casals-tól freud-ig

Február végén vevőtalálkozót rendezett a Casals cég hazai importőre, a CA-TI Kft., ahova mi is hivatalosak voltunk. Lapunk olvasói számára már nem újdonság a spanyol márka, hiszen elektromos kéziszerszámaival tavaly többször foglalkoztunk, mégis sok újat tudtunk meg a cég spanyol értékesítési igazgatójától, Fernado Ferrer-től.

A Casals nem új márka, első gyárai Spanyolországban már az 1800-as évek elején létrejöttek. A szerszámgép-gyártás területén önálló márkaként, és más közismert európai márkákkal szövetségben is tevékenykedett. Ez az együttműködés a közös konstrukciókra és a bérmunkákra is kiterjedt. 1989-ben a Casals cég egy olasz úr tulajdonába került, akinek édestestvére Olaszországban a Freud céget birtokolta. Ez utóbbi márka Európában elsősorban a körfűrészek és gérvágók vágószerszámainak gyártásáról ismert (e téren a világ harmadik legnagyobb gyártója), Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban viszont a Freud (ugyanígy ejtendő) a minőségi szerszámgépeiről is közismert.
Napjaink új fejleménye, hogy a Casals megvásárolta a Freud céget, így a két márka 2004. január 1-étől egy tulajdonba került. Ez persze nem jelenti a cégek egyesülését, de azt mindenképpen, hogy a két márka a marketing stratégiáját közösen alakítja ki. Így a vevőtalálkozón bemutatkoztak a Freud gépek is, amelyeket mostantól ugyancsak a szentendrei CA-TI importál és forgalmaz Magyarországon.
Lapunkban eddig a Casals barkács gépeivel foglalkoztunk, de a 2004-es kínálatban e kategóriában is találunk jó néhány újdonságot. A későbbiekben olvasóink számára is bemutatjuk majd a közös akkumulátorról működő gépcsaládot, amely fúrócsavarozóból, dekopírfűrészből és lámpából áll. Ugyancsak jó vételnek látszik egy robusztus kivitelű fúrókalapács, és a több mint 1000 W teljesítményű egykezes sarokköszörű, hogy csak néhány példát említsünk.
Olvasóink előtt kevésbé ismert a Casals Professional gépparkja, ami az ipari gépeket jelenti. A szürke burkolatú gépek között megtalálhatjuk mindazokat, amiket a zöld színű barkács sorozatban (akkus csavarozók, egy- és kétkezes sarokköszörűk, csiszológépek, fűrészgépek stb.) és néhány kifejezetten ipari célú gépet is, mint a keverőgépet, a lamellázót vagy a lemezvágót. A különbség természetesen a beépített anyagok minőségében, és a várható élettartamban van.
Ugyancsak a professzionális kategóriában kell elhelyeznünk a Freud szerszámgépeket. E márka neve alatt is találunk akkus csavarozót, fúrógépet, pneumatikus kalapácsot, természetesen sarokköszörűket, de a sor folytatható a legkülönbözőbb faipari gépekkel, csiszolókkal, vágókkal, marókkal. Ugyancsak óriási a Freud kínálata a felsőmarókhoz használatos marófejekből. A Freud márka árpozíciója valamivel a Casals professional felett található.
A szerszámgép kereskedők gyakorlati tapasztalata, hogy egyre több iparos barkács kategóriájú gépet vásárol munkájához. Múlt havi számunkban részletesen írtunk arról, hogy a jogszabályok szerint ilyen esetekben a gyártó nem köteles az egyébként előírt jótállást biztosítani, hiszen iparszerű használathoz külön gépeket gyárt. A gyakorlatban a szervizek döntik el, hogy a jótállási időn belüli meghibásodásnál, céges vásárlónál elfogadja-e a javítást jótállásban.
A hazai szerszámgép márkák közül elsőként a Casals meglepő bejelentést tett. A barkács gépekre járó két éves garanciát 1 évre az ipari felhasználóknak is megadja, akkor is, ha egyértelműen iparszerű munkát folytatnak a barkács géppel. Úgy látszik, a spanyol gyártó annyira bízik gépei minőségében, hogy fel meri vállalni ennek kockázatát még az ipari gépeknél lényegesen kedvezőbb árú barkácsgépekre is. Iparosok! Szabad a pálya!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


RYOBI 18 V-os ONE+ termékcsalád

Nincs jobb annál, mint nagyokat lélegezni a friss levegőn, és gyönyörködni a természetben. Mindannyian ismerjük azt a jóleső érzést, amikor sikerül felállítanunk a sátrunkat, vagy sikerül tüzet...