Őszi rózsaápolás

2022-11-27 19:36:01 | Módosítva: 2022-11-27 19:40:03

A rózsa az egyik legelterjedtebb virág a kertekben, főleg szabadon kiültetve, de egyre több helyen látni cserépben pompázó tövises növényt is. A rózsák is igénylik a locsolás és tápanyag-utánpótlás melletti további gondoskodást: rendszeresen ellenőrizni kell a sárga, elszáradt leveleket és elnyílt virágokat, melyeket le kell csippentetni, hogy a tápanyagok a még élő, fejlődésben lévő, vagy éppen virágjukban pompázó részekhez jussanak, így serkentve gyorsabb növekedésre a levelet és virágokat egyaránt.


Szükség esetén fontos a gombás fertőzések és kártevők (levéltetű) jeleinek figyelése is, melyek megjelenésekor azonnali vegyszeres permetezés javallott. A permetezéskor mindig keverjünk a permetlébe  lombtrágyát is, mert betegségek esetén a megnövekedett tápanyag-szükségletet folyamatosan pótolni kell. Először mindig a növényvédő szert keverjük el a vízben, ehhez adagoljuk 1-2%-os töménységben a tápoldatot.Cserépben tartott rózsák

A nyár végére előfordulhat, hogy a virágföld kimosódott, letöppedt, ilyenkor javasolt friss virágfölddel feltölteni a virágtartót, hogy a gyökerek továbbra is takarásban legyenek, megóvva ezzel őket a külső behatásoktól.

A tápoldatozást és rendszeres vízpótlást októberig érdemes folyamatosan végezni. Ekkortól azonban a növények elkezdik a felkészülést a téli vegetatív időszakra. Ilyenkor az időjárásnak megfelelően tartsuk nedvesen a földet a tövek körül, tápoldatokat viszont már ne juttassunk ki, hogy a növény fel tudjon készülni a téli pihenésre. Az elnyílott virágokat továbbra is le kell csípni. Az első fagyok megjelenésekor (október vége – november eleje) a töveket be kell takarni földdel, a rózsafákat pedig papírzsákkal (ráhúzni és a szárnál összekötni) védjük a téli fagyok ellen. Új töveket a fagyok beálltáig lehet kiültetni 30-40 cm-es ültető gödörbe, speciális virágföldbe, szerves trágya használatával.

Ha cserépben tartjuk a rózsát, száraz hidegben teleltessük. Három-négyhetente locsoljuk, hogy ne száradjon ki a földje teljesen. Mint miden növény, télen (november-március) a rózsa is vegetatív állapotban van, ilyenkor tápoldatozásra, különösebb kezelésre nincs szüksége. Ez a pihentetés időszaka.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Haworthia nemzetség

Magyarul elég sok nevük van a tőrózsától a sávos fűn át aszemölcsliliomig. Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet.


Tápanyag-utánpótlás és permet-koktélok

A szobai és kerti növényeink megfelelő tápanyagellátásával akár 20-25 százalékos termésnövekedést érhetünk el, emellett dísznövényeink jobban fejlődnek, magasabb díszítő-értékük lesz, és a...