Ablakfelújítás saját kezűleg

2022-11-27 19:31:56 | Módosítva: 2022-11-29 10:49:13

Az építőipari szakmunkák felértékelődésének és a szakmunkás hiánynak köszönhetően bizony sokszor nem is érdemes mesteremberre várni, ha valami javítani valónk adódik a ház körül. Ilyenkor megpróbáljuk magunk megoldani a feladatot, különösen akkor, ha az nem valami speciális szakmunka. Nem reménytelen például a fa nyílászárók saját kezű felújítása sem, legalább is alap szinten.


A fa nyílászárók rendszeres karbantartást igényelnek, évek múltával pedig egyre több rajtuk a javítanivaló. Ezek lehetnek kisebb feladatok, mint apróbb korrigálások (mint festés) vagy nagyobb javítások, amikor magán a szerkezeten is dolgozni kell. Az ablaknak, ajtónak számtalan hibája lehet. Nem szigetel rendesen és huzatos. Megereszkedett, vetemedett, nem záródik rendesen. Lepattogzott a festék. Öregek, rozsdásak a zsanérok. Sok oka lehet annak, hogy a barkácsoló nekiáll megjavítani.

Először is vegyük számba a hibákat és a lehetőségeket, valamint a technikai tudásunkat. Ne feledjük, egy menthető ablakot az erre szakosodott cégek az új árának töredékéért megjavíthatják. Ha azonban van szaktudásunk, akár mi magunk is minőségi munkát végezhetünk. Ha a hibák számbavételét követően megállapítottuk, hogy javítható az ablak és a tok is, akkor először a festéket távolítsuk el. Ehhez érdemes hőlégfúvót és a spaklit használni, de égetéssel is letakaríthatjuk a tönkrement rétegeket. Ma már különféle festékeltávolító anyagot is vásárolhatunk erre a célra.

Ügyeljünk a tűzveszélyre

Ezek az anyagok lángra lobbanhatnak, és tüzet okozhatnak. Égetésnél pedig maga a lepotyogó festékréteg lehet gyúlékony. A parkettát, szőnyegpadlót fém tálcával védhetjük. Tűzoltó készüléket, vagy egyéb tűzoltásra alkalmas eszközt bekészíteni köztelező. Sokféle ilyen oltó eszköz kapható, akár olcsón is. Megléte később sem felesleges. A felületet ezt követően csiszoljuk meg dörzspapírral. Többfélét szerezzünk be belőle, és mindig a durvább szemcséstől a finomabb felé haladjuk. Amennyiben nagyobb egyenetlenségek találhatók, akkor gyalut kell használnunk. A vetemedést, illetve a rossz záródás hibáit is gyalulással lehet megszüntetni. Ügyeljünk rá, hogy maga a munkadarab legyen jól rögzítve, ne feszüljön benne az üveg.


A régi szigetelést is érdemes eltávolítani, és felsőmaróval alakítsuk ki az új helyét, amennyiben nem ragasztani szeretnénk azt. A szigetelés vastagsága és kialakítása függ az ablak záródásától. A régi gittet, illetve szilikont is újra cserélhetjük. Adott esetben az ablakot érdemes úgy alakítani, hogy jobb minőségű üveg kerüljön bele. Ezzel energiát tudunk megtakarítani. A zárat ezt követően lehet javítani, vagy cserélni, esetleg igazítani rajta. Ugyanez a helyzet a zsanérokkal is. Új ablaküveg esetén a plusz súlynak megfelelően kell a zsanérokat és a tokot megerősíteni, méretezni.

A sérült fa részeket folyékony fával érdemes kijavítani majd síkba csiszolni. Ezt követően jöhet az alapozás, majd a kívánt festék felvitele. Fontos a megfelelő hőmérséklet, és a száradási idő kivárása. Szükség esetén több réteg alkalmazásával érhetünk csak el szép felületet. Amennyiben a fa nyílászáró a festék eltávolítása után megfelelő mintázatot ad, akkor érdemes festés helyett pácolni. Egy szép rusztikus erezet esztétikai élményt adhat. Sajnos, ezt kevés régi nyílászárónál lehet megtenni. Az ablaküveget elláthatjuk hővédő fóliával is. Egyes esetekben szükséges lehet a sötétítésre is, hogy a kíváncsi tekintetek napközben ne zavarjanak otthonunkban.
Egy jó nyílászárónak, hővédelmi szerepén túl, a forgalom és az utca zajától, az illetéktelen behatolástól és a portól egyaránt védeni kell. Ezért nagyon fontos, hogy szerkezetileg megfelelő legyen, jól záródjon. Esztétikailag is a lakás egyik kiemelt része. Ezért a színválasztás szintén fontos. A külső és a belső szín eltérhet egymástól, de ne feledjük, jó az, ha harmonizálnak egymással is.

forrás: Újház

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spóroljon a fűtési költségen automatikus redőnyökkel

Nem kell minden nap új trükköket kipróbálnia ahhoz, hogy a téli fűtésszámlájának összegét lecsökkentse. Elegendő a meglévő redőnyöket motoros működtetésűvé alakítani, és időzítővel vagy...


2016-ban az okker arany az év színe

Immár 13 éve hívják össze a dizájniparból ismert szakértőket, hogy közösen megtervezzék a legújabb színpalettákat, trendeket és az év színét. Idén az év színe az Okker arany árnyalatban testesül...