Inverteres hegesztő-berendezések

2009-04-19 13:55:40 |

Néhány éve még csak a profi kategóriában szerepeltek a korszerű, frekvencia átalakítós hegesztő berendezések, az utóbbi időben viszont már a barkácsáruházak polcain is megjelentek, egészen kedvező árakon. Előnyeiket, sajátosságaikat foglaltuk össze.

A '80-as évek barkács hulláma sokakat késztetett hegesztőtranszformátor építésére. Lapunk hasábjain is jelentek meg ezzel kapcsolatos rajzok, kapcsolások. Néhány évvel a rendszerváltás után - a barkácsáruházak elterjedésével - egyre kedvezőbb árakon juthattunk jobb-rosszabb, de legalább gyári hegesztőeszközhöz. Elsősorban bevontelektródás hegesztéshez alkalmas gépekhez, hiszen a háztartás körüli javítási munkák döntő többsége ezzel az eljárással könnyen elvégezhető. Az elmúlt években az ipari felhasználásból lassan az inverteres technológia is leszivárgott a megfizethető kategóriába, olyan felhasználóknak, akik csak időszakosan szeretnének dolgozni vele, de akkor kényelmes munkavégzésre vágynak.

Hogyan működik?

Az inverteres áramforrásban a hálózati feszültséget egy diódás egyenirányító egyenirányítja, majd félvezető elemekből felépített frekvenciaváltó (inverter) középfrekvenciás (20-100 kHz-es) lüktetőfeszültségre alakítja át. Ezt a feszültséget középfrekvenciás transzformátor csökkenti a megfelelő kis értékre. A transzformátor szekunder tekercséhez csatlakozik a diódás egyenirányító, ill. a simító fojtótekercs, amely a hegesztéshez szükséges egyenfeszültséget adja. A rendszer hatásfoka a többszöri energiaátalakítás ellenére is jobb, mint a hagyományos áramforrásoké.

Mik az előnyei?

Legfőbb előnyük, hogy használójának nem kell új eljáráshoz hozzászoknia, ugyanúgy hegeszthet, mint régebben, viszont sokkal könnyebben mozgatható (akár vállra is vehető) az eszköz, és a hegesztés folyamata is könnyebb a korszerű vezérlésnek köszönhetően. Könnyebb az elektróda begyújtása, a kevésbé gyakorlottak is gyorsabban sajátíthatják el az alapfogásokat. Letapadás esetén a berendezés automatikusan lecsökkenti a hegesztőáramot, nem kell tartanunk a tönkremeneteltől. Változtatható a hegesztés jelleggörbéje illetve az áramforma is. Nagy hővezetésű anyagoknál impulzushegesztés is végezhető vele.
Érdekesség, hogy a hegesztési folyamat adatait tároló memória (EPROM) utólagos cseréjével új funkciókkal ruházható fel a berendezés. Emellett eltárolhatóak az adott feladathoz tartozó optimális értékek, karakterisztikák. A korábban említett 20 kHz körüli frekvenciához kis méretű transzformátor is elegendő, ebből adódik az inverteres berendezések kis tömege (~ 4-5kg) és kompakt mérete.

A frekvenciaváltós hegesztőgéphez ugyanazokat a bevonatos elektródákat használhatjuk, mint hagyományos társánál (rutilos, bázikus stb.), egyedül a cellulóz bevonatú elektróda nem használható, egyes típusok kivételével.
Nagy előnyük továbbá a variálhatóság, a kiegészítők széles kínálata. A kiválasztásnál gondolkodjunk el azon, hogy a garázskapu kijavításán túl szeretnénk-e más jellegű munkákat (pl. vékony lemezek hegesztését) is végezni vele. Számos olyan típus van forgalomban, amihez pl. wolframelektródás egység is kapható, így pl. alumíniumot, vagy saválló acélt is hegeszthetünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Digitális inverteres klíma

A légkondicionálás nem egyszerűen csak a levegő hűtését jelenti, hanem a hőmérséklet szabályozását, vagy akár a levegő tisztítását is, amellyel megfelelő komfortszintet biztosíthatunk egész éven...


Hagyományos és inverteres hegesztés

Melyik az a fémipari szakma, melyet nem elég megtanulni, érzék is kell hozzá, ráadásul kizáró ok a Parkinsonkór? Ez nem más, mint a hegesztés. Barkács vénával megáldott sorstársak a szó hallatán...