Műanyag esőcsatorna rendszerek

1A műanyag - a mai kor termékeként - mindenütt helyet követel magának környezetünkben, sőt sok esetben kiszorította az eredetileg más anyagból készült termékeket. Ez az irányzat az építőiparban is jelen van, gondoljunk csak a műanyag ajtókra, ablakokra, ereszcsatornákra.

A műanyag ereszcsatorna (1) nem új, nem ismeretlen termék. A csapadék összegyűjtése, elvezetése kiválóan megvalósítható műanyagból készült csatornaelemekkel, a gyártó cégek a piac igényeire reagálva folyamatosan fejlesztik termékeiket. Műanyagból a 60-as évek elején kezdtek gyártani ereszcsatorna rendszereket. A jelenlegi termékkialakításnál és gyártási technológiánál a folyamatos fejlesztések során a gyártók a legmesszebbmenőkig figyelembe vették az elmúlt több mint 40 év tapasztalatát. Ennek eredménye, hogy Európa több országában piacvezetők ezek a rendszerek.
A fém csatornák főbb - sokszor gondot okozó - nehézségeit műanyag csatornával kiküszöbölhetjük. A savas eső, a madárürülék, a tetőre hulló falevelek, a tetőelemekből kioldódó vegyszerek hatására az egyébként korrózióálló bevonatuk sérül, átalakul, és teret enged a hordozóréteg (vas) korróziójának, ami jelentősen rontja az egész épület esztétikáját, és idővel csöpögéshez vezet. Ez pedig a közeli faanyagok, falak korhadását, romlását okozza. A korrodált részek ill. az ázás miatti hibák javítása, cseréje igen komplikált és költséges, komoly szaktudást, anyagokat és drága szerszámokat igényel, amit az ilyen munka ára is tükröz. A másik jellemző probléma a bádog rugalmatlanságából adódik, mivel minden mechanikai hatás - meglazult oromtéglák, vakolatdarabok, ütődő faágak - ami alakváltozást okoz, maradandó. További előny még a fém rendszerekkel szemben, hogy a téli fagyok és a hó deformáló hatása sem okoz maradandó alakváltozást a kellően rugalmas csatornában.
3A műanyag ereszcsatorna-rendszer (2) kedvező tulajdonságokat kínál a fém alapanyagokkal szemben. A korrózióállóság, a nagyfokú rugalmasság, ütésállóság, az UV-álló alapanyagok alkalmazása, a bővülő szín-, méret-, és formaválaszték (3) egyre kedveltebbé teszi. A műanyag rendszerek általában széles méret és profiltartományt képviselnek. Lényegesen kisebb a súlyuk - ezáltal könnyebb a rakodás és szállítás is. Különösebb szakismeret és speciális szerszámok nélkül, egyszerűen szerelhetők, ezzel is csökkentve az építkezés vagy telepítés összköltségét. Ezek az ereszcsatornák akár saját kezűleg is felszerelhetők, mivel sem bonyolult célszerszámokat, sem nehezen megszerezhető szaktudást nem igényel a munka. Fontos szempont még, hogy a szerelés nem igényel magas hőmérsékleten működő eszközöket, csökkentve a baleset-, és tűzveszély kockázatát. A színezett, UV-álló alapanyagok alkalmazása a teljes élettartamon belül szükségtelenné teszi az ismétlődő javító-, ill. teljes átfestéseket, sima és vegyileg passzív felületének köszönhetően pedig minimális a mohák és gombák megtelepedésének veszélye.
2 A műanyag ereszcsatorna rendszerek rugalmas, ütés-, sav-, lúg-, hő- és UV-álló PVC alapú, ólommentes műanyagból készülnek, koextrudálással, precíziós fröccsöntéssel, melegalakítással. Általában anyagában színezettek, de egyes színek (pl. a réz) egy további bevonattal vannak ellátva. Tervezéskor figyelembe vették azt is, hogy a PVC - mint a legtöbb anyag - a környezet hőváltozásaitól függően mozog. Ezt tágulási és betorkoló csonkok alkalmazásával lehet kiküszöbölni. Az európai változékony klíma kemény próba elé állítja az építőanyagokat. A műanyag rendszerek ezeket szélsőséges időjárási viszonyokat is jól viselik. A bádog és műanyag rendszerek felszerelési és karbantartási költségigényével is kalkulálva, egy 5-10 éves periódusra a műanyag rendszerek az esetenként magasabb beszerzési ár ellenére lényegesen alacsonyabb költséget eredményeznek. A gyártók általában 10-15 éves garanciát biztosítanak, és emberöltőnyi élettartamot ígérnek, különösebb karbantartási igény nélkül.
A műanyag csatornákat több méretben és több színben gyártják. A fehér, szürke, grafit, fekete, barna, vörös, vörösréz színű ereszcsatornák és lefolyók közül gondosan választva beleolvad vagy éppen kontrasztot teremt a ház színével, ízlésünknek megfelelően.

