Casals újdonságok

Négy különböző Casals gépet próbálgattunk a szerkesztőségi műhelyben. Nem gépcsaládról van szó, gyakorlatilag semmi közük nincs egymáshoz. Inkább a márkát reprezentálják a különböző kategóriákban. A multiszerszám a minigépek - nem túlságosan széles - táborát szaporítja, és viszonylag kevés gyártó van jelen a festékszórók kínálatában is. Nem mondható el ugyanez a szalagcsiszolóról és a szúrófűrészről, melyeknek viszont jelentős konkurenciával kell szembenéznie a hazai piacon.

A multiszerszámot igen komplett csomagolásban, saját műanyagkofferben vásárolhatjuk meg; ebben nem csak a 40 darabos tartozékkészlet tartozik bele, hanem számukra jól áttekinthető plexi tárolók, sőt további dobozkák a később beszerzendő tartozékok számára is. A tartozékok között megtaláljuk a szokásos csiszolókorongokat, csiszolóhengereket, polírozókat, fúrókat stb., melyeket a szokványos 3,2 mm-es tengellyel láttak el. Ehhez méretezett a gépen lévő befogópatron, de a tartozékok között találunk egy kisebb - 1,8 mm-es - változatot is, melyhez ugyancsak az eredeti szorítógyűrűt használhatjuk.
Van még egy szorítógyűrű az egyik dobozkában, ennek azonban más a funkciója. A legkellemesebb meglepetés ugyanis a tartozékok között a flexibilis tengely, melyet más gyártóknál drága pénzért kell megvásárolnunk. A második szorítógyűrű tulajdonképpen csak úgy néz ki, de valójában a flexibilis tengely menesztője. Ha alaposabban megnézzük, akkor nem is furata van, hanem négylapú kiképzése, amely a flexibilis tengely meghajtott végéhez illeszkedik. Mindezekkel együtt tehát elmondhatjuk, hogy igazán példás a kiszolgálás, legfeljebb valamiféle állványt kell kerítenünk az alapgép számára, ha a flexibilis tengellyel kívánjuk használni.
Mindezek után magát az alapgépet vettük szemügyre. A 230 V-os, 125 W-os motor pont akkora, mint a kategóriában szokásos. Egy kis összehasonlítás után a hangját, és a különböző fordulatszám-tartományokban elérhető nyomatékot is teljesen hasonlónak találtuk. (Lehet, hogy ugyanaz a motor forog bennük?) A különböző fordulatszám-tartományok említéséből már következik, hogy a kis gépen elektronikus fordulatszám-szabályozó is van. Segítségével 15 000 és 35 000 fordulat/perc között változtatható az üresjárati fordulat, és ezzel természetesen a teljesítmény, ill. a leadott nyomaték is változik. A gyakorlatban a kis fordulatszámnál a motor könnyen lefojtható, különösen akkor, ha nagyobb tárcsákkal dolgozunk. Ebben a tartományban óvatosan kell bánni a géppel, vigyáznunk kell, hogy ne terheljük túl. Nagyobb fordulatszámoknál egyre izmosabb lesz, és a maximumnál már a készletben lévő 3,2-es maró is úgy viszi a keményfát, mint egy nagy gép. A szabályozás egy forgatható tárcsán történik, a gép be/ki kapcsolására önálló kapcsológomb szolgál.
A tartozékok cseréjéhez a kimenő tengely természetesen reteszelhető, a patron szorítógyűrűjének meghúzásához pedig apró villáskulcsot mellékeltek a készletben. A Casals multiszerszáma lényegében minden szempontból álja a versenyt a vetélytársakkal, árban pedig messze veri azokat.

