Korszerű anyagokkal, könnyen kivitelezve

Vízvezeték-szerelés sk.

A 2004 februári lapszámunkban több cikkünk is foglalkozott a házi vízellátórendszerek csőanyagaival. Az ott tárgyalt rézcsöves technológia részletesen ismertetésre került. Ezzel kissé elébe mentünk a mostani cikkünknek, melyben a korszerű házi vízvezeték rendszereket taglaljuk.

Mit értünk korszerű csőanyagok címszó alatt? Nos a hagyományos acél ill. horganyzott csőanyagoktól és a faggyús kenderkóccal készített csőkötésektől eltérő, újabb, könnyebben szerelhető, időtálló vízvezetékrendszereket. Ezeket a rendszereket anyaguk alapján három fő csoportba sorolhatjuk. Így van tisztán fémanyagú, a rézötvözeteken alapuló korszerű csőrendszer, ezzel egy időben alakultak ki a tisztán műanyag, polietilén és PVC csőrendszerek, és a kettő kombinációjából születtek meg a többrétegű csőrendszerek. A többrétegű csőanyagok magja egy fémcső, (alumínium vagy réz ötvözet), amelyet kívül-belül PE (polietilén) bevonattal látnak el. Ezzel korrózióállóvá, és flexibilisebbé, valamint könnyebben szerelhetővé téve a fémcsövet.
A három fő csőanyag csoport közül a rézcsöves technológia keményforrasztással összekötött saját anyagú idomok segítségével szerelhető össze. A csőanyag maga ugyanis nehezen hajlítható, könnyen megreped, ezért van szükség a sok csatlakozó és kanyarodó idomra. Ezzel együtt a rézcső és szerelése a hagyományos acélcső technológiához képest sokkal egyszerűbb, kevés célszerszámmal és a speciális forrasztóanyagoknak köszönhetően, egy közepesen felkészült barkácsoló is elkészítheti a ház vízvezeték-hálózatát.
4A rézcsövek térnyerésével egyidőben a műanyag csövek is megjelentek a házon belüli vezetékrendszerek palettáján. (A szerző gyakorló vízmérnökként is szinte robbanásszerűnek érezte a mélyépítési gyakorlatban, a 80-as években megjelenő műanyagcsövek térnyerését.)
A tisztán műanyag alapanyagú polietilén (PE), és polivinil-klorid (PVC) csöveket kezdetben elektromos hegesztő szerkezetekkel, saját anyaguk összeolvasztásával lehetett csatlakoztatni. Ez a cső anyagával megegyező idomok segítségével tetszőleges vezeték nyomvonal kialakítást tett lehetővé. A nagyobb átmérők, (a közterületi vezetékek) esetében jelenleg is ezt a módszert alkalmazzák. Azonban a kisebb, 2" alatti csőátmérők esetében kialakításra kerültek egyszerűbb, az elektrohegesztés nélkül elkészíthető, és főleg utólagosan oldható csőkötések.
Ezek a csőkötések két fő csoportba oszthatók a csőanyag függvényében. A polietilén anyagú csővezetékeket gyorskapcsolású, a hollandi csatlakozóra hasonlító, saját anyagú szerelvényekkel lehet nyomásállóan összekötni. Természetesen a csatlakozásokhoz a megfelelő idomokat is tartalmazza ez a technológia. A PVC anyagú csöveket eleve tokos csővéggel gyártják le. Ezekhez a tokos csővégekhez pontosan illeszkedő sima csővégeket, zsírtalanítás után megfelelő anyagú ragasztókkal, (Vinilfix) bekenve, és a két csővéget összetolva, percek alatt azok kémiailag összekötődnek, és rögzülnek.
Amennyiben a tokos csővégekhez a megfelelően kialakított szerelvényeket ragasztjuk akkor tetszés szerinti, akár oldható csőkötéseket is kialakíthatunk a csőhálózaton. (Az 1. ábrán látható vízmérő óra jobb oldalán ragasztott PVC csőkötéseket, a bal oldalán pedig gyorskapcsolású KPE csőkötéseket láthatunk.)
1 Ezeket a csőanyagokat a lakás kevésbé frekventált részén - pince, mosókonyha, kazánház - alkalmazzuk, mivel esztétikailag zavaróan hat a csőanyag sötét színe. Célszerűen a fal síkján kívülre, tartóbilincsek és fali dübelek segítségével szerelve vezetjük a vezetékeket. Ugyan melegvíz és gáz vezetésére is alkalmasak ezek a csőanyagok, de leginkábba hidegvizes vezetékeknél alkalmazhatók. Szerelésükhöz alap barkács képzettség is elegendő.
A házi vízvezeték rendszerek alkalmazása az egyedi (cirko stb.) fűtési rendszerek elterjedésével, tovább bővült. A padló- és falfűtésekhez flexibilis, de mégis hő- és nyomásálló, a korrózióval szemben rezisztens csőhálózati anyagok szükségesek. Ennyi igénynek eleget tenni, csak a különböző anyagok kombinációjával kialakított csövekkel lehet (2). Így születtek meg a különböző, de azért egy elven működő többrétegű csőanyagok. Fő különbség közöttük a csőkötésekben jelentkezik.
Az első többrétegű csőrendszereknél speciális szerszámmal préselték a csővégeket egymásba, illetve a csővégekbe a megfelelő sárgaréz csőidomokat. Ilyen rendszerűek a TUBO csövek (3). (A TUBO az ALPHACAN-BARBI francia csőrendszer hazai forgalmazója.)
6Továbblépést jelentett a préseléses csőkötési technológia. Ennél a technológiánál a célszerszámmal precízen méretre szabott csővégeket kézi présszerszámmal a megfelelő fém vagy műanyag idomra nyomjuk, tökéletes, még préslég technikához is felhasználható csőkötést kialakítva. Ezt az elvet alkalmazza a GEBERIT MEPLA csőrendszer, mely fém és műanyag idomokat is felhasznál a rendszerében (4., 5). Hasonló a WIRSBO QUICK & EASY csatlakozási rendszere, mely a csőanyaggal megegyező anyagú szerelvényeket és kötőgyűrűket présel össze, tökéletes elasztikus csőcsatlakozást biztosítva (6).
