Szobai "játszóterek"

A gyermekek kezelhetősége nagymértékben függ attól is, hogy milyen mértékben hancúrozták, mozogták ki magukat a nap végére. A családi béke szempontjából olykor nehéz az otthonlét, ha kint tombol a vihar, és szobafogságra, tétlenségre vagyunk ítélve gyermekeinkkel. A mozgáshiány otthoni feloldására javasolható számos olyan játékos sporteszköz, amely készen is kapható, de akár otthon, saját kezűleg is elkészíthető. Ezekkel, szinte a korlátlan mozgás szabadságát nyújthatjuk a borongós napokon is: a gyermek kiadhatja, kiugrálhatja magából kínzó mozgásigényét, "kidühöngheti" féktelen jókedvét. Még a kedvetlenséget is "felderítheti" a mozgás.

A gyermekkorban rászoktatott rendszeres mozgás teljesebb felnőttekké teheti őket. Nem túlzó ez a megállapítás, ha arra gondolunk, hogy az iskolában eltöltött idő alatt rengeteg ülésre kárhoztatottak apróságaink, ezért például a hátizmok mozgatása nélkülözhetetlen számukra a helyes testtartás, és a gerincfájdalmak elkerülése miatt. A jó testtartás csökkenti a gerinc izmaira és izületeire nehezedő nyomást, amíg a rossz testtartás káros hatással van a belső szervek működésére: a görnyedt hát és a csapott váll megakadályozza a tüdőt a megfelelő tágulásban, és az emésztőszervek működésére nézve is negatív hatással bír.
A test kondíciója a hajlékonyságból, az erőből és az állóképességből épül fel. A hajlékonyság a nyak, a törzs és a végtagok rugalmasságát és izületeinek mozgékonyságát jelenti. Az izomerő olyan gyakorlatokkal fejleszthető, amelyek során az izmoknak ellenállást kell leküzdeniük. Az állóképesség a tartós teljesítőképességet, szívósságot takar.
Népbetegség manapság a lúdtalp, amelyet a talp izmainak megereszkedése, eltorzulása idéz elő. Gyermekeknél a lábboltozat erősítésével enyhíthető, sőt gyógyítható ez a betegség. Jó a lábujjhegyen járkálás (napi 5-10 perc), de eszközeink közül a kötél-mászókán, a koronghintán, a laphintán, a kötélhágcsón is végezhetők egyszerű gyakorlatok (talpközéppel lépjenek a fa rudakra, s közben folyamatosan a talpuk felé feszítsék lábujjaikat), melyek hathatós segítséget nyújtanak.

Otthoni sporteszközök

Lássunk hát néhány példát azokra a sporteszközökre, amely minden háztartásban jól elfér, és egyaránt mozgásra késztethet kicsit és nagyot.
Biztos mindenki találkozott már a fent megnevezett ugra-bugra labdával. A gyermek annak "füleibe" kapaszkodva ugrál, miközben észrevétlenül erősödnek kar-, far- és hátizmai egyaránt. Nem elhanyagolható szempont, hogy mindeközben fejlődik az egyensúlyérzéke is.
Egy kisméretű játék, az ajtóra tapasztható szobai kosárlabda, esős vagy téli időben is segít megőrizni a kisgyermek ruganyosságát és enyhíti felgyülemlő mozgásigényét. Ellenállhatatlanok az úgynevezett karikadobáló játékok, amelyek erősítik a gyermek koncentrálóképességét, összpontosításra serkenti, illetve fejleszti térérzékelését, összehangolja végtagjai mozgását.
A lépcsőzőgép, mint sporteszköz még a rendszeresen sportoló gyermekek számára is biztosítja a lábizmok megfelelő kondícióját. Mind a felgyűlt mozgásigényt, mind a szobai zártság feszültségét teljes mértékben "kimozgatja" porontyunkból a gumiasztal. Igen jól jöhet - egy szabad padlófelületre felrajzolva - a régi, de jól bevált ugróiskola, az ismert és kedvelt utcai ugróiskola "szobásított" változata, amely a koncentrációt és a lábizmokat egyaránt erősíti. Ha ráuntunk, lazításképpen eltakaríthatjuk a krétaport.
A kúszást, mászást igénylő szobai alagút miközben megmozgatja a lurkók izmait - segíti őket a zártságérzet és sötét, szűk helytől való félelem legyőzésében is. Készen is kapható alagút, de a célnak megfelel néhány összetolt szék is, pléddel letakarva.
A közkedvelt, és aránylag olcsó hullahopp karikából érdemes annyit beszereznünk, hogy elegendő legyen mindenkinek, egy esetleges családi "bajnokság" megrendezésekor. Így játékosan hozzájárulunk mind a derék, mind a hasizom erősítéséhez.
A gyerekek fantáziáját megmozgató kenderkötél használata, gyakorlatilag az összes izom munkáját megköveteli. Segít a koncentrációnak, a mozgások összehangolásának fejlesztésében is. A legkülönbözőbb testhelyzetekben elvégzett gyakorlatok (fejjel lefelé lógás, forgás, húzódzkodás, hintázás, lengés, függeszkedés stb.) jelentős szerepet játszanak a vérkeringés rendben tartásában. Az alapanyag megvásárlásával otthon is viszonylag könnyen és változatosan elkészíthető, majd stabilan és biztonságosan, a kijelölt helyére rögzíthető. Ilyen lehet például az egyszerű mászókötél, a laphinta, a gyűrűhinta és a kötél-mászóka. Ha mindezek végigpróbálása után még van energiájuk a lurkóknak felmászniuk egy jól sikerült kötél függőágyba, akkor ott kellemesen hintázva pihenhetik ki fáradalmaikat.
Bátran álljanak neki családi versenyek rendezéséhez a fent említett sportszerek bármelyikével! Gyermekeink biztosan szívesen fogadják majd az együtt eltölthető idő gondolatát; ezen túlmenően, ez a hasznosan eltöltött idő a mi alakunknak sem fog ártani.
A fogyasztói kultúra hatalmas térhódításával vonzóbbá vált a sportolást nézni, mint végezni. A televízió, a videó, esetleg a számítógépes játékok otthonunkba hozzák a világ kis és nagy sporteseményeit, amit fotelben ülve, nassokat csipegetve, mozdulatlanul izgulhatunk végig. A gyermekek még vágynak az aktív mozgásra, de nagyon hamar, nagyon könnyen elronthatjuk őket a "passzív sportolással", a "mozgó doboz" nyújtotta kényelemmel.

Tippek

Fáradtan nem érdemes testmozgást végezni. Ilyen állapotban sokkal nagyobb a valószínűsége az izom- és izületi sérüléseknek (húzódásoknak, rándulásoknak), és az izmok fáradtsága miatti eséseknek, zuhanásoknak. Egyáltalán ne végeztessünk testedzést közvetlenül étkezés után. Pihenés nélkül könnyen felléphetnek emésztési zavarok vagy előfordulhat gyomorgörcs is.
Kisebb gyermekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül, a kötélen végzett mutatványok közben. Ha lehetőség nyílik mászóka, vagy csúszda elhelyezésére a szobában, az esetleges balesetek elkerülése miatt szerezzünk be hozzá szivacsot.
Mohácsi Erika
(Illusztrációink a "Gördönke Játszóházban" készültek: Budapest IX., Lónyai u. 13/B.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

„a legjobb otthon” lakberendezési kiállítás és vásár

A Syma Rendezvényközpont 2014. május 9-11. között várja a lakberendezés szerelmeseit ésazokat, akik egy kicsit szebbé szeretnék varázsolni az otthonukat. Bútorok, textíliák, szövetek, kiegészítők...


Babakocsik

Egy gyereknek általában egy multifunkciós vagy két különböző típusú babakocsira van szüksége. Először egy újszülöttnek megfelelő modellre, melynek háttámlája vízszintesig dönthető, ami a stabil...