Hasonlóan "nyerő" vételnek ígérkezik a Casals VPP75KIT festékszóró. Elsősorban megint a példásan komfortos kiszolgálásért, mert a praktikus műanyagkofferben most sem csak az alapgépet találjuk meg. Az egyliteres, mérőskála beosztású műanyagtartály mellé kapunk rögtön még egyet, hogy különböző árnyalatú festékkeverékeknél előre bekeverhessük a színt, és csak a tartályt kelljen cserélni a festékszórón. Miután a kettőből egyszerre csak egy lehet a gépen, logikusan a második tartályhoz fedősapkát is kapunk. Az sem lenne jó, ha a bekevert festékbe nagyobb szemcsék, csomók kerülnének, kapunk tehát egy szűrővel ellátott tölcsért is ennek elkerüléséért.
Az elektromos festékszórók használatának egyik titka, hogy az adott készülékhez, fúvókához és festékfajtához legmegfelelőbb viszkozitású - tehát megfelelően hígított - festéket használjunk. Ennek megállapítására szolgál az egyszerű "viszkoziméter", vagyis egy adott csőrnyílású tölcsér. A folyadék kifolyási idejének méréséből adódik a megfelelő adat, melyet a festékszórókkal kapcsolatban használni szoktunk. (Erről valamikor írunk részletesebben.) Kapunk még az eredeti 0,6 mm-es fúvóka mellé ráadásként egy 0,8 mm-est is, és egy toldó elemet, melyet kissé meggörbítve kitűnően tudunk használni mennyezet festésére. A tökéletes kiszolgálást néhány tartalék alkatrész (szelepek, szeleprugó) teszi teljessé.
Maga a festékszóró már ugyanolyan, mint a többi. Elektromos teljesítménye 75 W, (de kapható egy 150 W-os is). A 0,6 mm-es fúvókán keresztül percenként 0,29 l festék kiszórására alkalmas. A szórási kúp, illetve a porlasztás finomsága a megszokott módon, a készülék hátulján lévő gomb forgatásával szabályozható. Kezelése különösebb szakértelmet nem igényel, csak a megadott viszkozitások betartására ügyeljünk. Fontos viszont a karbantartás, amely elsősorban a használat utáni igen alapos kimosását jelenti. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy a mosás után néhány csepp finom gépolajat cseppentsünk a dugattyútengelyre, amelyre a tartály lecsavarása után - a készüléket fejre fordítva - van lehetőség.

A Casals VLB75 szalagcsiszolóját gyorsabban el tudjuk intézni. Nem azért, mintha a készülék ellen bármilyen kifogásunk lenne, de teljesen konvencionális felépítésű, és pontosan azt tudja, amit tudnia kell. Kidolgozása kifejezetten gondosnak tűnik, vonalai lekerekítettek, fogása jó. 800 W-os teljesítménye a 75x165 mm-es hasznos csiszolófelülethez több mint elegendő. A teljes szalaghossz 533 mm, a végtelenített szalag felrakásához az oldalt található karral kell elmozdítani az elülső szalaghengert. Lehetőség van a szalag futásának kézi szabályozására is.
A szalagsebesség 250 m/perc, ez ennél a gépnél nem szabályozható. Létezik egy elektronikus szabályozóval ellátott változat is, de ez nálunk nem kapható. Egy szalagcsiszoló természetes tartozéka a porzsák. Nem hiányzik ez a Casals gépéről sem. Nem túlságosan nagy, de a rávarrt zipzár segítségével könnyen üríthető. A motor meglehetősen nagy teljesítménnyel szívja a port a porzsákba, keveset hagy a munkafelületen.


A Casals szúrófűrészek közül viszont a csúcsgép kapható meg idehaza, mégpedig igencsak jó áron. A VC500 PE mindennel fel van szerelve, amit egy dekopírra érdemes. 500 W-os teljesítménye tekintélyt parancsoló, ellátták elektronikus motorfordulat szabályozóval, melynek segítségével a rezgésszám percenként 0 és 2950 között folyamatosan szabályozható. A kapcsológombot a fúrógépektől örökölhette, mert ugyanolyan "fordulat-maximáló" kerék és kapcsolás-rögzítő gomb található rajta. Ez különösen akkor lehet praktikus, ha a készüléket fejre fordítva, munkaasztalra rögzítve kívánjuk használni.
A fűrészlap befogásához gyorsrögzítőt kapott, a pengecseréhez külön szerszám nem szükséges. Munka közben a fűrészlap átlátszó védőplexivel takarható el. Az előtolás három fokozatban állítható, illetve kikapcsolható. (Az előtoláson a dekopír fűrészeknél a penge ingamozgását értjük.) A talprész 15 fokonként 45°-ig dönthető mindkét irányban. Ehhez a művelethez egy imbuszkulcs szükséges, amelynek praktikus rejtekhelye van a gépen. A talpon megtaláljuk a párhuzamvezető rögzítési helyét is, ez a kiegészítő azonban a dobozos kiszerelésben nincs benne. A fűrészgépet természetesen ellátták porelszívó csonkkal is.
A kialakítás hasonlóan precíz, mint a szalagcsiszolónál. A felületek gondosan kidolgozottak, a műanyag jó minőségű, ottfelejtett sorják nincsenek. A markolat felső részét finom gumiborítással fedték.
Általánosságban meg vagyunk elégedve a Casals gépek minőségével. Ezért is vettük fel őket csomagküldő szolgálatunk palettájára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kompresszorok

Mindennapi életünkben viszonylag ritkán adódnak olyan feladatok, amelyeknek elvégzéséhez sűrített levegőre lenne szükségünk. A gépkocsink kereknyomásának szinten tartásához, vagy üdüléskor a...


Multiszerszámok

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál,...