HELIO Heating OASIS: a szigetüzemben működő fűtő üveg

2024-06-18 09:46:57 | Módosítva: 2024-06-18 09:52:21

A Rákosy Glass díjnyertes innovációjával, a HELIO Heating fűtő üveggel egyre több projekt kapcsán találkozunk. A Magyar Nemzeti Múzeum Kertészházától a Kástu Kabinházakig sokféle környezetben került beépítésre, legutóbb A Kert Bisztró télikertjében alkalmazott megoldás hívta fel magára a figyelmet.


A Kert Bisztró (Kövesdi Réka)

Ebben a télikertben ugyanis a fűtő üveges hosszanti oldal harmonikaszerűen nyitható, vagyis a fűtő üvegek bármikor leválaszthatók az elektromos hálózatról. Ahogy nő a fűtő üveg népszerűsége, a tervezőkben újabb és újabb ötletek fogalmazódnak meg a termék továbbfejlesztésére, például az energiahatékonyság területén.

Lamináljunk napelemcellákat a fűtő üvegbe

A kiindulópontot az adta, hogy az üvegnek, mint alapanyagnak számos olyan tulajdonsága van, ami kézenfekvővé teszi napelempanelek beiktatását a rendszerbe. Az egyik ilyen paraméter az üveg átlátszósága, ami lehetővé teszi, hogy a napelemcella az üvegrétegek között elhelyezve is képes legyen energia termelésére. A napelemcellákat laminálási eljárással helyezik el az üvegrétegek között. Ha a napelemcellák a fűtő üveg belsejébe kerülnek, akkor a fűtő üveg energiatermelő és -fogyasztó is lesz egyben. A napelemcellák azonban elhelyezhetők egy másik (nem fűtő) üvegszerkezet belsejében is; ebben az esetben a fűtő üveg csak fogyasztó, az energiát egy másik, napelemcellákkal ellátott üvegszerkezettől kapja.

Mi történik a meleg hónapokban?

A felhasznált napelemcellák mennyisége és összekötésének módja az üvegtábla méretétől, a termelni és használni kívánt energia mennyiségétől, illetve az üvegszerkezet kívánatos megjelenésétől függ. A megtermelt energia a meleg évszakokban beforgatható a normál napelemes rendszerbe, ezért fűtési szezonon kívül is hatékonyan használható. A napelemmel ellátott (fűtő) üveg számos módon megjelenhet, a cellák elhelyezhetők az üveg teljes felületén, vagy tetszőleges mintázatban: parapet sávként vagy „keretként”. A beltér felől festéssel vagy nyomtatással el is rejthetjük a cellákat. A HELIO Heating OASIS napelemes fűtő üveg olyan megoldást kínál, ami tartóssága és környezetbarát kivitelezése mellett gazdaságosan üzemeltethető. Használható épületek kiegészítő fűtésére, temperálásra, hidegpontok megszüntetésére, és ezáltal alkalmas a komfortérzet növelésére.

Kástu Kabinházak (Máté Balázs / Studio Meter)

 

www.helioheating.com
info@helioheating.com
+36-70-377-8227


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtő üveg, télikert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növénysarok a lakásban

A növények csoportos elhelyezésnek előnyei és hátrányai is vannak. Legyen az szobában, teraszon vagy a kertben, érdemes mindig átgondolni, hogy tömegben vagy egyesével mutatósabbak az adott növények.


Télikertek árnyékolása

Ahol erre lehetőség van, télikerttel lehet megnövelni a lakótér alapterületét. Ez az bővítmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, rásegíthet a lakás fűtésére, ám nyáron a nagy üvegezett...