Walipini: rendhagyó üvegház kiskertekbe

2022-05-09 10:46:42 | Módosítva: 2022-05-09 11:05:22

Bár sajnálatos módon egyre kevesebben tartanak fenn napjainkban haszonkertet, akik mégis, ők igyekeznek minél professzionálisabb módon foglalkozni ezzel. Hiszen ha már munkát áldoz rá az ember, akkor célszerű, hogy minél többet hozzunk ki a rendelkezésre álló területből. Ebben segíthet egy walipini, azaz egy félig földbe vájt üvegház.


A walipini egy speciális üvegház, hiszen részben le van süllyesztve a föld alá. Ennek számos előnye van. A föld alá helyezett résznek köszönhetően kevesebb az üveg vagy polikarbonát felület, és e két tényezőnek köszönhetően ennek légtere jobban temperált a növények igényei szempontjából, mint a hagyományos hobbi üvegházak – főként a kisebb légterűek. A walipiniben nyáron kevésbé forrósodik fel a levegő, és télen fűtés híján is kevésbé hűl le, köszönhetően a föld alatti elhelyezés klímakiegyenlítő hatásának.

Ez az üvegháztípus eredetileg dél-amerikai indiánoktól származik, neve meleg helyet jelent. A Benson Intézet munkatársai megépítettek egy walipinit, ami 6 méter széles és 23 méter hosszú volt, ennek az volt a hírértéke, hogy állítólag átszámolva nagyjából 100 000 forintból hozták ki. Sokan ezt az összeget túl kevésnek tartották, ám való igaz, lehet takarékoskodni az anyagokon. A pincefalazó blokkok helyett használt deszkázattal is megtámaszthatók az oldalfalai annak érdekében, hogy a föld ne omoljon be.
Napos helyre kerüljön

Az üvegház számára az az ideális hely, amely állandóan napos – hiszen ha kell, pótlólag árnyékolni lehet, de egy épület rávetülő árnyékával nem tudunk mit kezdeni, ha nagyobb fény kellene. Dombos terepviszonyok között a déli lejtő a kedvezőbb hely. Amennyiben nem lejtős a terület, akkor a tetejének a lejtése déli irányba mutasson.

Az építéskor először ki kell ásni egy 2,5 méter mély gödröt, majd ezt bővítsük a tervezett alapterületnek megfelelően. Dombos környéken a mélyebb rész legyen a 2,5 méteres, a kevéssé mély része pedig a déli oldalon legyen. Ez a tájolás segíti majd az épület jó hőgazdálkodását.

A falak ne teljesen függőleges kialakításúak legyenek, hanem minden oldalon kissé kifelé dőlők, mintegy nekitámaszkodva a földnek, amit tartanak, mert ez akkor is véd a beomlástól, ha nagy földtömeget kell tartani. Főleg dombos terepen a vízelvezetést is meg kell oldani, hogy a lefolyó víz ne az üvegházunkban gyűljön fel. Ezt az építmény köré ásott vízelvezető árkokkal oldhatjuk meg.

A tető fóliaborítású is lehet

Belülre, az altalajra érdemes 25-30 centiméternyi kavicsot hordani drén rétegnek, majd erre a termőréteget, amiben majd a termesztés folyik. A lejáráshoz a bejárathoz szintén a talajból vájjuk ki a lépcsőt, amit stabilizáljunk járólapokkal. A tető lehet nyeregtető vagy egy irányba lejtő is. Az anyaga lehet üveg, polikarbonát, de fólia is, utóbbinál a tetőszerkezet elkészítése igen egyszerű, csak a talajból kiemelt alap fölé kell telepíteni a hagyományos félköríves fóliabordázatot. Az üveg esetében sűrűn kell elhelyezni a gerendákat, a fóliát pedig stabilan szükséges rögzíteni, hogy ellenálljon a széllökéseknek.

Nyáron, egy tűző napon lévő üvegházban a hőmérséklet elérheti az 50 °C-ot, a földbe vájt üvegházban ugyanekkor körülbelül 30 fok van. Ehhez azonban a szellőztetést is biztosítani kell, megfelelő irányú ablakokkal, melyeknél jó, ha több fokozatban nyithatók, és az enyhe légmozgás, de a kereszthuzat is megvalósítható legyen. Téli időszakban a benti hőmérséklet tovább emelhető éjszakánként is, ha egy-két nagy hordónyi vizet tartunk odalent. Ezek nappal felmelegednek és éjszaka ezt a hőt egyenletesen adják le. Látható, hogy a walipininek az építése részben más megoldásokat kíván, mint a hagyományos üvegház, hiszen itt a föld alatt ki kell ásni, mélyíteni az alapját, pincefalazó elemekkel megtámasztani azt, és üveg, vagy polikarbonáttal csupán a tetejét kell kialakítani.

A földbe süllyesztés előnye, hogy együttesen érvényesül a passzív napenergia felhasználás és a föld hőtartóképessége. A napközben keletkezett meleget a walipini tárolja, ezáltal éjszaka is optimális hőmérséklet van benne. Ez a hőmérséklet kiegyenlítő tulajdonsága nagyon jó környezetet biztosít a benne lévő növényeknek, hiszen kisebb a hőingadozás.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...


Florárium, növények terráriumban

Citrusfélékkel és egyéb terebélyes növényekkel beültetett, tartózkodásra is alkalmas télikert aligha létesíthető egy kisebb lakásban vagy szűkös irodában. Sok növénynek viszont olyan...