Szegélyezések

Minél egyszerűbb a virágos vagy veteményes ágyak, pázsitok alakja, annál kevesebb időt igényel a szegélyük rendben tartása. Az egyszerű, lendületes vonalak, a határozott ívek látványa emellett jól is mutat.
Gondozatlan benyomást kelthet a fű olyan helyeken, ahol nem lehet jól lenyírni, mint például egy fa törzse körül, kerítések tövében, valamint épültek lábazatánál. A szélek karbantartása szintén nagyon nehézkes lehet, ha a fűfelület egészen a járda, a kocsibeálló burkolatának széléig ér.
A zavaró fűszegélyezést pár centiméter széles fűmentes sáv kialakításával kerülhetjük el a legegyszerűbben. A csupaszon maradó talajfelszínt kaviccsal, vagy kőzúzalékkal szórhatjuk fel, de a 2,5-5 cm vastag kéregapríték borítás (1) illik leginkább a környezetbe. Ennek a folyamatos rendben tartása már nem okoz különösebb gondot.
A szegélyek lehatárolására szegélyköveket, fa szegélykeretezőket, illetve ágyás szegélyezőket alkalmazhatunk, de ezt a legegyszerűbben hajlékony szélhatároló lemezcsíkok (2) használatával oldhatjuk meg.
Egyenes szegélyek kialakítása és fenntartása a vonalzóként lefektetett deszkalap mentén ásóval végigvágva oldható meg a legegyszerűbben. A deszkalapra vágás közben érdemes ráállni, hogy ne mozduljon el. Az ívelt kialakításúra tervezett szegély lefektetett vastag kötéllel vagy öntözőtömlővel jelölhető ki, és utána ennek mentén vágható végig. A szabálytalanabb vonalvezetésű szegélyek előrajzolására a talaj színétől elütő színű nyirkos homokot, perlitet használhatunk vékony csíkban elterítve.
A szegélyek kiigazításával eltávolításra kerülő kisebb-nagyobb füves darabok más helyütt alkalmasak lehetnek hiányosságok pótlására, különben pedig komposztba kerülve is jól hasznosulhatnak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szegély

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Radiátorok hatékonysága

Központi fűtés tervezésénél fontos a megfelelő hőleadó egységek kiválasztása, elhelyezése. Szerkezeti, felületi kialakítástól függően más-más hőérzet érhető el a különböző radiátorokkal.


Fal- és padló szegélyek

Egy lakásfelújítás különféle volumenű lehet. Vannak, akik csak a helyiségek falait kívánják felfrissíteni, vagy csak a padlót szeretnék más típusúra cserélni, mások viszont a helyiségek...