Dremel Multi idomcsiszoló

Miközben a Dremel Multi fúrógép speciális tartozékaival ismerkedtünk behatóan, új gépet kaptunk kipróbálásra. A Dremel család újdonsága kimondottan célszerszám, egy rezgőcsiszoló. Kis gép, amelynek teljesítménye még nagyobb felületek csiszolását is lehetővé teszi, e mellett a legkülönfélébb idomok igényes és tökéletesen finom megmunkálására is alkalmas.

A Multi idomcsiszoló a fúrógéphez hasonlóan 230 V-os hálózati feszültséggel működik. Teljesítményfelvétele 110 W, a csiszolótalp rezgésszáma 8000-18000 között fokozatmentesen szabályozható. Motorja és áttételműve porvédett tokozású gördülőcsapágyakkal megvezetett, precíziós kivitelű. A koronakerekes acél és nagy kopásállóságú műanyag fogaskerék-pár 3:1 arányú csökkentő áttétele biztosítja a csiszolótalp megfelelő teljesítményét és ideális rezgésszámát. A csiszolótalp alternatív mozgását egy páros acélcsap megvezetésű kulissza biztosítja. Magát a kulisszát az áttételmű excentrikus tengelycsapjának végére erősített golyóscsapágy mozgatja, így igényes pontossággal megvezetett a csak előre-hátramozgó csiszolótalp (1), az alternáló mechanizmus pedig ennek köszönhetően hosszú élettartamú.
A kis gép ergonómiailag jól kialakított, kézbentartása hosszabb munka esetén sem fárasztó. A viszonylag magas motorfordulat és a kiegyensúlyozott forgó alkatrészek miatt a markolat finom rezgése nem fárasztó. A gép hangja csak maximális fordulaton kezd számottevően hangossá válni, de ez még hoszszabb használat mellett sem veszi túlságosan igénybe az ember fülét. A vibrációs csiszolókhoz képest viszont a gép használat közbeni vezetése egyértelműen könnyebb, oldalirányú kitörésre alig hajlamos.
1 A deltacsiszolókhoz hasonlóan kialakított gép elején helyezték el a BE/KI kapcsológombot (2), amely munka közben könnyen elérhető. A fordulat-, illetve a rezgésszabályozó gomb a gép burkolatán oldalt található, és a hossztengelyre merőleges mozgatásával (3) fokozatmentes beállítást tesz lehetővé. A gépre különféle csiszolótalpakat, illetve az azokra húzott, végtelenített csiszolóanyagot szellemes megoldású szerszám-befogópofába, egy mozdulattal benyomva rögzíthetjük szilárdan (4). A beszorított szerszámot pedig a gép műanyag házába süllyesztett kivető kar elfordításával oldhatjuk, és a már kifordított befogópofák közül egy kézzel kiemelhetjük, cserélhetjük a csiszolótalpakat.
A kis rezgőcsiszoló tartozéka egy 85x115 mm csúcstávolságú deltoid és további kilencféle idomos csiszolótalp. A deltoid talp tépőzáras felülettel ellátott, és egy-egy 80-as, 120-as, illetve 220-as finomságú csiszolólap tartozik hozzá, az idomos talpakhoz pedig ugyanilyen szemcsézettségű, de gyárilag végtelenített csiszolópalástok tartoznak (5). Mindegyik cseréje könnyű, ám az utóbbiaknak nagy előnyük, hogy egész felületüket - fokozatos elfordításukkal - kihasználhatjuk. A készlethez tartozik még egy porszívó csatlakoztatására szolgáló, a gép alá csavarozható elszívó talp (6), és egy műanyag hordtáska is. Így minden szempontból komplett a készlet.
3 Óhatatlanul felmerülhet bennünk a kérdés, hogy e kis gépet milyen munkákhoz tudja egy magunkfajta barkácsoló ember kihasználni. Nos, ezzel valójában úgy vagyunk, mint a Multi fúrógéppel. Vannak kézenfekvő feladatok, a többi tevékenységi kört meg magunknak kell "felfedezni". A kézenfekvő munkák közé tartozik a különféle idomos fa és műanyag alkatrészek simára csiszolása, egyenes felületek finomítása. Például igényes, mart felületű vagy élű darabok, kis fémlapok, rácsok, rudak finomra csiszolása, vagy kisebb felületek szintbe csiszolása. A továbbiakhoz saját próbáink sorával igyekszünk megadni a választ, és egyúttal a tapasztalatainkat is közöljük.
Először is természetesen a kezeléséhez szükséges mozdulatok során kóstolgattuk a kis masinát, ami - mondanunk sem kell - nagyon tetszett. Jól kézbeálló, könnyen kezelhető, alig vibráló munkaeszköznek találtuk. Könnyű, gyors bevethetőség, villámgyors szerszámcsere, nem túl zajos (üresjárati) üzem, és a még nagyobb síkfelületek csiszolására is alkalmas talp, elismerésre késztette a társulatunkat. A puding próbája azonban az evés, így hát az alaptulajdonságait illetően előbb a rutinfeladatok végzése közben vizsgálgattuk. Természetesen először különféle fákat csiszoltunk vele. Keményet, puhát, fűrészelt és gyalult felületűt. Azután a faforgácsanyagokat, rétegeltlemezeket vettük sorra. Szálirányba, s arra merőlegesen is dolgoztunk a kis géppel. Meglepően hatékonynak bizonyult minden téren. Munka közben a nagyobb darabokat magától értetődően befogtuk, és csiszolás közben idős Workmate munkapadunkat kissé lázba hozta, nevezetesen átvette a gép finom rezgését. A munkapad "borzongása" nem befolyásolta ugyan a munkánkat, de a könnyebb fadarabok szép lassan lesétáltak róla.
4 A gép hatékonysága viszont még bennünket is meglepett. A csiszológépet nagyon jól lehetett irányítani, különösebb erőráhatás nélkül is szép finom feleleteket készíthettünk vele, még kemény tölgyfa és lágy fenyőfa bütüjén is. A kellő rezgésszám, és megfelelő finomságú csiszolóanyag alkalmazásával kimondottan bútorminőségű, finom felületeket koptattunk a legkülönfélébb anyagok felületére. Műanyagok csiszolásához óvatosan alacsony rezgésszámot használtunk, így elkerültük, hogy a csiszolóanyag - fellágyítva az alapanyagot - azt maga alá gyűrje. Fémeken a gép hatásossága egy árnyalatnyival halványabb volt, de ez érthető, hiszen ezek valójában kemény anyagok. A felületek minősége viszont igen finom volt. A gép tehát alapfokon kiválóra vizsgázott.
Azután az idomos és összetettebb célfeladatok következtek. Először mázolt felületre mentünk rá a deltoid tappal (7). Könnyedén remek síkfelületet sikerült elérnünk, mégpedig rövid idő alatt. Először az ecset nyomait tüntettük el keresztbe csiszolással, majd hosszában simítottuk végig a felületet, s közben finom szemcsésre váltottuk a csiszolóanyagot. Az aljazásokhoz már idomos csiszolótalpat használtunk, s élvezetesen könnyűvé vált ez - a máskor rém kellemetlen - munka. Azután eloxidálódott, festékfoltos ablakkilincset csiszoltuk homorú talppal fényesre (8). Ez pl. székek háttámláinál, karfák lekerekített élén és hasonló darabokon használható nagyon hatásosan. Fazonos díszlécek felületét nagyon gyorsan, igényes simaságúra koptathatjuk ezekkel a fazonos talpakkal. Még az éles sarkok kicsiszolása sem jelenthet gondot, ehhez az ék alakú csiszolótalpat használtuk (9). E talpak a mázolást megelőző csiszolásnál határozottan nagy segítséget jelentenek, mert a felületi egyenetlenségeket fárasztó kézi munka nélkül és gyorsan eltüntethetjük. Azután újabb feladat került a látóterünkbe, amit sikeresen oldottunk meg a Dremel Multi idomcsiszolóval és tartozékaival. Nevezetesen egyik ismerősünk autójának meghúzott fényezési sérülését kellett kitapaszolnunk, majd simára csiszolnunk. A kis géppel élvezet volt a tapasz síkba csiszolása (10). Még a festék szélének az eltüntetésében is hasznos segítőtársunk volt a csiszoló. E művelethez viszont mi magunk készítettünk polírpapírból csiszolópalástot, és azt húztuk a csiszolótalpra. Kis felverődések festési javításának finom felületi lecsiszolásához is kiválóan használható az idomcsiszoló, ha a koptatandó folt köré középen lyukas műanyag tapétát ragasztunk, és vizes polírozó anyagot használunk.
5 Az ilyen javításoknál azonban óvatosan, szinte erőráhatás nélkül, kis rezgésszámmal dolgoztunk, csepegtetett vízadagolás mellett, mert a koptató hatás így lesz megfelelő. A deltoid talpra még csiszolószivacsot is felerősíthetünk, ami a nagyon finom fa- és fémfelületek kialakításában jelent nagy segítséget. A műanyag csiszolószivacsot csak alakra kell vágnunk, és a tépőzárra nyomva feltapad (11). Ez a csiszolóanyag tovább tart a hagyományosaknál, nem tömődik el, a porelszívást nem gátolja és a csiszolóport is könnyű a szálai közül kiverni.
Az idomcsiszoló használatakor azonban, ha módunkban áll, alkalmazzunk a porszívót, mert csiszolás közben nagyon finom por keletkezik, ami a gépbe is bejuthat a szellőző nyílásain keresztül. A ventilátor lapátkoszorúja ugyan kifelé fújja a levegőt, a hátsó nyílásokon azonban poros levegő juthat a motorba és az áttételműbe. Ezt pedig jobb minimálisra csökkentenünk, amit csak a porszívó talp használatával érhetünk el. A sokoldalúan használható csiszológép így hosszabb ideig könnyítheti meg a munkánkat, és élvezhetjük a pontos és minőségi munka örömét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Multiszerszámok

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál,...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...