Csatorna méretezése

4A csapadék elvezetésére szolgáló elemek különféle méretű keresztmetszet profiljainak és az elvezetendő csapadéknak a mennyiségi összefüggése egyértelmű. A megfelelő méret kiválasztása érdekében azonban érdemes rövid számítást végezni. A mértékadó csapadékvíz terhelés kiszámítása - a szükséges és elégséges elvet szem előtt tartva - az optimális méretprofilok kiválasztásában segít, így csökkenthetők a kiadások. A megfelelő méret a tető felületétől, hajlásszögétől, az eséstől, valamint a lefolyási pontok számától és elhelyezésétől függ. Magyarország területére vonatkozóan a rendszerek tervezésekor 70-100 mm/h maximális csapadékintenzitással lehet számolni. Ez alapján 100 m2 felületről 1,56-2,64 l/s csapadékvíz elvezetését kell megoldani, mely egy 100 mm keresztmetszeti profilú függő-ereszcsatornával is biztosítható, a hozzá kapcsolódó ejtőcső rendszerrel.
Nézzünk egy példát az ereszcsatorna méretének kiszámítására. Ismerve a tető felületét (S) és az eső várható maximális intenzitását (H), az ejtőcsővel levezethető vízmennyiség az alábbi táblázatból olvasható ki. Egy 10 m széles, 15 m hosszú nyeregtetővel rendelkező ház (4) vízelvezetését akarjuk megoldani. A ház alapterülete így 150 m2. Amennyiben a ház mindkét oldalán egy-egy lefolyócső csatlakozást alakítunk ki, a levezetendő felület ~75 m2. 120 mm/óra eső intenzitással számolunk, ez a mennyiség a belépő csatornaszakaszon át a csőbe kerül, ami aztán az esővízgyűjtő hálózatba folyik el. Gyakorlati mérések alapján ezt a 6vízmennyiséget a 125 mm-es félkör alakú tetőcsatorna, és a 63 mm átmérőjű ejtőcső gond nélkül el tudja vezetni. Az előzőeket figyelembe véve inkább a kisebb méretű elemekből válasszunk, mert az a zsebünknek is kedvezőbb.

