Néhány praktika a csodálatos kertért

2019-08-20 10:39:32 | Módosítva: 2019-08-20 10:43:57

Júliusra beérik az egész éves megfeszített kerti munka. Az ágyások színes virágokban pompáznak, a zöldséges kiskertben érnek a fűszernövények, a pázsit pedig talán soha nem volt olyan szép, mint az elmúlt napok esőzését követően. Az idilli kép azonban a kánikulában pár nap alatt teljesen elmúlhat, ha nem megfelelő módon gondozzuk kertünket. Az alábbi öt pontot betartva megelőzhetjük, hogy csodás kertünk tikkadt tarlóvá változzon.


Leglényegesebb a sok víz

A kánikula ideje alatt különösen fontos, hogy növényeinket rendszeresen és bőségesen öntözzük. A locsolás során fontos szempont az időzítés is: a legalkalmasabbak a korareggeli és az esti órák, amikor a perzselő nap nem tud sokként hatni a vízzel felfrissített növényekre. A nagy mennyiségű vizet a zöldséges kertünk is szeretni fogja, hiszen az itt növekvő zöldségek többnyire mélyebb, erősebb gyökérrendszerrel rendelkeznek.

Ne most akarjunk trágyázni. A legtöbb növény a kánikulában a hőterheléstől és a szárazságtól szenved, plusz vitamin- vagy ásványianyag pótlására ilyenkor semmi szüksége nincs. Sőt, az aszályos időszakban végzett trágyázással akár ellenkező hatást is elérhetünk. Ahelyett, hogy virágaink, cserjéink erőre kapnának, még inkább elgyengülnek, elsavasodnak. A trágyázást éppen ezért soroljuk a késő őszi kerti munkák közé, a nyári melegben csak bőséges vízzel gondoskodjunk növényeink igényeiről.

Az évelő és egynyári növények elszáradt szárait óvatosan metsszük vissza, hogy a növény többi része ismét növekedésnek indulhasson. Hasonlóképpen vágjuk vissza dús fűszernövényeinket is, ügyelve arra, hogy a tarlótól számított öt centiméteres szármagasságot meghagyjuk, így a metszést követő napokban, hetekben friss hajtásokkal ismét be tud indulni a fűszertermelés.


Bizonyos növények rendkívül rosszul reagálnak az erős hőhatásra, gyökereiket éppen ezért mulccsal kell védeni. A szerves mulcs-anyagok közé tartozik többek között a komposzt, a fűnyesedék, a szalma, vagy éppen a látványos és szép ágyást garantáló fenyőkéreg is. Ezek szerepe a kánikulában fokozódik, hiszen a növény tövénél egyfajta védőréteget képezve megakadályozzák, hogy a reggeli vagy az esti órákban kijuttatott víz a hő hatására egész egyszerűen elpárologjon. A mulcs tökéletesen elfedi a talajt, ezáltal biztosítja a hatékonyabb öntözést és a szebb virágágyást.

Mulcsozás előtt érdemes szegéllyel leválasztani az ágyásokat, így teremtve meg a természetes harmóniát és a leghatékonyabb növényvédelmet kertünkben. A szegélyek megakadályozzák az anyagok keveredését. Így marad a faháncs a virágok között, a kavics a virágágyás vagy a gyalogút mellett. Kialakításuknál nagyon lényeges a megfelelő rögzítésük, és érdemes odafigyelni arra is, hogy a ház már meglévő anyagaival összhangban legyenek.

A nagy meleget gyakran töri meg heves zápor, ami egyrészről megtépázhatja növényeinket, másrészről pedig felgyorsítja a gyomnövények növekedését, szaporodását. A gazok eltávolítása éppen ezért nemcsak szebbé teszi kertünket, hanem megelőzi azt is, hogy a teljesen haszontalan gyomnövényzet az értékes és hasznos növényzet elől vonjon el tápanyagokat, vizet vagy éppen fényt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobil klíma új szempontok szerint

A hűtéstechnikában a mobil klíma mindig egy kicsit lesajnált, szegény rokon volt. Jó-jó, lehet vele hűteni, amikor igazán beindul a kánikula, de ezt sohasem fogja tudni olyan hatékonysággal...


Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...