nagyon sok célra felhasználható. Ilyenek a fent már említett gépkocsi védelem, mellékhelyiség védelem kertes házba, egy lakás védelme (a bejárati ajtót belülről figyelve), ha a vevőegységet egy otthon tartózkodó szomszédnál tudjuk elhelyezni stb.
Ilyen célra egy egyszerűbb megoldást is kínál a Conrad, amelynek jeladója egy ajtónyitás-érzékelő mágnespár. A felszerelése is teljesen hasonló a kompakt ajtónyitás érzékelőkéhez; egyik féldarabot az ajtószárnyra, a másikat vele szemben a tokra kell felcsavaroznunk. A különbség az egyszerűbb megoldásokhoz képest, hogy ennél a jelzés nem a helyszínen történik, hanem az egyik érzékelőbe 433 MHz-es frekvencián működő adóegységet építettek, a vevő pedig 50 m-es körzetben vezeték nélkül fogja a jeleket. A vevőegység az infrás készülékhez hasonlóan hálózatról működtethető.
Bár egy komplex lakásriasztó rendszer felépítése az ezzel foglalkozó szakcégek kompetenciája, és komoly szakértelmet igényel, mégis néhány mondat erejéig érdemesnek gondoljuk bemutatni a Conrad rádióhullámú jelzőrendszerét. Ennek ugyanis minden érzékelő egysége teljesen önálló elem, bárhol elhelyezhető, és az egyes elemek között semmiféle vezetékezésre nincs szükség. A rendszer lelke egy 868 MHz-en működő jelzőközpont, ami akár 30 különböző szenzor jelzéseit képes fogadni, és kiértékelni.
A szenzorok (érzékelők) a biztonság legkülönbözőbb szempontjait szolgálhatják; ajtónyitást, mozgást érzékelve betörésvédelmet jelentenek, füstre, nedvességre, (magas) hőmérsékletre, gázra reagálva a lakás biztonságát garantálják. A központ a megfelelő egységen keresztül telefonos riasztást ad, sőt szükség esetén önállóan áramtalanítja a lakást (mesterséges zárlatot hoz létre, így leoldanak a biztosítók). A rendszer csak látszólag bonyolult, hiszen minden egyes szenzor teljesen önálló elem; csak telepekkel kell ellátni, és a megfelelő helyeken elhelyezni őket. Egy sokat tudó, összetett vészjelző készlet persze nem olcsó mulatság, viszont költözködéskor csak össze kell szedni az elemeket, és magunkkal vihetjük az új lakásba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosbiztonság

Az okostelefon és az okosotthon kifejezések általánossá válása után ma már minden „okos”. Nemmaradhat ki ezek közül a biztonság sem. Okosbiztonság alatt azonban nem csak a vagyonvédelmet,...


Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...