Kétkörös, osztott felületű infrapanelek

2022-10-14 11:31:58 | Módosítva: 2022-10-16 19:27:48

A fűtésrendszerek – így az infrafűtések is - minden esetben a maximális teljesítményre vannak méretezve, hiszen a leghidegebb téli időszakban is elegendő fűtőteljesítményre van szükség. A fűtési szezon elején és végén ennek a teljesítménynek csupán töredéke az igény, tehát a fűtőkészüléket le kell szabályoznunk – akár a maximális teljesítmény 10-30 százalékára. A hagyományos szabályozás, a teljes teljesítmény be és kikapcsolásából áll. Bekapcsolt állapotban a fűtés intenzíven sugároz, nagyon meleg érzetet kelt, kikapcsolt állapotban pedig egyáltalán nem sugároz, az infra sugárzás hiányában hideg érzetet kelt. Ez kellemtelen közérzetet okoz.


Szabályozási problémák és megoldások

Az ilyen szabályozásnak további negatív hatásai is vannak. A paneleknek a bekapcsolás után fel kell melegedniük – ekkor már fogyasztanak de még nem sugároznak kellő képen –, és rövid időn belül kikapcsolva nem melegednek fel megfelelően. Az utóbbi időben sikerült a panelok időkonstansát lerövidíteni (kisebb méretek és tömegek, nagyobb teljesítmények mellett), de a szabályozási probléma megmaradt.

Az igazi megoldás a fűtőteljesítmény változtatása. Ezt a változást elvileg kétféle képen lehet elérni; a felületi hőmérséklet változtatásával (csökkentésével), illetve a panelok fűtőfelületének csökkentésével. Az első megoldás – a felületi hőmérséklet csökkentése – nem megfelelő, mert a felületi hőmérséklet csökkenésével hatványozottan csökken a kisugárzott energia mennyisége. A második – a panelek fűtőfelületének csökkentése – a helyes megoldás, mert a teljesítmény csökkentésével, nem csökken az aktív felület hőmérséklete, így a hatásfoka sem változik.
Az új „kétkörös” fűtőpanel szerkezetileg úgy lett kialakítva, hogy a grafit ellenállás (mely „termeli” a meleget) 1/3-2/3 arányban két részre van osztva, és külön van rákötve a hálózatra. Így be lehet kapcsolni külön az egyik vagy a másik fűtőfelületet, vagy mindkettőt, tehát a teljes fűtőfelületét a panelnak. Ez okból a panel nem hagyományos 3-eres, hanem 4-eres kábellel csatlakozik a hálózatra.

A szabályozó nem egyszerű termosztát, hanem speciális több lépcsős szabályzó. Ha megfelelő szakértelemmel van a fűtés megtervezve és felszerelve, akkor a hagyományos infrapanelekhez viszonyítva kb. 30-40% energia megtakarítással lehet számolni az átmeneti fűtési időszakok idején.

A szabályozás egyszerű szobatermosztáttal és egy csillárkapcsoló segítségével is megoldható, de itt a felhasználónak kell eldönteni, hogy milyen teljesítményt választ; 33, 66 vagy 100%-ot.

További információ:
Sunny-vill Kft.
Telefon: +36-30-924-7096
indilaszlo@gmail.com
www.oziris.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gáz helyett infrapanel

A Linzi Kft. telephelyén kizárólag infrafűtést alkalmaznak, a gáz nincs is bevezetve. Az irodákban és egyéb helyiségekben meg lehet tekinteni a különböző méretű és teljesítményű paneleket működés...


Elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés

Az elektromos felületfűtés jó alternatívája lehet a vízkeringtetéses fűtési rendszereknek. Alkalmazható önmagában, vagy átmeneti hónapokban kiegészítő fűtésként is. Kültéri felhasználásra is alkalmas.