Új márkák a hazai piacon

A szaküzletek kínálatát tanulmányozva rendszeresen találkozunk új márkanevekkel. Nyomozni persze csak azok után kezdünk, amelyek folyamatosan jelen vannak, nem váltogatják nevüket, hogy a régit sutba dobva új néven éljenek tovább. Folyamatos piacfelmérő munkánk során jutottunk el a Madal Bal céghez, amely több - kevéssé ismert - elektromos kéziszerszám márka importőre és hazai nagykereskedelmi forgalmazója.

Madal Bal néven Európa jó néhány országában működnek cégek, ezek közül azonban a cseh, a szlovák és a magyarországi Madal Bal cég fő profilja a szerszámgép kereskedelem. A cégek svájci tulajdonban vannak, de természetesen önállóan tevékenykednek az adott országokban; így a Madal Bal Kft. is. A három kelet-közép-európai cég között azonban valamiféle stratégiai szövetség van, ami elsősorban az import összehangolásában, és közös gyártatásban nyilvánul meg.
Itt meg kell állnunk egy pillanatra, hogy tisztázhassunk néhány tévhitet. Olvasóink bizonyára tapasztalják, hogy egyre több iparcikk - de ugyanígy ruházati cikk, sportszer, számítástechnikai alkatrész, és még ki tudja mi minden - Távol-Keleten, elsősorban Kínában készül. Ez részben úgy valósul meg, hogy az európai és amerikai, sokszor közismert márkanevű cégek gyáraikat Kínába telepítik, az olcsó munkaerő okán. Ugyancsak gyakori, hogy egy kereskedelemmel foglalkozó cég működő, termelő kínai gyártót keres fel, és vagy megbízza a magával vitt, megvásárolt konstrukció gyártásával, vagy a konstrukciót is ugyanattól a gyártótól vásárolja meg, és egyben megbízza, hogy egy megadott márkanéven gyártsa le számára. Ezek között a konstrukciók között különböző szintűek vannak; elavult, gyenge minőségűek, és korszerű, korrekt minőségűek is.
Itt kell kezdeni annak megítélését, hogy milyen minőségű lesz a távol-keleti szerszámgép. Ha a gyártató jó konstrukciót vásárol (nyilván drágábban), és jól felszerelt gyárban gyártatja le, akkor a végeredmény jó lesz. Ennek már érdemes állandó márkanevet adni, azt bevezetni a piacra, megismertetni és kitartani mellette. A rossz minőségű gépeknek nevet adó márka viszont hamar lejáratja magát, rövid idő múlva ugyanazokat a gépeket már csak más néven lehet eladni. Ezért tartjuk tehát fontosnak, hogy egy márkanév tartós legyen. A forgalmazó megfelelő marketing munkával mögé álljon, prospektusokat, katalógusokat készítsen hozzá, kiépítse a szervízhálózatát, ahová nem csak a garanciális idő alatt, hanem évekkel később is elvihető a szerszámgép. Ebbe a kategóriába került az Extol, amely márkanév alatt a három kelet-közép-európai Madal Bal cég gyártatja szerszámgépeit. Ezek olcsó (bár közel sem a legolcsóbb) kategóriájú barkácsgépek, amelyek kifejezetten az alkalmi felhasználók számára készülnek. Őket viszont megfelelő színvonalon szolgálják.
A gépek választéka igen széles. Megtalálhatók közöttük az elektromos kéziszerszámok teljes skálája; fúrógépek, akkus csavarozók, vágógépek, asztalosipari gépek stb. Különlegességnek számít a rókafark fűrész, a mikrogép, illetve ebben a felsorolásban az elektromos ragasztópisztoly, a pillanatforrasztó és a kerti búvárszivattyú.
Egy alkalmi próbát a 18 V-os NiCd-akkus fúrócsavarozóval volt módunk tenni, amely az Extol gépeken belül is ún. Premium kategóriába tartozik, ami magasabb minőségi szintet jelöl. A készletben, praktikus bőröndben jó néhány tartozékot is kapunk ráadásként; fúrószárakat, csavarbehajtó biteket, meghajtó szárat és hozzá illő dugókulcs készletet. Az igazi meglepetés nem is fér a kofferba. A nagy teljesítményű akku mellé egy kézilámpát is kapunk. Munkáink során és a háztartásban egyaránt hasznát vehetjük, és arra is jó, hogy néha megdolgoztassa az akkut.
A gép egyébként igen masszív, viszonylag nehéz darab. A rövid próbákat kiállta, rendellenességet nem észleltünk rajta. Az akkumulátor-töltő használata ugyan okozott némi fejtörést, de később rájöttünk a nyitjára. Nyomatékhatárolója 15 fokozatban szabályozható, és természetesen van rajta fúró fokozat is. Az irányváltó és a fordulatot finoman szabályozó nyomógomb nem meglepetés, a kétfokozatú mechanikus váltó viszont igen. Ugyancsak ritkán találkozhatunk 13 mm-re kinyíló gyorstokmánnyal, bár ez kétkezes működtetésű, tengely reteszelése nincs. A 18 V-os, lámpás Premium gép árát cikkünk írásakor még nem tudtuk, de ugyanez a készlet lámpa nélkül 14-15 ezer forint körüli áron kerülhet a kiskereskedelembe. Általánosítani mindezekből valószínűleg merészség, de úgy gondoljuk, hogy az Extol gépek a barkácsoló amatőrök igényeit kielégítik, viszonylag jó áron.
A továbblépéshez meg kell ismernünk a belga illetőségű Varo céget. Ők ugyancsak Kínában gyártatnak szerszámgépeket, és ezekhez három márkanevet használnak; Power Plus, Work Bull, és Power Plus Pro. A hazai forgalomban ugyancsak a Madal Bal cég közvetítésével kerülnek. Ha érték és ár szerint sorrendbe próbálnánk rendezni őket, akkor talán éppen az előbbi sorrend alakulhat ki köztük. A Power Plus valahol az Extol-nál magasabb kategóriában futhat, a Work Bull ezek felett van, a Power Plus Pro pedig a PP professzionális változatára utal. Ne csapjuk azért be sem magunkat, sem a vásárlókat; ezek sem ipari gépek, de a jó minőségű barkácsgép szintjét elérik.
A közelebbi ismerkedéshez négy gépet szereztünk be; a Work Bulltól egy ugyancsak 18 V-os akkus fúrócsavarozót és egy átlagos ütvefúrót, a Power Plustól egy gyalugépet, a Power Plus Pro sorozatból pedig egy felsőmaró készletet. Vegyük sorra őket.
A 18 V-os akkus csavarozó sok mindenben összemérhető az Extol géppel. 20 fokozatban állítható nyomatékhatároló, fúró fokozat, gyorstokmány (10 mm-es átmérőig), fordulatirány-váltó, és kétfokozatú mechanikus váltó jellemzi. Az erősebbik fokozatban 0-tól 550-ig, a gyorsabbikban 0-tól 1100 fordulat/percig szabályoz az elektronikus fordulatszám-szabályozó. A gyorstokmány ennél is kétkezes használatot igényel. A nyomatékhatároló tárcsa kissé furcsán viselkedett ennél a gépnél; az alacsonyabb fokozatokban nem lehetett érezni a racsni reteszelését. Ez azonban a működését nem befolyásolta. A Work Bull gép viszont lényegesen könnyebb, mint az Extol, kisebb, filigránabb, bár az akkumulátora ennek is termetes. Ráérzésre ez lehet az újabb, korszerűbb konstrukció. Igen erős, sokat tudó gép, és árában sem a No-Name-ekkel kell összehasonlítani; 22 000 Ft körül lehet a kiskereskedelmi ára.
Ezek után egy olcsó alapgépet vettünk górcső alá ugyancsak Work Bull márkajelzéssel. A 600 W-os ütvefúrógépet 13 mm-es fogaskoszorús tokmánnyal szerelték fel. Fordulatszáma 0-tól 3000-ig jól szabályozható, a nyomógombon lévő kerékkel maximálható, a markolaton lévő gombbal pedig reteszelhető. (Valószínűleg ugyanaz a Kapax elektronika van benne, mint sok más márkában.) Találunk benne forgásirány váltót és klasszikus körmöstárcsás ütőművet. Nem igazán korszerű dizájn, de teljesen korrekt alapgép, amely mindenképpen szükséges egy háztartásban. Ereje, és 43 mm-es nyakrésze - amelyre a pótmarkolat is kapcsolódik - különböző tartozékok (pl. csiszolók) meghajtására is alkalmassá teszik. Használati próbáink alatt rendellenességet nem tapasztaltunk, 7000 Ft-alatti árával jó vételnek látszik.
A Power Plus gyaluja 600 W-os, 16000 fordulaton pörög üresjáratban, és a legnagyobb fogásmélysége 2 mm, vagyis a simítógyaluk kategóriájába sorolható. Gyalulási szélessége 82 mm. Nem túl csendes, de egészséges hangon szól, kiegyensúlyozásával nem lehet gond. A fix talprész krómozott acéllemez, az állítható könnyűfém öntvény. A sarokletörésekhez egy keskeny V hornyot találunk rajta. Ügyesen megoldották a párhuzamvezetőt, amely a készlet alaptartozéka, ugyanígy a kisméretű porzsák is. A dobozban - kellemes meglepetésként - találunk még két komplett garnitúra bordásszíjat, illetve tartalék szénkefét. Amatőr gyakorlatban ezek valószínűleg kiszolgálják a gép teljes élettartamát.
Néhány gyakorlati fogással megkóstolgattuk a gyalut. Fenyőpalló élét simítottuk le vele, letörtük sarkát, és több fogásból lesimítottuk a lapját is. A gép végzi a dolgát. Késcseréig nem jutottunk el, de láthatóan az eredeti megfordítható, a belső oldala is élezett. Az igazi meglepetés persze az ára, amely 10 000 Ft körül van. Ezzel bizony nehéz versenyezni.
Gyorstesztünk záró gépe is asztalosipari kategória. A Power Plus Pro 1080 W-os felsőmarója tekintélyes darab, és rendkívül komplett kiszolgálással kapjuk meg. A praktikus kis alumínium kofferban párhuzamvezetőt, körvezetőt, elszívó csatlakozót és tartalék szénkeféket is találunk. A leggálánsabb viszont a 12 darabos marófej készlet, amit ha külön kellene megvásárolnunk, akkor jelentős összegbe kerülne. Az elektronikus fordulatszám szabályozóval az üresjárati fordulatszám 11500 és 28000 között szabályozható. Öt lépcsős mélységi léptetőt találunk rajta lépcsős vállrészek kialakításához.
Ez bizony már 30 000 Ft körüli gép, valószínűleg a vastagabb pénztárcájú és igényesebb amatőrök vásárolják meg majd, de talán még inkább azok az iparosok, akik nem folyamatosan használnak ilyet, és ezért érdemes nekik barkácsgépet vásárolni a profinál lényegesen olcsóbban, de azért a garanciális feltételeket nem veszélyeztetve.
Még egy gondolat a bemutatott gépek jótállásáról. Valamennyi márkára két év garanciát biztosít a forgalmazó, a Power Plus Pro sorozatra viszont 3 évet, ami úgy érvényesíthető, hogy a meghibásodott gépet portósan, postán kell beküldeni a szervizbe, és az ő költségükön megjavítva visszaküldik. A két, illetve három év a rendeltetésszerű, barkács szintű felhasználásra vonatkozik, bár a szervizben nem nagyon "szőrösszívűek", nem a gép vásárlóját és annak foglalkozását nézik, hanem azt, hogy nincs-e iparszerűen lestrapálva. Importőr és nagykereskedő:

Madal Bal Kft. 1183 Budapest, Gyömrői út 85-91., telefon: 06-1-290-6427.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az akku élettartamáról

Azzal már semmi újdonságot nem mondunk, hogy szerszámgépeink, kerti eszközeink és háztartási gépeink egyre nagyobb része akkumulátoros üzemeltetésű. Az akku nyújtotta korlátlan szabadság, az...


Nyomatékhatárolós kéziszerszámok

Az otthoni szerszámok között ma már szinte nélkülözhetetlenek az akkus csavarbehajtók, amelyeken az ún. nyomatékhatároló tárcsa segítségével szabályozható a maximális nyomaték, és ami...