Szekrényhelyiségektől a mobilfalakig

Helytakarékos megoldások

2008-11-20 18:30:15 | Módosítva: 2008-11-20 18:31:59

Helytakarékos megoldásokra nem csak a kisebb lakásokban lehet szükség, így a bútorgyártáson belül külön szegmens épült arra, hogy olyan megoldásokat nyújtsanak, amelynél sok funkciót képes egy tárgy, vagy technikai megoldás ellátni. Évekkel ezelőtt az ilyen darabokat még egyedileg kellett megrendelni, ami árukat is megemelte, ma már a bútorüzletekben, a barkácsáruházakban is láthatunk ötletes megoldásokat.

Szekrénybe zárt helyiségek

Már 80-100 000 forint körüli összegért vásárolhatunk olyan minikonyhát, amely bár csökkentett kényelemben, de minden olyan funkciót képes ellátni, amit egy konyhának tudnia kell. Itt gyakorlatilag egy konyhaszekrényről van szó, beépített csapteleppel és mosogató csepegtetőtálcával, ám itt nincs vége a szerkezet képességeinek. Alul szintén beépítve találunk egy kis hűtőszekrényt fagyasztórekesszel, felül pedig egy kétplatnis villanytűzhelyt.
Mindez pedig befér egy 92x60 centiméter alapterületű, és 100 centiméter magas "dobozba". A kétajtós megoldás megosztja a szekrény belső terét: egyik ajtaja egyben a körülbelül 130 literes űrtartalmú hűtőszekrény ajtaja is, a másik pedig a tároló részé. Jobbos és balos változatban is felszerelhető.
A "törpésítés" és a "több az egyben" funkciókra nem csak a konyhában lehet szükség. Az írókomódok az antik bútor kereskedésekben napjainkban is az egyik legkeresettebb termékek, de egy-két cég új írókomódok gyártásával is foglalkozik. Előnye, hogy szinte minden belefér, amire egy íróasztalnál szükség lehet, és becsukva nem látszanak a felhalmozott, még elintézendő papírhalmok. Nem kell állandóan rendet tenni benne, elég csak becsukni.
Szintén nagyon ötletes megoldásúak az írókomódoknál komolyabb szekrényirodák, hiszen ezekbe már számítógép is elfér nyomtatóstól, minden perifériájával együtt. Becsukva, kívülről szemlélve egy egyszerű szekrénynek néz ki, így a lakásban bárhol elhelyezhető, ahol elfér. Kinyitva tárul elénk a benne rejtőző iroda asztallappal, tároló rekeszekkel stb.
Akár egész szobák funkcióját is átvehetik például a galériák, melyek általában a hálószoba, vagy bepolcozva a könyves-szoba szerepét töltik be. A galéria klasszikusan a kis alapterületű garzonlakások helytakarékos megoldása, hiszen itt az alapterület szinte megduplázódik. A lakás belmagasságának függvényében megkülönböztetünk álló-, és fekvőgalériát. Előbbiben teljesen fel lehet egyenesedni, aminek köszönhetően majdnem teljes értékű helyiségként működik, míg a fekvőgaléria csupán ágy elhelyezésére alkalmas.
Ennek egy egyszerűsített változata a kombinált emeletes ágy, melynek alján íróasztal található könyvespolcokkal. Kapható fából, de fémszerkezetes kivitelben is. Mind a galéria, mind pedig az emeletes ágy jó példa a nagy belmagasságú helyiségek optimálási kihasználásának.

Térelválasztás rugalmasan, mobilfalakkal

A mobilfalak fő funkciója, hogy az egyébként építészetileg egy térként megalkotott csarnokokat, termeket, helyiségeket ideiglenesen több kisebb egységre lehessen osztani velük, ezzel elkülönítve az éppen különböző funkciót ellátó részeket. Ám szükség esetén egy-két mozdulattal a mobilfallal elszeparált részek újra egybenyithatóak legyenek.
A mobilfalak gyűjtőfogalmába több megoldás is beletartozik. Ilyenek az átszerelhető falak, amelyek kisebb barkácsolást követően áthelyezhető térhatároló elemek. Ezen kívül vannak a harmonikafalak, melyek harmonikaszerűen összecsukhatók, valamint a klasszikus alsó-felső sínpályán mozgó tolófalak, tolóajtók.
A mobilfalaknak azonban napjainkban már nem csak az ipari és irodai felhasználásban van létjogosultságuk, hanem a családi házakban is. A téralkotási szokások változásait figyelve érdekes összefüggéseket tapasztalhatunk. A hetvenes években a panellakások számának megnövekedésével, az azokba épített kis konyha és a benne levő kis asztal átszabta az addigi szokást, miszerint együtt étkezik a család. Egyszerűen nem volt elegendő hely ahhoz, hogy a család minden tagja egyszerre ebédeljen vagy vacsorázzon.
Az idő előrehaladtával divatba jött hazánkban is az amerikai konyha, ami lebontotta a falat a nappali és a konyha között. Ezzel megszüntette ugyan a konyhában munkát végző, általában a család nőtagjának kényszerű elszigetelődését az ételek készítése közben, ám hozott magával egy új problémát. Bár az egybenyitott konyha-nappaliban újra van hely a közös étkezésekre, a nappali pihenő funkciója szenved csorbát akkor, amikor a konyharészben valaki pont az ételek készítése közben az edényekkel csörömpöl.
Itt jelenik meg az igény, hogy jó az amerikai konyha, azonban alkalmanként mégis csak le kellene választani a nappaliról. Ekkor jön a képbe a mobilfalak harmonika- vagy tolófal változata, hiszen főzéskor ennek köszönhetően egy mozdulattal leválasztható a konyha, ám mire terítésre és étkezésre kerül a sor, addigra a tér ismét egybe nyitható - egy mozdulattal.
A térelválasztásnak ez a módja több előnnyel is jár: a nem kívánt zajhatások kiküszöbölése mellett az ételszagok sem járják át az egész házat használatával. Ha a konyha a nappali része, akkor állandóan szem előtt van, így a rendre odafigyelő háziasszonynak mindent tisztán és a helyén kell tartani a konyhában, hogy az illő legyen a nappalihoz. A mobilfal időlegesen ezt a problémát is megoldja, hiszen elég csak elszeparálni a rumlis konyhát, és a nappaliban mindjárt rend van. Ez persze csak egy időleges megoldás...
Ideális irodákba, tárgyalókba, ahol kisebb konyhai műveletek elvégzésére szükség van, ám az ügyfelek fogadásakor e tolóajtós megoldással a konyha eltüntethető az irodából. Kisebb méretű lakásokban is jó szolgálatot tehet, hiszen egy utolsó pillanatban elkészült vacsora esetén a mosatlan és a konyhai lomok a tolóajtóval egyszerűen eltüntethetők (egy időre), és minden készen áll a nyugodt vacsorához.
A síneken mozgó mobilfalakból számos változatot kaphatunk. Az ipari, irodai felhasználású hangszigetelt, tűzbiztos megoldások főként ipari csarnokok irodarészének leválasztására alkalmasak. Ám otthoni felhasználásra sem kicsi a választék: különféle anyagban, kárpitozással, vagy tapétázható, festhető falanyaggal is beszerezhetünk méretre készített, sínen futó mobil térelválasztó elemeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...


Miért válasszunk gipszkartont?

A gipszkartonok és építőlemezek használatával széleskörű belsőépítészeti funkciókat valósíthatunk meg úgy, hogy az esztétikai igényeinket is teljes körűen kielégítik. Alkalmazásuk felújítás...