casals-tól freud-ig

Február végén vevőtalálkozót rendezett a Casals cég hazai importőre, a CA-TI Kft., ahova mi is hivatalosak voltunk. Lapunk olvasói számára már nem újdonság a spanyol márka, hiszen elektromos kéziszerszámaival tavaly többször foglalkoztunk, mégis sok újat tudtunk meg a cég spanyol értékesítési igazgatójától, Fernado Ferrer-től.

A Casals nem új márka, első gyárai Spanyolországban már az 1800-as évek elején létrejöttek. A szerszámgép-gyártás területén önálló márkaként, és más közismert európai márkákkal szövetségben is tevékenykedett. Ez az együttműködés a közös konstrukciókra és a bérmunkákra is kiterjedt. 1989-ben a Casals cég egy olasz úr tulajdonába került, akinek édestestvére Olaszországban a Freud céget birtokolta. Ez utóbbi márka Európában elsősorban a körfűrészek és gérvágók vágószerszámainak gyártásáról ismert (e téren a világ harmadik legnagyobb gyártója), Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban viszont a Freud (ugyanígy ejtendő) a minőségi szerszámgépeiről is közismert.
Napjaink új fejleménye, hogy a Casals megvásárolta a Freud céget, így a két márka 2004. január 1-étől egy tulajdonba került. Ez persze nem jelenti a cégek egyesülését, de azt mindenképpen, hogy a két márka a marketing stratégiáját közösen alakítja ki. Így a vevőtalálkozón bemutatkoztak a Freud gépek is, amelyeket mostantól ugyancsak a szentendrei CA-TI importál és forgalmaz Magyarországon.
Lapunkban eddig a Casals barkács gépeivel foglalkoztunk, de a 2004-es kínálatban e kategóriában is találunk jó néhány újdonságot. A későbbiekben olvasóink számára is bemutatjuk majd a közös akkumulátorról működő gépcsaládot, amely fúrócsavarozóból, dekopírfűrészből és lámpából áll. Ugyancsak jó vételnek látszik egy robusztus kivitelű fúrókalapács, és a több mint 1000 W teljesítményű egykezes sarokköszörű, hogy csak néhány példát említsünk.
Olvasóink előtt kevésbé ismert a Casals Professional gépparkja, ami az ipari gépeket jelenti. A szürke burkolatú gépek között megtalálhatjuk mindazokat, amiket a zöld színű barkács sorozatban (akkus csavarozók, egy- és kétkezes sarokköszörűk, csiszológépek, fűrészgépek stb.) és néhány kifejezetten ipari célú gépet is, mint a keverőgépet, a lamellázót vagy a lemezvágót. A különbség természetesen a beépített anyagok minőségében, és a várható élettartamban van.
Ugyancsak a professzionális kategóriában kell elhelyeznünk a Freud szerszámgépeket. E márka neve alatt is találunk akkus csavarozót, fúrógépet, pneumatikus kalapácsot, természetesen sarokköszörűket, de a sor folytatható a legkülönbözőbb faipari gépekkel, csiszolókkal, vágókkal, marókkal. Ugyancsak óriási a Freud kínálata a felsőmarókhoz használatos marófejekből. A Freud márka árpozíciója valamivel a Casals professional felett található.
A szerszámgép kereskedők gyakorlati tapasztalata, hogy egyre több iparos barkács kategóriájú gépet vásárol munkájához. Múlt havi számunkban részletesen írtunk arról, hogy a jogszabályok szerint ilyen esetekben a gyártó nem köteles az egyébként előírt jótállást biztosítani, hiszen iparszerű használathoz külön gépeket gyárt. A gyakorlatban a szervizek döntik el, hogy a jótállási időn belüli meghibásodásnál, céges vásárlónál elfogadja-e a javítást jótállásban.
A hazai szerszámgép márkák közül elsőként a Casals meglepő bejelentést tett. A barkács gépekre járó két éves garanciát 1 évre az ipari felhasználóknak is megadja, akkor is, ha egyértelműen iparszerű munkát folytatnak a barkács géppel. Úgy látszik, a spanyol gyártó annyira bízik gépei minőségében, hogy fel meri vállalni ennek kockázatát még az ipari gépeknél lényegesen kedvezőbb árú barkácsgépekre is. Iparosok! Szabad a pálya!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hyundai mint barkácsgép

A lakásfelújítási láz minket is elkapott, de nem szerettünk volna beleugrani drága szerszámok és gépek vásárlásába, hiszen aházi-büdzsé véges, és rengeteg feladatot meg tudunk oldani...


NiCd és a Li-ion akkuk

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku afelhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire agép használatának gyakorisága és...