Bosch PSM 160 A multicsiszoló

A közelmúltban beszámoltunk olvasóinknak a Bosch Miskolcon felépített, új magyarországi gyáráról, és említést tettünk rögtön egy szerszámgép újdonságról, amely már ebben a gyáregységben készül. Íme itt van az újdonság, melyet a cég jóvoltából sikerült próbára is kölcsön kapnunk, így örömmel számolunk be első tapasztalatainkról.

A most bemutatott új PSM 160 A multicsiszoló a rezgőcsiszoló és a deltacsiszoló funkcióit kombinálja. A csiszolólap formája egy vasalótalpra hasonlít. Emiatt a PSM 160 A legkülönbözőbb csiszolási feladatokra alkalmas: élek mentén, sarkokban és nagy felületeken is. Csiszolólapja két részfelületből áll. A deltaformájú első rész forgatható, így csiszolás közben a csiszolólap mindhárom sarkát ki tudjuk használni, és egyenletesen tudja koptatni. Ezáltal a csiszolólap használati ideje a háromszorosára növekszik. A csiszolólap hátsó része a delta csúcsot olyan csiszolófelületté egészíti ki, mellyel nagyobb felületek megmunkálása is lehetséges. Nehezen hozzáférhető helyek megmunkálásához a felhasználó különböző előtéteket tud alkalmazni.
Mindkét rész a csiszolólapot egy újfajta tépőzáras megoldással tartja, mely még évekig tartó intenzív használat után is nagyon jó tapadási tulajdonságokkal bír. A gép talprésze nem olyan bolyhos, mint azt korábban megszoktuk, hanem majdnem simának tűnik, kezünk alig érez érdességet, és csak erős nagyításban látszik az a raszteres felületkiképzés, amelyre a csiszolópapír letapad.
A multicsiszolót 160 W-os motorral szerelték fel, ennek ellenére mindöszsze 1,5 kg-ot nyom és rendkívül jól kézre áll. Felül és elöl lágyan gumírozták a két kéz számára, de egy kézzel is könnyedén irányítható, ez különleges előny fej feletti munkavégzés esetén. Az ergonómikus formatervezésű fogantyú rezgés- és fáradtságmentes munkavégzést biztosít. A fogantyúba szerelt be/ki kapcsoló jobb- és balkezesek számára egyformán könnyen használható.
Mint szinte minden Bosch barkács c siszológép, a PSM 160 A is rendelkezik a hatékony porelszíváshoz szükséges mikroszűrő dobozzal. A keletkező csiszolási por 70 %-a a dobozban található harmonika szűrőben gyűlik össze, és így könnyen ártalmatlanítható. Hagyományos készülékek esetében ez a por a környezeti levegőben szóródik szét. Az új multicsiszoló 2004 első negyedévétől vásárolható meg a márkakereskedésekben. A multicsiszolóhoz való csiszolólapokat készletben, többféle szemcsemérettel lehet megkapni. Sarkok csiszolásához, a deltacsiszolókhoz használatos lapokat is alkalmazni lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan...