Zamatos zöldfűszerek

2020-01-28 12:25:45 | Módosítva: 2020-01-28 13:00:48

A fűszernövények ételeink ízesítésére használatosak, és többnyire gyógyhatással, emésztést segítő tulajdonsággal is rendelkeznek. A fűszereket használhatjuk szárítva, aprítva az ételre szórva, vagy zöld állapotukban is. Utóbbi felhasználási mód a természetesebb, hiszen a legegészségesebb a zöld, és hőkezeletlen növények fogyasztása. Tavasztól őszig a konyhánk ablakában is nevelhetünk zöldfűszereket. Itt most a leggyakoribb fajokat mutatjuk be, melyek a legtöbb bevásárlóközpontban folyamatosan beszerezhetők cserepes növényként.


Nem csak nyáron

E fajoknak sok fajtájuk, alfajuk ismert, mind-mind kicsit eltérő íz-változattal, tehát ha komolyan szeretnénk foglalkozni velük, akkor érdemes e speciálisabb változatoknak is utána járni, beszerezni. Az hogy e zöldfűszereket bevisszük a lakásba - étkezési céllal - jó dolog, mert meghosszabbítjuk a szezonjukat. Ám azt ne várjuk, hogy a számukra kedvezőtlen szobai körülmények, és folyamatos vágásuk mellett a konyhai alkalmazás miatt, növekedni, fejlődni fognak. Ha kihúzzák tavaszig, a kertbe kiültetve ott új életre kelnek.

Bazsalikom

(Ocimum basalicum)
A bazsalikomot ősztől tavaszig csak lakásban tarthatjuk. Amikor az éjszakai hőmérséklet 10-12 °C fok fölé emelkedik, akkor már a teraszra, kertbe is kitehető a növény. A cserepesen tartott bazsalikom a lakásban egy-két hétig friss marad. Napos meleg helyen érzi magát legjobban. Mérsékelten öntözzük, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét.


Télen szedhetjük a leveleit, de folyamatosan le fog épülni a tő, ahhoz hogy újra fejlődjön tavasszal ki kell ültetni. Soha ne vágjuk el közvetlenül a föld felett a szárait, csak a felső friss hajtásokat, leveleket metsszük le. A bazsalikom egyéves növény, így ha elvirágzott és a magjai beértek, elpusztul. A kertben beérlelt magjait elszórja, és tavasszal kikel. Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak, mint az alsóbb idősebbek. Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal- és húsételekhez, saláták, valamint paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez használhatóak. A friss levelek összevágva, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe, ne főzzük, melegítsük. A bazsalikom étvágy,- és emésztésjavító, teltségérzet és puffadtság ellen hat.


Kakukkfű

(Thymus vulgaris)
A Földközi-tenger keleti partvidékéről származó 20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje. Szára szétágazó, elfásodó. Leveleit frissen vagy szárítva – kis mennyiségben – kolbász, pástétomok, hús-, burgonya- és zöldségfélék, levesek és mártások, és pizza ízesítésére használjuk. A francia konyha tipikus fűszere. Belefőzhető az ételbe – a többiektől eltérően!


Serkenti az emésztést, teaként mézzel fogyasztva enyhíti a köhögést és a torokfájást. Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert ilyenkor a legfűszeresebb. Nagyon jól tartósítható ecetben, olajban. A fiatal növény gyenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, de az idősebb elfásodott szárról húzzuk le a leveleket, mielőtt az ételbe raknánk. A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen a felhasználásig, mérsékelt öntözés mellett.

 

Menta

(Mentha sp.)
A menták is a Földközi-tenger vidékéről származnak, de hazánkban is él vadon néhány fajuk, emellett rengeteg hibridjük, kertészeti változatuk ismert. 20-40 cm magas; száruk négy élű, zöld, felül szétágazik. Illóolajokat tartalmaznak, elsősorban mentolt. Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom desszertekben, gyümölcssalátában, italokban és koktélokban frissen és szárítva. A mentának frissítő, élénkítő és gyomorerősítő hatása van.