Ezektől eltérő, a KPE csöveknél ismertetett gyorskapcsolású csőkötésekhez hasonló megoldású a HEPWORTH Hep2O csőszerelési rendszer. Itt a precízen levágott csővégbe egy réz csőperselyt helyezünk, majd azt a számtalan rendelkezésre álló csőidom (fitting) megfelelő részébe toljuk, és az idomon kialakított menetes (hollandira hasonlító) résszel összeszorítjuk. Így oldható, de megfelelően nyomásálló csőkötést alakíthatunk ki (7).
6A fenti csőszerelési rendszerek egyben megegyeznek, hogy alkalmazásukhoz az alap célszerszámokon és idomokon kívül más nem szükséges, elkészítésükhöz az alap barkácskészség is elegendő. Ezután marad a legnehezebb feladat, ugyanis el kell döntenünk, hogy melyik módszert alkalmazzuk. Ez nem egyszerű, mivel az ismertetett csőszerelési rendszerek ugyanarra szolgálnak.
Ugyan más-más elven, de ugyanazt - a ház épületgépészeti hideg-meleg víz és gáz csővezeték hálózatának kialakítását - teszik lehetővé. A döntésüket az alábbiakban szeretnénk segíteni.
Először azt vizsgáljuk, hogy a csővezetékben milyen közeget kívánunk vezetni. Ez alapján hideg és meleg vizes, valamint gáz csővezeték létezik. A gázvezetékeket az érvényes biztonsági előírások miatt csak megfelelő engedéllyel rendelkező szakember szerelheti! Ezért ezt ne végezzük házilagosan!
A hideg és a meleg vizes csőanyagok különbözőek, ezért a vásárláskor külön közöljük a cső felhasználási igényét. A csőanyagok különböző nyomásállóságúak, a hidegvizes hálózatra a 6 bar is megfelelő, melegvíznél és fűtésnél 10-12 bar nyomásállóságú csőanyag szükséges. A 10 bar alkalmazása kis árkülönbözettel nagyobb biztonságot nyújt.
Ezután mérlegeljük azt, hogy hová építjük be a kérdéses csőszakaszt. Udvartérre, műhelybe, kazánházba a szabadon szerelhető KPE és PVC csövek is megfelelőek. Falhoronyba, rejtetten szerelve, főleg új épületeknél, a rézcső, (melegvíznél hőszigetelve) megfelelő választás. Azt tudnunk kell, hogy a házilagos rézcsőszereléshez minimálisan közepes szakképzettség, felkészültség szükséges.
Az utólagos korszerűsítések estén a többrétegű, flexibilis csőrendszerek alkalmazása kerülhet előtérbe. A lakótérbe az esztétikai követelményeknek jobban megfelelő, könnyebben vezethető többrétegű csövek a megfelelőbbek. Ezeket a csöveket kis súlyuk miatt dübelek segítségével könnyen rögzíthetjük akár a falak, akár a födémek felületére. Egyes csőrendszerekhez különböző szerelőpaneleket is beszerezhetünk. Ezekkel - a falazatot, burkolatot utánzó segédeszközökkel - akár rejtetten is felszerelhetjük a csőrendszert. A szerelőpanelekben külön "csőtartófülek" vannak a hideg és a meleg vizes csövek részére, ezekbe kell a csövet bepattintani, majd a panelt a falazathoz dübelekkel rögzíteni.
Ha meglévő rendszert korszerűsítünk, akkor előre meg kell vizsgálnunk, hogy a meglevő szerelvények (radiátorok, csapok stb.) milyen módon csatlakoztathatók a csőrendszerhez, (csőátmérő, menetméret, nyomásérték), és ehhez megfelelő csatlakozó szerelvényeket kell a kiválasztott csőanyaghoz vásárolnunk.
7Tapasztalatunk szerint jelenleg több tucat csőrendszer szerezhető be a boltokban, ezért jobban járunk, ha előre tájékozódunk, anyagismertetőket tanulmányozunk, és nem utolsósorban az eladóktól érdeklődünk. Csak javasolni tudjuk, hogy olyan ismertebb terméket szerezzünk be a sok hasonló közül, amelynek az alkatrészellátása jól biztosított. Ha lehet ugyanazt a csőrendszert alkalmazzuk az épületnél mind a hideg, mind a meleg vizes hálózathoz. Ugyanis a szerelvényezéshez így azonos technológiát és szerszámokat használhatunk fel.
Összefoglalva: szerencsére ma már a bőség zavara tapasztalható a hazai vízvezeték rendszerek esetében is. Amennyiben a házilagos kivitelezés hívei vagyunk, akkor célszerű előre részletesen tájékozódnunk a beszerzési és alkalmazási lehetőségek körül. A döntés után, ami a legnehezebb feladat, az anyagbeszerzés és a kivitelezés egy tapasztalt Olvasó számára már könnyebben megoldható feladat. Sok sikert!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: vízvezeték, szerelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélküli kényelem a villanyszerelésben

Akár több mint egy napos folyamatos igénybevételt is egyetlen akkutöltéssel bír a Bosch új GSR 14,4 VE-2 LI és GSB E-2 LI fúró-és ütvefúró-csavarozója, ha pedig lemerül, félórányi töltéssel ismét...


Ellenőrizni fogják a klímaszerelést

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott klímaberendezést, bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe....