Igényes kéziszerszámok profiknak

A következőkben bemutatott kéziszerszámokat nem elsősorban barkácsolóknak ajánljuk, hanem azoknak az iparosoknak - autószerelőknek, épületgépészeknek stb. - akik nem engedhetik meg maguknak a gyenge minőségű szerszámok luxusát. Nekik olyan eszközökre van szükségük, amik mindent kibírnak, nem törnek, nem kopnak, nem hajlanak ki, hosszú évekig szolgálnak. Ezek persze nem olcsók, de a jó szerszámot meg kell fizetni. Van azonban a kollekcióban egy-két olyan, ami az igényes amatőr figyelmét is felkelthetik, akik - ha nem is strapálják agyon eszközeiket, de szeretik a jó szerszámot, és áldoznak érte. Néhány ügyes kis kollekcióért nem is kell megfizethetetlen összeget adni.
A történet 12-13 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik jó nevű németországi (de nálunk is jól ismert) kéziszerszám gyártó két meghatározó vezetője önálló céget alapított KS Tools néven. Korábbi cégük piacát, a professzionális felhasználókat célozták meg, kiváló minőségű kéziszerszámok gyártásával. A cég filozófiájában azonban megjelent egy új elem is: továbblépni a megszokott, általánosan használt szerszámokon, újítani azokon a területeken, ahol korábban el sem tudtunk képzelni mást. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a KS Tools a német és más nyugat-európai piacokon - a recesszió ellenére - is rendkívül gyors ütemben fejlődik, számos jól ismert nevű márkát maga mögé utasítva. Erre példa: átlagosan heti két új termékkel rukkolnak ki!
Persze amikor az ember kézbe veszi a KS Tools néhány különlegességét, akkor úgy érzi, hogy az új megoldás kézenfekvő, nem is érti, eddig miért nem jutott eszébe senkinek. Az előnyök azonban önmagukért beszélnek. A másik különlegesség pedig a képeken valószínűleg egyáltalán nem látszik, ha kézbe vesszük a szerszámot, akkor már sejtjük, de csak évek használatával bizonyosodhatunk meg róla: ez a minőség.
A KS Tools kínálatában gyakorlatilag megtalálható a kéziszerszám ipar szinte teljes választéka; szerelőkulcsok, hajtókarok, fogók, vágószerszámok stb. Az általános bemutatás helyett inkább néhány különlegességet emelünk ki, melyek leginkább megkülönböztetik a KS Tools-t a többi gyártótól.
Ilyen például a Triple Plus dugókulcs rendszer, amelynek legfőbb érdekessége a speciális, hullámvonalszerű belső kiképzés. Ezek a kulcsok ráhelyezhetők a 6 és a 12 pontos csavarfejekre, a megfelelő méretű collos csavarokra és az ún. E-torx csavarfejekre. Ez utóbbi a jóval ismertebb torx belső kulcsnyílású csavarok fejkiképzésével megegyező, de külső kulcsnyílású csavarfejet jelent, tehát maga a csavarfej hasonló a torx csavarok hajtó bitjéhez. A collos csavarokkal leginkább az amerikai eredetű autóiparban találkoznak a szakemberek, az E- torx pedig Európában van terjedőben. A Triple Plus dugókulcs nem elsősorban a csavarfej sarkára, hanem a lapjára fog rá, így lényegesen nagyobb nyomatékot lehet átvinni vele, és a csavarfejet is kíméli. Egészen speciális nagy méretekben is készülnek. Különlegesek a KS Tools hajtókarok is, amelyeket nem csak a Triple Plus-hoz, hanem a hagyományos dugókulcs készletekhez is lehet kapni. A 72 fogas racsnis hajtókarokkal 5 fokonként lehet új fogást venni, tehát egészen szűk helyeken is használhatók.
Gyakran tapasztalható problémára adnak megoldást a nyitott dugókulcsok. Ezeknél maguk a dugókulcsok és a hajtókar feje is csőszerűen van kiképezve, így akár egy hosszú csavarszárra ráhúzhatók, hogy a csavar tövénél lévő anyát meg lehessen húzni. Mindez egyáltalán nem jár a hajtókar meggyengítésével.
Egészen különleges minőséget és megoldásokat képviselnek a racsnis kulcsok. Az egyszerűbb megoldásúaknál az egyik oldal villás, a másik általános esetben normál csavarokhoz való ún. Surfacedrive - 12 pontos - vagy E-torx kiképzésű, és a kulcs teljesen egyenes, hogy oldáshoz, meghúzáshoz át lehessen fordítani. A racsnik a hajtókarokéval megegyező 72 fogas kiképzést kapták. A másik megoldásnál a jobb fogás érdekében a klasszikus 15 fokos töréssel kapcsolódik az E-torx vagy Surfacedrive fej. Ez persze már nem szimmetrikus, nem fordítható át, ezért a racsni irányváltót kapott. Azt gondolhatnánk, hogy az irányváltós racsni gyengíti a kulcsot, de a gyakorlatban nem így van. Sőt; a KS Tools kulcsokkal jelenleg 30%-kal nagyobb nyomaték vihető át, mint a piacon kapható legtöbb vetélytárssal, és 40%-kal nagyobb, mint az ipari szabvány előírása. (Irányváltós, racsnis kulcsokkal találkozhatunk a piacon más márkanéven is, a különbség a minőségben van.) A racsnis kulcsok méretskálája egészen 34-esig terjed. A racsnis kulcsoknak létezik csuklós fejű változata is (ez ritkaság a piacon), és megfelelő adapterekkel a kulcsok egy mozdulattal racsnis hajtókarrá alakíthatók, amik talán a legkisebb méretű hajtókarok a piacon.
Érdekesnek találtuk az ún. F6-os kulcsokat. Az egyik felük hagyományos csillag, a másik viszont egy módosított villás kiképzés, amely sokkal jobban fog rá a hatlapfejű csavarra, jóval nagyobb nyomaték átvitelére alkalmas. Ugyanez vonatkozik a "Superlock" kiképzésű dugókulcsokra, amelyek belső kialakítása hullámvonalszerű. A hozzájuk való hajtókarok 45 és 72 fogasak is lehetnek.
A kulcskészletek nagy része egyébként hagyományos matt felületkialakítású, de esztétikailag is különös élményt nyújtanak a tükörpolírozott készletek. Egy-egy kulcskészlet olyan szép, hogy kifejezetten ajándéknak szánt díszcsomagolásban is kaphatók. A krómozott díszcsomagolású kulcskészletet valószínűleg bármelyik barkácsoló szívesen fogadná, aki szereti a minőségi szerszámokat. A néhány ezer forintos ár talán nem is sok egy megfelelő alkalommal.
A különlegességeket nem soroljuk tovább, de két érdekes szerszámot még meg kell említenünk. Az egyik a kipufogócső vágó, a másik pedig a racsnis csővágó. Ez utóbbi szerszámnak akkor vehetjük jó hasznát, amikor pl. falból kiálló csövet kell levágnunk, de a hagyományos csővágó körbeforgatására nincs helyünk. A racsnis vágónak csak a vágófeje forog körbe a hajtókarban.
A KS Tools szerszámok szerszámszaküzletekben, autós- és barkácsboltokban, mezőgazdasági gépeket árusító boltokban kaphatók (a közeljövőben az Ezermester Online Bazár választékába is bekerülnek). Az importőr Madal Bal Kft.-nél telefonon (06-1-290-6427) kaphatnak tájékoztatást a legközelebbi vásárlási lehetőségről, illetve további információkhoz juthatnak a www.madalbal.hu webcímen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...


Elemek és akkumulátorok

Technikai környezetünkben lassan minden elemmel vagy akkumulátorral működik. Olyan készülékek, eszközök, berendezések is, amik régen elképzelhetetlenek voltak hálózati táplálás nélkül, már csak...