Ablakmentés felsőfokon

2022-10-25 17:51:39 | Módosítva: 2022-10-25 17:52:48

A régebben épült belvárosi polgárházak nyílászáróit időtálló, tartós anyagból (pl. vörösfenyőből), igényes kézi munkával készítették. Az elmúlt száz évben a háborúk, majd a központi ingatlan karbantartás rendszere miatt ezek karbantartása nagyrészt elmaradt, vagy szakszerűtlenül végezték. Főleg az időjárás károsításának kitett ablakok anyaga sérült.


A régebben általánosan használt szerves oldószeres mázak az oldószer folyamatos kipárolgása miatt idővel ridegebbé válnak és zsugorodnak, emiatt megrepedeznek. A repedéseken át víz, és farontó gombák jutnak a fába, amelyek úgynevezett barna korhadást okoznak. A jelentős esztétikai romlás mellett a fa előbb megrepedezik, majd teljesen szétporlad. Az ablakok cseréje – különösen a műemlék épületek esetén – nehezen valósítható meg, de a sérült elemek szakszerű, korszerű karbantartással megmenthetők, további hosszú évekig a lakás díszévé tehetők.

A korszerű karbantartáshoz korszerű, hatásos anyagok kellenek. A Vodicska Kft. olyan záró-alapozó (PLASTDUR ZA) anyagcsaládot fejlesztett ki, amely a glettelést és csiszolást követően egy rétegben felhordva a felületre, teljes vízzáró réteget alkot, és sem a gombák, sem a rozsdásodásra hajlamos sarokpántok nem okoznak barna elszíneződést. A záró-alapozó anyag jelenleg színtelen változatban (jele: PLASTDUR ZA-0), valamint fehér mázoláshoz fehér színben (jele: PLASTDUR ZA-F) készül, mely magas fedőképességgel rendelkezik. A záró-alapozó család erősen tapad minden felületre, és kitűnő tapadó-hidat képez mindenfajta (vizes és szerves oldószeres) fedőfestékkel. A PLASTDUR ZA vizes bázisú záró­alapozó termékcsalád egészségre ártalmatlan, környezetbarát termék, jelentősen megkönnyíti a régi, de értékes nyílászárók felújítását.dr. Vodicska Miklós (vegyészmérnök)


Bővebb információ: Vodicska Kft.
+36-30-9-333-793


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságos szárnyak alatt

A biztonság az ember egyik alapvető szükséglete. Biztonságban akarjuk tudni magunkat az utcán, utazás közben vagy a munkánk során. De leginkább otthonunkban ügyelünk a biztonságra. Senki sem...


PE csónakok gyors javítása

A vadvízi evezősök körében nagyon kedveltek a PE anyagból készült kajakok és kenuk. Ezek a csónakok nagyon könnyűek, rugalmasak, ámazalacsony vízben való hajózás során repedések, alaki...