Aktív és passzív hűtés

2022-11-27 19:30:54 | Módosítva: 2022-11-27 19:30:54

Az aktív és passzív hűtés fogalmával elsősorban a passzívházak kapcsán találkozhatunk. Definíciója szerint a passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott levegő mennyiség utánfűtésével, vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.


Nem csak passzívházakhoz

A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükségük van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik. A passzívházakba nem feltétlenül kell nyáron hűtés, de bizonyos esetekben igen jó hasznát vehetjük, ha van erre lehetőségünk. Előfordulhat ugyanis, hogy hiába tartjuk be azokat a praktikákat, amik segítenek a lakásban a kellemes hűvös megtartásában, a lakás mégis felmelegszik. Ilyen esetekben kétféle hűtést alkalmazhatunk: aktív vagy passzív hűtést. Az aktív hűtéshez hőszivattyúkat használnak, ami a hűtéshez szükséges hideg vizet állítja elő. A rendszernek a mennyezeti felületen található csőrendszer is a részét képezi – ide vezetik a hideg vizet, ami azután temperálja a födémet, és nagyon kellemes, egyenletes hűtést biztosít. Mivel a hideg előállításához energiát kell használnunk, azért ez a megoldás nem nevezhető éppen a legtakarékosabbnak, hiszen magát a hőszivattyút, valamint a hideg vizet keringető szivattyút is működtetni kell. Körülbelül 4 egység hűtési energiához 1 egységnyi villamos energia szükséges, ami gazdaságosnak tekinthető.


De még ennél a módszernél is van lehetőség némi spórolásra az úgynevezett free-coolinggal, azaz a szabad hűtéssel. Ekkor a hőszivattyú nem kapcsol be, csupán a talajszonda vagy kollektor hűtőhatását aknázzuk ki, ami történhet közvetlenül, vagy hőcserélő segítségével. Mivel csak a keringető-szivattyúkat kell működtetni, ezért a szabad hűtés esetében igen alacsony energiafogyasztással számolhatunk. Mivel a passzívházak esetén a hűtési igény minimális, az aktív hűtés esetén sem fogyasztunk sok energiát, de ha még inkább csökkenteni szeretnénk a közüzemi számlánkat, akkor érdemes a passzív hűtést választani. A passzív hűtés az aktívval összevetve jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé.

A passzív hűtéshez mindenképpen szükség van két jó minőségű, jó vízhozamú kútra. A passzív hűtés ebben az esetben úgy működik, hogy az egyik kútból kivesszük a kellemesen hűvös – 12-15 fokos – vizet, amit egy hőcserélőn keresztül bevezetünk a plafon hűtőrendszerébe. Miután az első kútból kinyert hideg víz felmelegszik, azt a másik kútba engedjük vissza. Ez a rendszer több szempontból is nagyon előnyös. Egyrészt, mert meglehetősen kevés energiát fogyaszt, másrészt, mert mindössze két szivattyúra van szükség a kiépítéséhez. Az egyik szivattyú faladata, hogy a kútból szívja a vizet, a másik – ami a fűtési rendszer miatt már egyébként is megvan – a felületfűtési (itt felülethűtési) rendszerben keringteti a vizet.


Egy ilyen rendszer kiépítése nem különösebben drága, ugyanis nincs szükség hőszivattyúra az üzemeltetéséhez; mindössze a kutakat kell becsövezni, és egy szabályozást mögé tenni. Vagyis – nyugodtan mondhatjuk – gyakorlatilag ingyen hűtjük a passzívházunkat ezzel a módszerrel. Hogy a passzívház hűtéséhez melyik lehetőséget válasszuk, az aktív vagy a passzív hűtést, ahhoz minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni, és úgy hozni meg a döntést. Természetesen vannak olyan körülmények, amik kizárják az egyiket vagy a másikat. Ha a például nincs lehetőség arra, hogy a kertbe kutakat fúrjunk, akkor hiába akarjuk a fentebb vázolt megoldást, marad a hőszivattyús módszer. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hűtés mellett is sokat tehetünk azért, hogy a melegebb nyári napokon is kellemes hűvös legyen a lakásban. Arról már nem is beszélve, hogy ha odafigyelünk, akkor – még ha hűteni is kell – az közel sem igényel annyi energiát, mint egy teljesen átmelegedett ház lehűtése.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...


Passzívház falazóblokkok

A passzívház koncepciója nem szabja meg a falazóelemek anyagát és vastagságát, mindössze a hőátbocsátási tényező értékét maximálja. Cikkünkben három gyártó, kifejezetten alacsony...