Igényes kéziszerszámok profiknak

A következőkben bemutatott kéziszerszámokat nem elsősorban barkácsolóknak ajánljuk, hanem azoknak az iparosoknak - autószerelőknek, épületgépészeknek stb. - akik nem engedhetik meg maguknak a gyenge minőségű szerszámok luxusát. Nekik olyan eszközökre van szükségük, amik mindent kibírnak, nem törnek, nem kopnak, nem hajlanak ki, hosszú évekig szolgálnak. Ezek persze nem olcsók, de a jó szerszámot meg kell fizetni. Van azonban a kollekcióban egy-két olyan, ami az igényes amatőr figyelmét is felkelthetik, akik - ha nem is strapálják agyon eszközeiket, de szeretik a jó szerszámot, és áldoznak érte. Néhány ügyes kis kollekcióért nem is kell megfizethetetlen összeget adni.
A történet 12-13 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik jó nevű németországi (de nálunk is jól ismert) kéziszerszám gyártó két meghatározó vezetője önálló céget alapított KS Tools néven. Korábbi cégük piacát, a professzionális felhasználókat célozták meg, kiváló minőségű kéziszerszámok gyártásával. A cég filozófiájában azonban megjelent egy új elem is: továbblépni a megszokott, általánosan használt szerszámokon, újítani azokon a területeken, ahol korábban el sem tudtunk képzelni mást. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a KS Tools a német és más nyugat-európai piacokon - a recesszió ellenére - is rendkívül gyors ütemben fejlődik, számos jól ismert nevű márkát maga mögé utasítva. Erre példa: átlagosan heti két új termékkel rukkolnak ki!
Persze amikor az ember kézbe veszi a KS Tools néhány különlegességét, akkor úgy érzi, hogy az új megoldás kézenfekvő, nem is érti, eddig miért nem jutott eszébe senkinek. Az előnyök azonban önmagukért beszélnek. A másik különlegesség pedig a képeken valószínűleg egyáltalán nem látszik, ha kézbe vesszük a szerszámot, akkor már sejtjük, de csak évek használatával bizonyosodhatunk meg róla: ez a minőség.
A KS Tools kínálatában gyakorlatilag megtalálható a kéziszerszám ipar szinte teljes választéka; szerelőkulcsok, hajtókarok, fogók, vágószerszámok stb. Az általános bemutatás helyett inkább néhány különlegességet emelünk ki, melyek leginkább megkülönböztetik a KS Tools-t a többi gyártótól.
Ilyen például a Triple Plus dugókulcs rendszer, amelynek legfőbb érdekessége a speciális, hullámvonalszerű belső kiképzés. Ezek a kulcsok ráhelyezhetők a 6 és a 12 pontos csavarfejekre, a megfelelő méretű collos csavarokra és az ún. E-torx csavarfejekre. Ez utóbbi a jóval ismertebb torx belső kulcsnyílású csavarok fejkiképzésével megegyező, de külső kulcsnyílású csavarfejet jelent, tehát maga a csavarfej hasonló a torx csavarok hajtó bitjéhez. A collos csavarokkal leginkább az amerikai eredetű autóiparban találkoznak a szakemberek, az E- torx pedig Európában van terjedőben. A Triple Plus dugókulcs nem elsősorban a csavarfej sarkára, hanem a lapjára fog rá, így lényegesen nagyobb nyomatékot lehet átvinni vele, és a csavarfejet is kíméli. Egészen speciális nagy méretekben is készülnek. Különlegesek a KS Tools hajtókarok is, amelyeket nem csak a Triple Plus-hoz, hanem a hagyományos dugókulcs készletekhez is lehet kapni. A 72 fogas racsnis hajtókarokkal 5 fokonként lehet új fogást venni, tehát egészen szűk helyeken is használhatók.
Gyakran tapasztalható problémára adnak megoldást a nyitott dugókulcsok. Ezeknél maguk a dugókulcsok és a hajtókar feje is csőszerűen van kiképezve, így akár egy hosszú csavarszárra ráhúzhatók, hogy a csavar tövénél lévő anyát meg lehessen húzni. Mindez egyáltalán nem jár a hajtókar meggyengítésével.
Egészen különleges minőséget és megoldásokat képviselnek a racsnis kulcsok. Az egyszerűbb megoldásúaknál az egyik oldal villás, a másik általános esetben normál csavarokhoz való ún. Surfacedrive - 12 pontos - vagy E-torx kiképzésű, és a kulcs teljesen egyenes, hogy oldáshoz, meghúzáshoz át lehessen fordítani. A racsnik a hajtókarokéval megegyező 72 fogas kiképzést kapták. A másik megoldásnál a jobb fogás érdekében a klasszikus 15 fokos töréssel kapcsolódik az E-torx vagy Surfacedrive fej. Ez persze már nem szimmetrikus, nem fordítható át, ezért a racsni irányváltót kapott. Azt gondolhatnánk, hogy az irányváltós racsni gyengíti a kulcsot, de a gyakorlatban nem így van. Sőt; a KS Tools kulcsokkal jelenleg 30%-kal nagyobb nyomaték vihető át, mint a piacon kapható legtöbb vetélytárssal, és 40%-kal nagyobb, mint az ipari szabvány előírása. (Irányváltós, racsnis kulcsokkal találkozhatunk a piacon más márkanéven is, a különbség a minőségben van.) A racsnis kulcsok méretskálája egészen 34-esig terjed. A racsnis kulcsoknak létezik csuklós fejű változata is (ez ritkaság a piacon), és megfelelő adapterekkel a kulcsok egy mozdulattal racsnis hajtókarrá alakíthatók, amik talán a legkisebb méretű hajtókarok a piacon.
Érdekesnek találtuk az ún. F6-os kulcsokat. Az egyik felük hagyományos csillag, a másik viszont egy módosított villás kiképzés, amely sokkal jobban fog rá a hatlapfejű csavarra, jóval nagyobb nyomaték átvitelére alkalmas. Ugyanez vonatkozik a "Superlock" kiképzésű dugókulcsokra, amelyek belső kialakítása hullámvonalszerű. A hozzájuk való hajtókarok 45 és 72 fogasak is lehetnek.
A kulcskészletek nagy része egyébként hagyományos matt felületkialakítású, de esztétikailag is különös élményt nyújtanak a tükörpolírozott készletek. Egy-egy kulcskészlet olyan szép, hogy kifejezetten ajándéknak szánt díszcsomagolásban is kaphatók. A krómozott díszcsomagolású kulcskészletet valószínűleg bármelyik barkácsoló szívesen fogadná, aki szereti a minőségi szerszámokat. A néhány ezer forintos ár talán nem is sok egy megfelelő alkalommal.
A különlegességeket nem soroljuk tovább, de két érdekes szerszámot még meg kell említenünk. Az egyik a kipufogócső vágó, a másik pedig a racsnis csővágó. Ez utóbbi szerszámnak akkor vehetjük jó hasznát, amikor pl. falból kiálló csövet kell levágnunk, de a hagyományos csővágó körbeforgatására nincs helyünk. A racsnis vágónak csak a vágófeje forog körbe a hajtókarban.
A KS Tools szerszámok szerszámszaküzletekben, autós- és barkácsboltokban, mezőgazdasági gépeket árusító boltokban kaphatók (a közeljövőben az Ezermester Online Bazár választékába is bekerülnek). Az importőr Madal Bal Kft.-nél telefonon (06-1-290-6427) kaphatnak tájékoztatást a legközelebbi vásárlási lehetőségről, illetve további információkhoz juthatnak a www.madalbal.hu webcímen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus kéziszerszámgépek

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal...


Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...