Takarékoskodjunk a vízzel is

2022-12-20 11:01:18 | Módosítva: 2022-12-20 11:03:05

Bár napjainkban az energia-válságtól hangos a közvélemény, és gondolatainkat a várható téli fűtési problémák kötik le, az idei aszályos kár a víz fontosságára is rávilágított. A szárazság mezőgazdasági gondjai és a háztartások vízhasználata ugyan külön válik, a gyakorlatban azonban minden mindennel összefügg. Az egyik helyen feleslegesen elpazarolt víz a másik helyről is hiányzik majd. A forró augusztus megmutatta, hogy az ivóvíz ellátásban is keletkezhetnek gondok, ha nem takarékoskodunk ésszerűen a vízzel is. A vízszamla.hu weboldal szerkesztője „tízparancsolatot” állított össze a víztakarékosságról. Az ő bibliája és annak magyarázata így hangzik.


Minden csepp víznek ára van

– Ne mosogass folyó vízben.
– Ne fürödj kádban, hanem inkább zuhanyozz.
– A zuhanyzás ne tartson tovább 5 percnél.
– Fogmosáskor használj poharat, ne folyasd mindvégig a vizet.
– Kézmosáskor légy gyors, vagy szappanozás alatt zárd el a csapot.
– Használj víztakarékos WC-tartályt és kis dolgoknál használd a kis öblítést.
– Ha csöpög a csap, javítsd meg azonnal.
– Ha folyik a WC, javítsd meg azonnal.
– Használj víztakarékos adagolókat.
– Mosogass mosogatógéppel.

Az általános tanács pedig az; törekedjünk rá, hogy minél több pontban feleljen meg háztartásunk a víztakarékosság irányelveinek. Természetesen mindenki lehetőségeihez mérten alkalmazza a fenti tanácsokat.

Jöjjön egy kis matek: melyik parancsolat mennyit ér?

">1. Ne mosogass folyó vízben: 10 perc mosogatás folyóvízben 150-200 liter víz elhasználását jelenti, ráadásul meleg vízből. 650 forintos víz-csatorna díjjal számolva ez 97,5-130 Ft + a melegítésre felhasznált energia ára. Gáz esetében ez további kb. 105-140 Ft. Tehát minden 10 perc folyóvizes mosogatás kb. 200-270 Ft kiadást jelentett még a tavalyi árakon számolva is. Ez elég sok ahhoz, hogy változtassunk valamin!


2. Ne fürödj kádban, hanem inkább zuhanyozz: kádban fürdés = 200-400 liter meleg víz. Az 1-es pontban levezetett számítások alapján ez 270-540 Ft/alkalom. Persze kádban is lehet kevés vízben fürdeni, vagy a kádban zuhanyozáskor bedugni a dugót. Akkor legalább érzékeljük, hogy mennyi vizet is használunk a zuhanyozás alatt.

3. A zuhanyzás ne tartson tovább 5 percnél: percenként egy átlagos zuhanyfej 12-15 liter vizet fogyaszt. 5 perccel számolva ez 60-75 litert jelent, ami 80-100 Ft.

4. Fogmosáskor használj poharat, ne folyasd mindvégig a vizet: egy liter meleg víz 1,35 Ft-650 Ft víz és csatornadíj mellett, gázzal melegítve. Villannyal jóval drágább! Mennyi fér egy 3 dl-es pohárba? 40 fillérnyi! Ha folyatjuk a vizet, akkor ennek sokszorosa. Ugye nem kérdés, hogy eztán csak pohár használatával mosunk fogat!


5. Kézmosáskor légy gyors, vagy szappanozás alatt zárd el a csapot: a kézmosást 30 másodperccel számolva a meleg víz ára 7-10 Ft! Itt sem elhanyagolható, mekkora vízsugár mellett mennyi ideig mossuk a kezünket.


6. Használj víztakarékos WC-tartályt és kis dolgoknál használd a kis öblítést: a WC-tartályban szerencsére csak hideg vizet használunk. Így 1 liter ára a víz és csatornadíj m3 árának az ezrede, 650 Ft-nál ez 65 fillér/liter. Egy öblítés 6-10 liter (3,9-6,5 Ft), míg egy kis öblítés 2-3 liter (1,3-1,8 Ft). Minden WC-tartályban állítható az úszószint, amivel elérhető, hogy teljes lehúzáskor 6-7 liternél ne menjen el több víz. Egy ember naponta átlagosan 4x használja a vécét, évente 365 x 4 = 1460-szor. Ha csak 1 literrel tudjuk csökkenteni a teljes lehúzáskor az öblítéshez használt vízmennyiséget, akkor ez már is személyenként nagyjából 1,5 m3 víz/év. Ha használjuk a kisöblítés funkciót, és ezt napi háromszor tesszük, akkor sokkal nagyobb a megtakarított vízmennyiség évente, fejenként 5,8-6,2 m3! Ez forintosítva 3770-4030 Ft/fő/év – 650 Ft/m3 vízdíj és napi 16-17 liter vízmegtakarítás mellett. Érdemes tehát rászánni 10 percet, és beállítani az úszószintet, valamint rászokni a kis öblítés használatára.


7. Ha csöpög a csap, javítsd meg: egy csöpögő csap havonta akár 1 m3 vizet is elpazarolhat! Ez évente így akár 7800 Ft veszteséget jelenthet.

8. Ha folyik a WC, javítsd meg: egy csurgó, csöpögő WC-tartály havonta akár 2 m3 vizet is elfolyathat, anélkül hogy ezt jelentősnek érzékelnénk. Ez évi 7800-15 600 Ft értékű vízveszteséget is okozhat!


9. Használj víztakarékos adagolókat: az első 8 pont csak az odafigyelésről és a vízhasználati szokásokról szól. Nem kerül igazán pénzbe. Ha hajlandók vagyunk valamit áldozni is arra, hogy nagyjából további 20-25-30% vízmegtakarítást érjünk el háztartásunkban az összes vízfelhasználásból, akkor érdemes megnézni mit tudnak a víztakarékos adagolók. A vízcsapokon 50-75%-kal, míg a zuhanyzásnál 30-70%-kal csökkenthető az elfolyó vízmennyiség komfortérzet csökkenése nélkül!


10. Mosogass mosogatógéppel: a mosogatógép már rég nem luxus, csak egy gép, amivel sok pénzt és időt tudunk megtakarítani. Egy mosogatás mosogatógéppel 15 liter vizet, 1 kW villamos energiát, 1 mosogató tablettát jelent. 12 terítéket lehet elmosogattatni egyszerre, ami rengeteg. Kézzel mosogatva legalább 15 perc, ha nem több. Mibe kerül mindez? 15 liter hidegvíz = 10 Ft, 1 kW áram = 50 Ft, 1 mosogató tabletta 23 Ft. Ez mindössze 83 Ft. Ez az összeg folyóvizes mosogatás esetén 4 perc alatt folyik el! Ezen felül úgy jönnek ki a tányérok, poharak a mosogatógépből, mintha originál újak lennének.

forrás: vizszamla.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építési tanácsok: kordában tarthatók a költségek

A hamarosanéletbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a közel nulla energiaigényű ingatlanok kritériumainak...


Napelem állami támogatással

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni napelemes rendszerek támogatásához. Ezek a források egyebek mellett a...