Elemek, tartozékok

A műanyag ereszcsatorna rendszerek gyártói a függő ereszcsatornák, lefolyócsövek és speciális tartozékok széles választékát kínálják, melyek könnyen, gyorsan - akár házilagosan - felszerelhetők a tetőre. Ismerjük meg most ezeket az elemeket. Függő-ereszcsatorna: 3-4 m-es hosszban készül, többféle méretben, félkör (5) és négyzetes (szekrényes) kivitelben. A csatorna kézi fűrészeléssel vágható, darabolható. Kötőidom, mely a függő-ereszcsatorna elemek összekötésére szolgál (6). Az idom két végén hornyot alakítottak ki, melybe öntapadós tömítőszalag kerül. Ezzel a megoldással nem csak az idomok összetoldása megoldott, hanem a hőtágulásból adódó hosszirányú méretváltozás kiegyenlítése is. A lefolyóidom (7) a normál kötőidomhoz hasonló - hornyolt - kialakítású, középen lefolyócső csatlakozással ellátott darab. Az idomhoz a saját rendszerben levő tokos lefolyócsövek vagy idomok csatlakoztathatók.
Függő-ereszcsatornát elzáró idom: olyan kialakítással készült, amely lehetővé teszi a jobb ill. a bal oldali lezárást (8). Rögzítése ragasztással történik. A lefolyóelzáró idomot (9) akkor kell alkalmazni, ha a függő-ereszcsatorna rendszert egy lefolyóidommal kell befejezni, és azt kell lezárni. A függő-ereszcsatorna elemek 90°-os szög alatti összekötésére szolgál a sarokidom. Van csatornarendszer ahol a külső és a belső szöglet külön elem, más rendszernél ezt egy univerzális sarokidommal (10) oldották meg, mely mind a külső, mind a belső sarokkialakításnál használható. Függőleges síkra vagy függőlegesre vágott szarufavégre rögzített deszkázatra szerelhetők a műanyag csatornatartó konzolok (11), melyekbe a függő-ereszcsatorna bepattintható. Abban az esetben, ha a műanyag tartót a tető szélétől távolabb kell elhelyezni, vagy nincs függőleges sík - melyre rögzíthető - kiegészítő tartóelemet (12) kell alkalmazni. A hajlított acéltartó hosszabbik ágát a ferde síkra (pl. a szarufára) kell rögzíteni, a függőleges száron helyezhető el a műanyag csatornatartó. A korrózióvédelemmel ellátott acél csatornatartók (13) a függő-ereszcsatorna profiljával megegyező kialakítású elemek. Szarufára vagy tetődeszkázatra erősíthetők, és a bennük elhelyezett csatornaelem rögzítő lemezekkel rögzíthető.

7 9 11 13 8 10 15 12


16A lefolyócsövek vagy ejtőcsövek normál, ill. extra erős kivitelben készülnek (14), általában 3 m-es hosszúságban, melyek a betorkolócsonk (15) segítségével kapcsolódnak a függő-csatornához. A könyökidomok (16) a lefolyócső betorkollásához alkalmazhatók 45°, 67° és 87°-os kivitelben. A műanyag lefolyócső bilincs (17) a lefolyócsövek téglafalhoz és épületfához történő rögzítéséhez használható. Ha az esővizet nem csatornarendszerbe vezetjük, kiköpőcsonk (18) szükséges. Csatornarendszerbe történő elvezetés esetén íves adaptert (19) alkalmazhatunk. Vannak olyan vízgyűjtő elemek (20), melyek lehetővé teszik az esővíz összegyűjtését. Ezzel az igen praktikus "szerkezettel" könnyen össze lehet gyűjteni az esővizet, és fel lehet használni locsoláshoz, mindezt díjtalanul.
Létezik vízlefolyó csappantyúval, és túlfolyó stoppal ellátott esővízgyűjtő is, mely beszerelhető fém vagy műanyag esővíz levezető csőbe is. Beépítése akár utólag is megoldható. A lombfogó háló (21) és a lombfogó kosár megóvja az ereszt a lehulló falevelektől és egyéb szennyeződésektől, ezzel szükségtelenné téve az egyébként félévenként ajánlott eresztisztítást. Újdonságnak számít az ereszvilágító szett (22), mely a ház hangulatos esztétikáját és biztonságát szolgálja. Minden ereszre könnyen felszerelhető, időjárásálló. Létezik fűthető ereszcsatorna is, amely megakadályozza, hogy egy hirtelen megenyhült időben jégdugó alakuljon ki a függő-ereszcsatornában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs István


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kültéri fűtések

A járdákra, kocsibehajtókra, rámpákra hulló hó problémát jelenthet, balesetek forrásává válhat. Szintén gondot okozhat az ereszcsatornában megfagyó és jégdugót okozó hóolvadék. Ezeknek a veszélynek...


Ereszcsatorna tisztítás

Évi egy alkalommal - koratavasszal vagy késő ősszel - érdemes néhány órát a ház ereszcsatornájára fordítani. Kiegészítő tartozékokkal megkönnyíthetjük munkánkat, illetve megakadályozhatjuk, hogy...