Eper, eper, eper…

2015-07-25 07:31:05 | Módosítva: 2015-07-25 07:33:27

Nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királynőjének! A szezon első hazai gyümölcse, és akkor a legfinomabb, ha saját kertben, balkonon, igazi napsütésben érett meg.


Míg a gyümölcsfák termőre fordulására több évet kell várnunk, az eper már a telepítés utáni évben terem, egy tőről akár 1,5-2 kg gyümölcsöt is szüretelhetünk. Augusztusban gondosan készítsük elő az ágyást, a kötött, nehéz talajt nem szereti, a szerves anyagban gazdag, szellős, jó vízellátottságú területet meghálálja.

Nyár végén, ősz elején ültessük be a palántákat, hogy ideje legyen felkészülni a következő tavaszra. A tavaszi bágyadt napsugarak nem adnak elegendő energiát a korai virágzáshoz és termésérleléshez, ezért a növény még ősszel feltankol, beülnek a termőrügyei. Ezért fontos, hogy időben palántázzunk, és már ebben az időszakban is tápláljuk. A Vitaflóra Eper és zöldség tápoldat makro- és mikroelem-tartalma messzemenően megfelel a növény szükségleteinek, kijuttatása egyszerű és gazdaságos. A Vitaflóra Eper és zöldség tápoldattal kezelt eper egészségesebb és erőteljesebb, ezért nagyobb bogyójú, több és jobb minőségű termést hoz. A tápoldat fokozza a növények ellenálló-képességét. Öntözőrendszerrel is kijuttatható.

Tavasszal a tápoldatozást az első levelek megjelenése után 2 héttel kezdjük meg. Ha száraz a tavasz, rendszeresen öntözni kell az epertöveket, mert a virágzás, terméskötődés és érés idején nagy a vízigénye. A tápanyagigénye magas, minden tápelemre érzékeny, például megfelelő káliumellátással javítjuk a gyümölcs cukor- és savtartalmát.

Hűvösebb tavaszi időjárás mellett, amikor öntözésre még nincs szükség, a tápoldatot lombtrágyaként juttatjuk ki. A tápelemeket az eper levélzeten keresztül is felveszi, gyorsan hasznosítja, így kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett is látványosan javíthatjuk a termés minőségét és mennyiségét. A tápoldat az érési időszakban is alkalmazható, a kezelések után nincsen várakozási idő, az eper folyamatosan szedhető, mert a tápoldat semmilyen egészséget veszélyeztető anyagot nem tartalmaz.


www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összetekerhető képernyő

Az LG fejlesztői olyan 18” méretű OLED kijelzőt mutattak be, amely hihetetlenül hajlékony, akár fel is tekerhető.


Rododendronok szakszerű táplálása

A rododendronokat, azáleákat csak folyékony tápanyaggal tudjuk jóllakatni, mivel érzékeny, közvetlenül a talajfelszín alatt elhelyezkedő gyökérzetük a szilárd műtrágyák bedolgozásánál megsérül. A...