Szép bodorrózsa: vírusok elleni bevetésen

2021-12-19 09:20:29 | Módosítva: 2021-12-19 09:24:47

Az antivirális hatású gyógynövények közül újabban a bodorrózsa került a figyelem fókuszába, mert remélik, hogy sikerrel bevethető az új típusú koronavírussal szemben is. Ameddig a kutatások folynak, addig is érdemes megismerni ezt a dísznövénynek is látványos fajt, mely hazánkban is tartható. Ez egy „gyógy bokor”, ami azért érdekes, mert gyógynövényként többnyire lágyszárúakat tartunk számon, fás szárúak közül, főleg cserjékből ritka az, ami gyógynövény.


A kertben is jól mutat

A bodorrózsa nagyjából egy méter magas, örökzöld cserje, amely dísznövényként is megállja a helyét. Gyűrött szirmú, a beporzó rovarokat vonzó virágai egy napig élnek. Júniustól szeptemberig virágzik. A kertben napos helyre való. Talajban nem válogat, silány talajon is jól megél, sőt fagytűrése így tovább fokozható. -15°C-ig télálló, nálunk ennél keményebb teleken takarást igényel. A számára megfelelő helyen nevelve akár önvetővé is válhat. Edényben is nevelhető, ekkor télen fagymentes, de hűvös helyen teleltessük, mert a cserepében a gyökértömeg kint hagyva megfagyhat.


Régóta híres növénycsalád

A szuharfélék családjába tartozó Cistus fajokat már az ókortól fogva ismerték és megbecsülték az emberek, és míg a mediterrán régióban használatuk mindennapos, hazánkban még a XXI. században is csak alig ismert volt. A Cistus nemzetségben jelenleg 25 fajt, kb. 27 hibridet és számos fajtát tartanak számon. Egyszerű, vadrózsára emlékeztető virágaik lehetnek rózsaszínesek, lilásak, fehérek vagy sárgák, a gyűrt szirmok egyszínűek vagy „szemesek”. Bár magyar nevében ott a „rózsa” szó, nem is rokonok, és ez nem is tüskés.

Bírja a szárazságot

Angol nyelvterületen a „rockrose” kifejezést használva emlegetik, ami arra enged következtetni, hogy rendkívüli életösztön munkálkodik benne, és igen mostoha körülményeket is képes elviselni. Ez a látszólag törékenynek tűnő örökzöld cserje a tűző napon, árnyék nélküli helyeken él, ahol kénytelen szembenézni a könyörtelen hőséggel, az UV sugárzással, és a vízhiánnyal. A termesztése során semmilyen növényvédőszer nem használható, ezzel is ösztönzik még erőteljesebb védekezésre.

A számunkra oly értékesnek tartott hatóanyagokat éppen a kíméletlen környezeti hatások ellen, vagyis az életben maradásuk érdekében kénytelenek termelni. A szakértők a legértékesebbnek a Mediterráneumban vadon élő példányok szárított leveleit tartják, mivel a legnagyobb stresszt elviselve képződik bennük a legtöbb polifenol.

Szerencsére azonban akad néhány fontos szövetségesük. Már több mint 200 gyökérkapcsolt gombafajt fedeztek fel, amelyek kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak ezzel a fajjal. Ezen gombák jelenléte létfontosságú számukra, hogy a szegényes, kövecses talajból minél több tápanyagot és vizet tudjanak kinyerni.


Sok mindenre jó

Az ókortól fogva elterjedt az alkalmazása a bőrápolásban, gyorsítja a sebgyógyulást, megelőzi a fogszuvasodást. A teáját használhatjuk arc tonikként, borotválkozás utáni arcvízként, hajöblítőként és szájvízként. Sebgyógyító, arctisztító, bőrszépítő hatása miatt pakolások vagy borogatások összetevője is lehet.

Rendszeresen fogyasztható. Lényeges megjegyezni, hogy a megelőzésben betöltött szerepe még erősebb, mint a kezelésben. Ha ez valamilyen okból mégsem lehetséges, akkor legalább azonnal készítsünk belőle teát, amint a legjelentéktelenebbnek tűnő fájdalmat, szúrást, kaparást érezzük a torkunkban. Néhány pillanat alatt enyhíti a tüneteket, mintha valóságos balzsammal vonná be a torkot, így kis szerencsével egy komolyabb betegséget is megelőzhetünk.

Nyákoldó, segít köhögés és a felső légúti panaszok enyhítésében. Erős antioxidáns, immunmoduláló, antivirális, bakteriosztatikus, gombaellenes és gyulladást gátló hatással rendelkezik. Támogatja a gyomor és a bélrendszer egészségét.

A teakészítés művészete

Mivel naponta többször javasolt a fogyasztása, ezért praktikusabb, ha már reggel elkészítjük az egész napi adagot, melyet így apránként megihatunk. Van néhány sarkalatos pontja ennek, amiket szükséges betartani ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb teát tudjuk előállítani. Kiemelt fontossággal bír az, hogy tisztított, ásványi anyagoktól mentes vizet használjunk, hiszen a magas ásványi anyag tartalom csökkenti a flavonoidok kioldódásának mennyiségét.


Mivel egyes hatóanyagai 100 °C körül gyorsan elbomlanak, ezért a legoptimálisabb a 85 °C-os víz használata. Ez a kitétel viszonylag egyszerűen úgy kivitelezhető, ha felforralás után várunk másfél-két percet mielőtt a vizet a teafűre öntjük.

Olyan edény használata szükséges az áztatáshoz, amely lefedhető, és jól tartja a hőmérsékletet a 35 perces várakozási idő alatt. Az elkészült teát zárható edényben tartsuk felhasználásig. Legjobb önmagában fogyasztani, de édesíthető, ha feltétlenül szükséges.

Amennyiben az egész napos adagot kívánjuk elkészíteni egyszerre 1 liter vízhez 13 g teafüvet kell adagolni. Ez a terápiás dózis egy nagyon erőteljes hatású teát eredményez, melyet tényleg több részletben, egyszerre csak keveset fogyasztva ajánlott meginni. Különös óvatossággal kell eljárni abban az esetben, ha valakinél fennáll a hajlam a székrekedésre, ezt mindenképpen megfelelően kompenzálni szükséges. Továbbá hosszantartó alkalmazását feltétlenül ki kell egészíteni valamilyen nyálka tartalmú gyógynövény fogyasztásával is.

Mivel már oly sok esetben bizonyította, hogy nagyon komoly kórokozókkal is képes megbirkózni, bizalommal fordulhatunk felé most is, hiszen talán korunk legrettegettebb fertőzéseire is szolgálhat megoldással.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Középpontban a szúnyog

A balzsamos nyári esték a szabadban kellemes időtöltés nyújtanak mindenki számára, akár sütögetésről, baráti összejövetelről vagy csakegyszerűen a természet élvezetéről van szó. Igen, ideális...


Gyógynövények kerti tavakhoz

A gyógynövények sokféleségéből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok...