Nem csak nyáron
E fajoknak sok fajtájuk, alfajuk ismert, mind-mind kicsit eltérő íz-változattal, tehát ha komolyan szeretnénk foglalkozni velük, akkor érdemes e speciálisabb változatoknak is utána járni, beszerezni. Az hogy e zöldfűszereket bevisszük a lakásba - étkezési céllal - jó dolog, mert meghosszabbítjuk a szezonjukat. Ám azt ne várjuk, hogy a számukra kedvezőtlen szobai körülmények, és folyamatos vágásuk mellett a konyhai alkalmazás miatt, növekedni, fejlődni fognak. Ha kihúzzák tavaszig, a kertbe kiültetve ott új életre kelnek.
Bazsalikom
(Ocimum
basalicum)
A bazsalikomot
ősztől tavaszig csak lakásban tarthatjuk. Amikor az éjszakai hőmérséklet 10-12
°C fok fölé emelkedik, akkor már a teraszra, kertbe is kitehető a növény. A
cserepesen tartott bazsalikom a lakásban egy-két hétig friss marad. Napos meleg
helyen érzi magát legjobban. Mérsékelten öntözzük, de soha ne hagyjuk teljesen
kiszáradni a földjét.
Télen szedhetjük a leveleit, de folyamatosan le fog épülni a tő, ahhoz hogy újra fejlődjön tavasszal ki kell ültetni. Soha ne vágjuk el közvetlenül a föld felett a szárait, csak a felső friss hajtásokat, leveleket metsszük le. A bazsalikom egyéves növény, így ha elvirágzott és a magjai beértek, elpusztul. A kertben beérlelt magjait elszórja, és tavasszal kikel. Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak, mint az alsóbb idősebbek. Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal- és húsételekhez, saláták, valamint paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez használhatóak. A friss levelek összevágva, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe, ne főzzük, melegítsük. A bazsalikom étvágy,- és emésztésjavító, teltségérzet és puffadtság ellen hat.
Kakukkfű
(Thymus vulgaris)
A Földközi-tenger
keleti partvidékéről származó 20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő
félcserje. Szára szétágazó, elfásodó. Leveleit frissen vagy szárítva – kis
mennyiségben – kolbász, pástétomok, hús-, burgonya- és zöldségfélék, levesek és
mártások, és pizza ízesítésére használjuk. A francia konyha tipikus fűszere.
Belefőzhető az ételbe – a többiektől eltérően!
Serkenti az emésztést, teaként mézzel fogyasztva enyhíti a köhögést és a torokfájást. Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert ilyenkor a legfűszeresebb. Nagyon jól tartósítható ecetben, olajban. A fiatal növény gyenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, de az idősebb elfásodott szárról húzzuk le a leveleket, mielőtt az ételbe raknánk. A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen a felhasználásig, mérsékelt öntözés mellett.
Menta
(Mentha sp.)
A menták is a
Földközi-tenger vidékéről származnak, de hazánkban is él vadon néhány fajuk,
emellett rengeteg hibridjük, kertészeti változatuk ismert. 20-40 cm magas;
száruk négy élű, zöld, felül szétágazik. Illóolajokat tartalmaznak, elsősorban
mentolt. Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom
desszertekben, gyümölcssalátában, italokban és koktélokban frissen és szárítva.
A mentának frissítő, élénkítő és gyomorerősítő hatása van.
A menta a kertben gyorsan növő, fagytűrő növény, sok öntözést igényel. A lakásban egy-két hétig frissen tartható a felhasználásig. Amikor kezd elvékonyodni, világoszöld szárakat növeszt, az jelzi, hogy nem elég számára a fény; ha pedig az alsó levelei sárgulnak és lehullnak, azzal mutatja, hogy kevés vizet kapott. A mentánkat könnyen „újraéleszthetjük”, ha átültetjük egy nagyobb cserépbe, 3-5 cm magasságban visszavágjuk; így néhány héten belül friss új hatásokat hoz majd. Az ágakat ne a tövüknél vágjuk el, hanem a harmadik-ötödik levél felett, nagyjából 3-5 cm magasságban. Akkor lesz szép menta bokrunk, ha egyszerre vágjuk vissza a lombját.
Metélőhagyma
(Allium
schoenoprasum)
15-30 cm magas,
kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény. A megszokottól eltérően nem
a hagymáját, hanem a levelét, vagy a virágát fogyasztjuk. Apróra vágott levele
felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok
töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, burgonyához.
Mivel enyhén csípős, hagyma íze van felhasználhatjuk a vöröshagyma
helyettesítésére is.
A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez. Jó étvágyfokozó hatású, és kedvező hatással van a vérkeringésre. Melegben gyorsan hajt, így túlságosan elnyúlhat. Ha azt szeretnénk, hogy lassabban növekedjen, tegyük hűvös helyre, vagy vigyük ki a szabadba.
Petrezselyem
(Petroselinum
crispum)
Kétéves növény;
zöldfűszerként a leveleit fogyasztjuk, de a gyökere is kedvelt fűszer. Vannak
fodros levelű változatai, melyek még látványosabbak, így ételek díszítésére is
alkalmas. Apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban,
hal-, és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben. Ne főzzük bele
az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele. A-provitamint, C- és E-vitamint,
vasat és kalciumot tartalmaz. Étvágyjavító, segíti az emésztést, vizelet hajtó
és vértisztító hatású.
A teljesen kifejlett leveleket szedjük levélnyéllel együtt. Vigyázzunk rá, hogy ne sérüljenek a friss levélkezdemények, így úja tud regenerálódni a növény. Egy tőről egyszerre csak a lomb egyharmadát szedjük le.
Oregáno
(Origanum
vulgare)
E Kelet-Ázsiából
származó növény szára fásodó, szőrös; levelei tojásdadok, nemezesen szőrösek,
aromája fűszeres, kissé kesernyés. Frissen és szárítva is használhatók levelei,
hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen alapfűszere, de kiválóan alkalmas
tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz,
töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Az oregánó étvágyjavító, görcsoldó, idegerősítő hatású. Az oregánó a lakásban három-négy hétig tartható frissen a felhasználásig. Friss hajtásai egész évben szedhetők, szárait 2-4 cm magasan vágjuk le. A növény számra a legideálisabb, ha kétszer-háromszor metsszük vissza egy nyár alatt.
Rozmaring
(Rosmarinus
officinalis)
Hatalmasra
megnövő, elfásodó szárú évelő, de hazánkban nem télálló növény. Tű alakú,
bőrszerű levelei erősen balzsamos illatúak. Márciustól szeptemberig nyílnak
lilás, rózsaszínes virágai. Álló és kúszó változata is létezik. Levelei
frissen, vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók. Aromája
kitűnően társítható sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de
sültburgonyához, grill-, zöldség- és gombaételekhez is kiváló.
A rozmaring étvágyjavító, serkenti az idegműködést és a vérkeringést. A lakásban három-négy hétig frissen tartható a felhasználásig. Télen napos hűvös helyen is jól érzi magát. Jól tűri a szárazságot, csak mérsékelten öntözzük.