A menta a kertben gyorsan növő, fagytűrő növény, sok öntözést igényel. A lakásban egy-két hétig frissen tartható a felhasználásig. Amikor kezd elvékonyodni, világoszöld szárakat növeszt, az jelzi, hogy nem elég számára a fény; ha pedig az alsó levelei sárgulnak és lehullnak, azzal mutatja, hogy kevés vizet kapott. A mentánkat könnyen „újraéleszthetjük”, ha átültetjük egy nagyobb cserépbe, 3-5 cm magasságban visszavágjuk; így néhány héten belül friss új hatásokat hoz majd. Az ágakat ne a tövüknél vágjuk el, hanem a harmadik-ötödik levél felett, nagyjából 3-5 cm magasságban. Akkor lesz szép menta bokrunk, ha egyszerre vágjuk vissza a lombját.


Metélőhagyma

(Allium schoenoprasum)
15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény. A megszokottól eltérően nem a hagymáját, hanem a levelét, vagy a virágát fogyasztjuk. Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, burgonyához. Mivel enyhén csípős, hagyma íze van felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére is.


A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez. Jó étvágyfokozó hatású, és kedvező hatással van a vérkeringésre. Melegben gyorsan hajt, így túlságosan elnyúlhat. Ha azt szeretnénk, hogy lassabban növekedjen, tegyük hűvös helyre, vagy vigyük ki a szabadba.


Petrezselyem

(Petroselinum crispum)
Kétéves növény; zöldfűszerként a leveleit fogyasztjuk, de a gyökere is kedvelt fűszer. Vannak fodros levelű változatai, melyek még látványosabbak, így ételek díszítésére is alkalmas. Apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal-, és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben. Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele. A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz. Étvágyjavító, segíti az emésztést, vizelet hajtó és vértisztító hatású.


A teljesen kifejlett leveleket szedjük levélnyéllel együtt. Vigyázzunk rá, hogy ne sérüljenek a friss levélkezdemények, így úja tud regenerálódni a növény. Egy tőről egyszerre csak a lomb egyharmadát szedjük le.


Oregáno

(Origanum vulgare)
E Kelet-Ázsiából származó növény szára fásodó, szőrös; levelei tojásdadok, nemezesen szőrösek, aromája fűszeres, kissé kesernyés. Frissen és szárítva is használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen alapfűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.


Az oregánó étvágyjavító, görcsoldó, idegerősítő hatású. Az oregánó a lakásban három-négy hétig tartható frissen a felhasználásig. Friss hajtásai egész évben szedhetők, szárait 2-4 cm magasan vágjuk le. A növény számra a legideálisabb, ha kétszer-háromszor metsszük vissza egy nyár alatt.


Rozmaring

(Rosmarinus officinalis)
Hatalmasra megnövő, elfásodó szárú évelő, de hazánkban nem télálló növény. Tű alakú, bőrszerű levelei erősen balzsamos illatúak. Márciustól szeptemberig nyílnak lilás, rózsaszínes virágai. Álló és kúszó változata is létezik. Levelei frissen, vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók. Aromája kitűnően társítható sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de sültburgonyához, grill-, zöldség- és gombaételekhez is kiváló.


A rozmaring étvágyjavító, serkenti az idegműködést és a vérkeringést. A lakásban három-négy hétig frissen tartható a felhasználásig. Télen napos hűvös helyen is jól érzi magát. Jól tűri a szárazságot, csak mérsékelten öntözzük.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Menták: hasznosak, szépek, finomak

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek rengeteg kertészeti változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is...


Kapor: több mindenre is jó

A kapor a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan ízesítője, ámennél azért sokkal többre hivatott. Ez egy egynyári növény, ami évelőnek is tűnhet, hiszen ha egy kertben jól érzi magát,...