Gyors szerelés műanyag vízcsövekkel

2Manapság már kevesen használnak acél vízvezetékcsöveket, a vörösrézcsövek megnyerték a csatát. Vagy mégsem? Bár egyre többen erre esküdnek, ám a műanyagcsövek térhódítása is egyre jelentősebb. A rézcsövek előnyei közismertek, könnyű a megmunkálásuk, alakításuk, előnyösek a méreteik, s a hozzávaló csőkötő idomok minden igényt kielégítenek. Akinek azonban nincsen az összeforrasztásukhoz gázforrasztója, az vagy talpal a speciális, forrasztás nélküli réz fittingek után, vagy más, pl. a műanyag csövekből kiépíthető rendszer felé orientálódik. A jól informáltak szerint ehhez szinte csak egy fűrész, villáskulcsok és egy maréknyi menetes fitting szükséges, és máris szerelhetjük az új vezetéket. Erre magunk is kíváncsiak voltunk, ezért kipróbáltuk a rendszert, s tapasztalatainkról szólnak az alábbiak.
Több hasonló rendszer is létezik, (pl. Unipipe, Geberit Mepla), mi Tiemme gyártmányú fittingeket és Laser Multi Dalpex műanyagcsövet használtunk fel egy új csővezeték szakasz kiépítéséhez. E rendszer fittingjeinek a szereléséhez ugyanis semmiféle speciális szerszámra nincs szükség, ami különösen a kis volumenű szerelési munkák esetén nagyon előnyös.

A helyszín

3A "munkatér" egy régi lakóépületben levő fürdőszoba volt. Mivel az élemedett korú bojler már megérett a cserére, a hozzá vezető - anno költségkímélőn - falon kívüli vízvezeték szakasz úgyszintén (1). A csempeburkolat avítt, ám egyébként ép, így talán érthető, hogy a tulajdonost az új vezeték falba fektetésének még a gondolatától is kirázta a hideg. Maradt a korszerűtlen falon kívüli szerelés, de korszerű, többrétegű műanyagcsőből - vízvezeték szerelő közreműködése nélküli - kialakítása. Ennek hátránya, hogy a falon kívüli vezetékek nem esztétikusak, viszont bármikor falbontás nélkül javíthatók, bővíthetők.
Először is új vezetékterv készült, ami egy kádtöltő csapteleppel és a mosógéphez menő csőleágazással is kibővült. A FÉG öreg "Hévíz" bojlere ugyanis közvetlen kifolyású volt, az új bojlert pedig kádtöltő csapra kellett kötni. Betértünk tehát egy épületgépészeti szaküzletbe, s előadtuk a terv szerinti kívánságlistánkat. Perceken belül minden fitting előttünk sorakozott a pulton, a 3 m-es, 1/2"-os műanyagcsövet pedig karikába tekerve kaptuk kézhez.

A szükséges anyagok

4Az LMD Pex-Al-Pex többrétegű műanyag cső, belsejében a gyártás közben térhálósított vastag falú PE csőhéj van, amely kiválóan ellenáll a korróziónak és a vegyi anyagoknak. A cső középső rétege nyomásálló, homogén alumíniumcső, amely az oxigéndiffúziónak is ellenáll. A csövet kívülről ugyancsak korrózióálló PE anyagú héj fedi. A többrétegű cső monolitikus szerkezetű, s 10 bar nyomásnak is ellenállnak. Kézzel is könnyen hajlíthatók, de csak az átmérőjüknél kb. 10-szer nagyobb sugár mentén. A Pex-Al-Pex műanyag csövek +95 fokig hőállók és ivóvíz vezetékek kiépítésére is használhatók.
Szerelésükhöz különleges csőkötő idomok szükségesek, amelyeket vagy speciális készülékkel préselnek rá a csődarabokra, vagy hollandi-anya meghúzásával egy ferdén felréselt gyűrű szorít a fitting két gumi tömítő gyűrűvel ellátott szárára. Számunkra - s a hasonló munkákra maguk vállalkozóknak is - ez utóbbi megoldás az ideális, mivel csupán villáskulcs szükséges a szereléshez (2).
A fittingek speciális, mélyített pereme alján levő tömítésre fekszik fel a csővezeték vége, melyet az anya meghúzásával a felréselt, lecsapott élű szorítógyűrű présel a fitting peremének aljára. Közben az anya és a présgyűrű a cső palástját is a csatlakozó nyakára szorítja, melyen két tömítőgyűrű nyomásálló csatlakoztatást biztosít (3). A kötések oldhatóak, így a vezetékszakaszokat gyorsan lehet kiépíteni. Ám a csövek megfelelő hosszúságúra szabásakor mindenkor figyelembe kell venni az idomok peremébe illeszkedő részeket is. A 1/2"-os fittingeknél ez esetünkben 4-4 mm ráhagyást jelentett. Nagyobb méretű csöveknél ez változik.

Le a régit, fel az újat

5Első teendő - a víz elzárása után - a régi vezeték eltávolítása, ami eleinte kissé bonyolult műveletnek tűnt. A régi - kóccal, faggyúval tömített - karmantyúk és toldó idomok ugyanis igen szilárd és megbonthatatlan egységet alkottak, csupán egy hollandi anyás kötést sikerült meglazítani a bojlernél, de ez csak részmegoldás volt. Végül két "huszáros" vágással egy külső saroknál és a sarokcsapnál fűrésszel vágtuk szét az öreg vezetéket, amely ezt követően megadta magát a sorsának. A csap nyakát már könnyű volt lehajtani a falból kiálló vízcsőről. A csőbilincseket is gyorsan leszereltük, és most már szabad volt a terep, jöhetett az új vezeték kiépítése.
Először is csatlakozási problémánk adódott az új sarokcsapnál. Ide ugyanis hiányzott egy menetes hüvely, amelyhez az első T-elágazó csőkötő elemet csatlakoztathattuk (4). Tömítésként teflon szalagot használtunk, s amint behajtottuk a hüvelybe, rájöttünk, hogy alaposan át kell 6gondolnunk a csövek beerősítésének a sorrendjét. Előbb kimértük a csaptelep helyét, majd rögzítettük a falra csavarozható könyök idomokat (5). Mivel a hideg víznek a bojler előtt a csaphoz is el kell jutni, a könyök fölé rövid csőtoldat közbeiktatásával újabb T-idom került (6). Magasságát a vízszintesen futó vezeték határozta meg, amit a csempén behúzott vonallal elég könnyen meghatározhattunk. Ennek segítségével határoztuk meg a toldócső hosszát, és szorítottuk a fittingekbe.
A felszálló ág függőlegesen futott tovább, ám a csaphoz vezető melegvíz vezeték pontos helye - az új vízmelegítő ugyanis még nem volt a helyén - nyitott kérdés volt. A csaptól felfelé vezető vezeték fittingjeit szorosra húztuk, majd egy könyökidomba bő ráhagyással levágott műanyagcsöveket szorítottunk. A falhoz illesztve először a bojler felőli ág pontos hosszát határoztuk meg, s levágása után a helyére erősítettük, majd a másik cső hosszát is meghatároztuk, s méretre vágása után ezt is a helyére szorítottuk. A mosógéphez vezető cső bekötése már könnyen ment. A csaptelepbe csatlakozó melegvíz vezetéket a lehető legközelebb szerettük volna a másik csőhöz közelíteni, ezt sarokidom és egy ugyancsak rövid cső közbeiktatásával sikerült megoldani.
7Azután helyére került az új bojler, s azonnal kiderült, hogy ennek flexibilis bekötőcsöveit célszerűbb vízszintesen csatlakoztatni a vízcsövekhez, ami újabb két könyökidom, és rövid csőtoldatok felszerelését vonta maga után. Így viszont sikerült elérnünk azt, hogy a bekötővezetékek a bojler burkolata alá kerülve eltűntek (7), és a csövek is egyenesen, törés nélkül vezetnek a bojlerhez.
Mivel az egész csővezetéket - a gázcsővel együtt - később egy csempével burkolt függönyfal takarja majd el, a vezetékek vonalvezetése mondhatni lényegtelen, viszont kimondottan élvezetes volt a csőhajlítgatás nélküli, gyors szerelő munka. A falon kívüli vezetékek ugyan nem esztétikusak, de a régi csöveknél sokkal elviselhetőbbek. A szerelési munka viszont gyorsan, piszok és kőművesmunka nélkül alig 5 óra alatt kényelmesen készült el, és ez volt a lényeg. A tervezett későbbi burkolási munka után pedig a fehér csöveknek majd nyomuk sem lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zsoltx avatarja

zsoltx        

Hétránya a rézzel szemben, hogy ezek a csatlakozások jelentôsen szûkítik a keresztmetszetet...!

motorhead3 avatarja

motorhead3         Igaz

Az újabbnál újabb technikák valóban nagyban megkönnyítik az átlag emberek munkáját is,hátmég a "szakikét"!De az összes többi(rengeteg fajta van,most had ne soroljam fel,bár a cpvc-s "legó" is gyors,tiszta és egyszerű)csővezeték közül az egyik leginkább bevállt,elismert a Henco!!Tényleg egy minimális szakértelem mellett,bárki nekifoghat,nem igényel nagy szerszámparkot,és látványos-gyors-és örök életű!

Uponor ötrétegű vezetékrendszer

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is...


Az ivóvíz útja

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a...