Őszi klímakarbantartás

2022-11-22 15:58:45 | Módosítva: 2022-11-22 16:00:40

Bár a klímakészülékeink szükséges éves karbantartása rendszerint nem ősszel szokott eszünkbe jutni, de ez mostanában változóban van. A drasztikusan megemelkedett rezsiköltségek miatt egyre többen a klímára nem hűtő, hanem sokkal inkább fűtő készülékként kezdenek gondolni. És lehet, hogy a fűtési idény elején érdemes elvégezni az éves karbantartást is.


A szakcégek

Ezt a munkát gyorsan és szakszerűen elvégzik, és nem is akarjuk lebecsülni szakszerű munkájukat. De azért ez nem atomerőmű tervezés, aki egyszer végignézte, hogy a szakemberek mit csinálnak, annak könnyen eszébe juthat, hogy 10-20 ezer forint kifizetése helyett maguk is el tudják végezni a karbantartást. Hát mi végignéztük! Szakemberünk először is felnyitotta a beltéri egység előlapját, az alul lévő lamellát (ez az, ami a klíma bekapcsolásakor automatikusan kinyílik, illetve a „swing” üzemmódban folyamatosan mozog) pedig óvatosan kipattintotta. Azután levette a szűröknek a fedelét, és kiemelte a szűrőket. Ezeket a fürdőkádban alaposan letusolta, lemosta. Egy fontos eszközt hozott magával, egy forrógőz tisztítót. Ez sem olyan nagy ritkaság azonban, sok háztartásban van ilyen és a forrógőzös vasaló is ugyanezt a funkciót el tudja látni.

Mesterünk a készülék aljára, a kipattintott lamella helyére törlőkendőket tett be, majd a forrólevegős tisztítóval alaposan átgőzölte a készülék belsejét. Ezután várt egy kicsit, kitörölte a klíma belsejét, majd kivette a törlőrongyokat, visszarakta a szűrőket, és visszapattintotta az alsó lamellát. Ezek után elővette a fertőtlenítő spay-t – ilyen kapható akár a barkács áruházakban, hipermarketekben is, mint „klímafertőtlenítő” -, és alaposan befújta a szűrőket. Végül bekapcsolta a készüléket, 21 fokosra állította a kívánt hőmérsékletet, és arra kért, hogy kb. fél órán keresztül menjen így a klíma. Aztán ki lehet kapcsolni. A kültéri egységet csak az ablakon kihajolva letakarította. Kefével lekefélte a védőrácsot és erre a műveletre egy porszívóval is rásegített. Semmit nem szedett szét rajta, bár tény, hogy viszonylag védett helyen van a kültéri egység, és egyáltalán nem volt koszos. Ennyi hát egy éves karbantartás. Valószínűleg sokaknak nem okoz gondot a saját kezű elvégzése.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímával fűteni

A klímával való fűtésről sok helyen, sok mindent lehet olvasni. A gázkazános fűtéssel szemben azért is fogalmazódnak meg alternatívák, mert a jogszabályi változások erősen megnehezítették a...


Ereszcsatorna tisztítás

Évi egy alkalommal - koratavasszal vagy késő ősszel - érdemes néhány órát a ház ereszcsatornájára fordítani. Kiegészítő tartozékokkal megkönnyíthetjük munkánkat, illetve megakadályozhatjuk, hogy...