Narancseper: fura nagy gyümölcs, szép fán

2025-03-30 21:51:06 | Módosítva: 2025-03-30 21:56:00

Egy szép nagy gyümölcs, ami sokak szerint semmire sem jó. Nem túl gyakori hazánkban, de azért lehet találkozni a narancseperrel (Maclurapomifera) főleg a téli időszakban. Jó példája annak, hogy egy állítólag semmire nem jó növényről van szó, ehhez képest a valóság egészen más.


Érdekes gyümölcsei a csupasz ágakon ilyenkor télen válnak igazán láthatóvá a fákon, majd miután lehullottak, akkor a fák alatt. Sokszor felmerül internetes fórumokon, hogy mire is jó ez a növény, és mindig vannak, akik egyszerűen elrendezik azzal, hogy semmire. Rész-igazságuk annyiban van, hogy egy ilyen szép nagy gyümölcsért tényleg kár, hogy nem esszük meg. Számos helyen olvasható, hogy jó eséllyel nem mérgező a növény semelyik része, egész egyszerűen íze, állaga a gyümölcsnek nem elég ízletes ahhoz, hogy elfogyasszuk. De ha megkóstoljuk, érdekest tapasztalattal gazdagodunk. Felvágva hagyjuk, hogy a tejnedv kifolyjon belőle, majd, ha egy kis darabját megízleljük, rájövünk, hogy íze kellemes, de állaga száraz, rostos, ezért nem lett közönségkedvenc.

Mi is ez a növény?

A narancseper Észak-Amerikában őshonos, különösen az USA déli és délkeleti részein (Arkansas, Oklahoma, Texas). Európába a 19. században került be, ahol főként parkokban és kertekben ültették dísznövényként. Dél-Európában kivadult, és mára meghonosodott. Lombhullató, kétlaki fa vagy cserje, mely akár 20 méter magasra is megnőhet.

„Ágai tövisesek, kérge narancsbarnás, idősebb korban repedezett. Termése gömb alakú áltermés (10–15 cm átmérőjű), amely éretlen narancsra hasonlít. Színe zöldtől narancssárgáig változik, de emberi fogyasztásra alkalmatlan keserű tejnedve miatt” – olvasható sok helyen róla. Melegigényes, szárazságtűrő növény, amely gyenge talajon is megél. Fiatal korban fagyérzékeny lehet.

Sok mindenre jó ahhoz képest, hogy haszontalannak tartják, Kiváló minőségű, kemény és tartós faanyaga miatt íjak, szerszámok készítésére használták az indiánok. A talajjal érintkezve is ellenálló, felületkezelés nélkül is sokáig megőrzi jó tulajdonságait a faanyaga. Parkokban szoliterként vagy sövényként ültetik tövises ágrendszere miatt. Állítólag a szögesdrót feltalálása előtt sok helyen használták áthatolhatatlan térhatárolóként.




Antioxidánsai révén tartósításra alkalmas, kísérletek folynak arról, hogy terméséből lisztet készítsenek, vagy olajat vonjanak ki belőle. A narancseper tehát nemcsak látványos megjelenésével tűnik ki, hanem sokoldalú felhasználhatóságával is, annak ellenére, hogy az a közvélekedés róla; semmire sem jó. Ez valószínűleg azon alapul, hogy nem nagyon ehető, de attól még lehet hasznos.

A narancseper gyógyászati felhasználása több területre kiterjed, köszönhetően a növény különleges összetevőinek és gyógyhatásainak. Gyümölcsének és leveleinek antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez. A növény különböző részei gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami hasznos lehet ízületi gyulladások és egyéb gyulladásos állapotok kezelésében. A népi gyógyászatban a levelek főzetét alkalmazták ilyen célokra. A narancseper kivonatait egyes bőrbetegségek, például ekcéma és pikkelysömör kezelésére használják. A tejnedvét külsőleg alkalmazzák, mivel segíthet a bőr irritációjának csökkentésében. A növényből készült készítmények fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, ami segíthet különböző fájdalmak, például fejfájás vagy izomfájdalmak enyhítésében. A narancseperben található bioaktív vegyületek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, így segítve a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Az indiánok jobban tisztelték

A narancseper gyógyászati felhasználása hagyományos orvoslásban széleskörű, különösen Észak-Amerikában és Dél-Amerikában. Az amerikai indián népek a narancsepert a szem betegségeinek kezelésére használták. A gyökér főzetét vízben hígítva a szembe hintették, hogy enyhítsék a gyulladást és a fájdalmat. Bolíviában a narancseper levét fogfájás csillapítására használták, míg a kérgét és leveleit menstruációs fájdalmak enyhítésére alkalmazták. Ezek a hagyományos praktikák a helyi közösségek tapasztalatain alapulnak. A narancseper gyulladáscsökkentő tulajdonságait is kiemelik, ami segíthet különböző gyulladásos állapotok kezelésében. A növény leveleinek és kérgének főzetei gyakran szerepelnek a helyi gyógymódokban. A növény főzetét fürdővízhez adva bőrfiatalító hatást tulajdonítanak neki, állítólag selymesíti a bőrt, és nyugtató hatású. A növény levével fogfájást is kezelnek, amely a gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető.

Kertben nagyon szép és látványos fa, jó árnyékadó. Emellett gyümölcsei kellemes illatúak, mint ahogy régen birsalmákat tartottak ilyen célból a szobában, a narancseper gyümölcse is kiváló szobaillatosító. Őszi-téli virágkötészeti kompozíciókba is érdemes használni, kellemes illata mellett. A felszeletelt gyümölcs megszárítva pedig még tartósabb dekorációs alapanyag. Egy-egy példány jól mutat a kertekben, vagy térhatárolásra is alkalmas.





További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növénytorony

Néhány éve jött divatba a helytakarékos, ún. növénytorony. Kertészetekben készen is kapható, amit csak fel kell tölteni földdel és a növényekkel, de nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is,...


Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...