Sokoldalú kéziszerszám készletek

Multiszerszámok

2010-01-14 19:55:34 |

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál, kinyitható szerszámaik mégis több feladat elvégzésére teszik alkalmassá ezeket a kompakt eszközöket. Nyelükben ugyanis általában fogó és még számos feladat megoldására alkalmas, kinyitható szerszám rejtőzik. Kis túlzással a multiszerszámok "tömörített" szerszámkészletek. Igaz, ezekkel soha nem lesznek egyenrangúak, de akár zsebben is elférnek. Különösen a civilizáltabb helyeken kívül jelentenek esélyt az egyszerűbb javítások, vagy egyéb problémák megoldásában.

A svájci bicska vetélytársa lett

A multiszerszámok "kiagyalója" az amerikai Tim Leatherman gépészmérnök, aki a 80-as évek végére hosszas kísérletezés után, a svájci bicskák mintegy tovább fejlesztéseként tervezte meg, és dobta piacra az első ilyen kombinált, többcélú kézi szerszámát, amelynek megalkotásában saját tapasztalatait vette alapul. A siker meglepően gyors volt, és ez újabb változatok kidolgozására serkentette tervezőjét. A Leatherman márka ma már szinte fogalommá vált és a szerszámok számos változatban beszerezhetők. Természetesen a siker hatására mostanra már más neves cégek is kifejlesztették a saját multifunkciós szerszámaikat, sőt az olcsóbb másolatok sem ritkák e különleges szerszámok kínálatában. A különféle kivitelű és adottságú multiszerszámok mára már mondhatni "szakosodtak"; a számos általános szerelő funkciókra alkalmas változatokon túl pl. vadász-, kertész- és kerékpáros szerelő munkákhoz készült különféle változatok is beszerezhetők.

Hasonló kialakítás

E szerelőszerszámok azonban többnyire nagyon hasonló kivitelűek. Kihajtható üreges acél- illetve újabban eloxált alumínium nyél és az ezek végén levő kombinált funkciók elvégzésére készült fogó jellemzi a legtöbbjüket. A nyél markolat általában hosszabb egy tenyérszélességnél, csúszósságukat újabban gumibetétekkel, súlyukat pedig áttört felületekkel csökkentik.
A jó minőségű acélból készült fogó pofái a legtöbb típuson eleve kombinált kialakításúak. Végük keskenyített, hogy szűk helyekre is be lehessen velük nyúlni. A fej gyártmányonként eltérő, általában becsukva a nyél belsejébe fordítható. Funkciói szinte egységesnek mondhatók, alsó részén csípő-, középen kiöblösödő és recézet felületű, vége pedig kúposan elkeskenyedő. A fogófej helyére esetenként köröm-, vagy ágvágó olló került. A kihajtható nyelek végére a fogópofák masszív acélcsapokkal, reteszelve vannak felerősítve, amelyek meggátolják váratlan elmozdulásukat munka közben. Lényeges, hogy szilárd és kotyogásmentes legyen a csuklók kivitele, mert ez a biztosítéka a fogó használhatóságának. Az acélanyag pedig feltétlenül minőségi legyen, különben a nagyobb erőkifejtések hatására deformálódhatnak a pofák és a vágóélek. Ez utóbbiakkal egyébként 1 mm-nél vastagabb acélhuzalt nem ajánlatos elcsípni.

A fogó hatékonyságát természetesen jelentősen befolyásolja az alapanyag és a kikészítés minősége. Az anyag még az olcsó gyártmányoknál is általában megfelelő (bár olcsó kínai gyártmány tört már el a kezünkben munka közben), a kiviteli minőségük azonban már nem mindenkor elfogadható. Lényeges a csuklók csapozása és a pofák reteszelhetőségének korrekt és kopásálló megoldása is. Ez egyébként minden kihajtható szerszámnál is alapvetően fontos.
A különféle szerelő szerszámok szinte minden gyártmányon a markolat alsó felében találhatók. Rögzítésük egy-egy központi acélcsappal megoldott, reteszelésüket pedig a csapfészek körüli rész excenteres és ütközővállas kialakítása, valamint a nyélbe helyezett acéllap együttesen biztosítják. Az, hogy milyen szerszámok kerülnek a markolatvégekbe igencsak változó, és egyben meghatározzák a munkavégzési funkciók számát is.

Változó szerszámok

Ezeket azonban nem árt kritikusabban megvizsgálni, mert a számuk növekedésével csökkenhet a terhelhetőségük az anyagvastagságuk lecsökkenése miatt. Ezért ajánlatos a használatuk gyakoriságára is gondolni. A kevesebb kihajtható tartozék esetenként előnyösebb lehet. Az olló pl. hasznos, de csak vékony anyagok vágására alkalmas, mert a szára rövid, kivéve azokat amelyek a fogót helyettesítik. A csavarhúzókból is elég három különböző élszélességű, a cserélhető bitek pedig csak külön készlettel használhatók, feltéve, hogy a befogójuk mágneses. A késpengék elmaradhatatlanok, de elég belőlük egy hosszabb és egy rövidebb, csak azok jó élesek és masszívak legyenek.
Reszelő és fűrész? Egyben csak akkor használható, ha a fogak valóban élesek, nem csak jelképes a fogazásuk, és a penge elég hosszú. A közepes fogazásúak a hatékonyabbak, a többivel csak kínlódni lehet, különösen, ha pengéjük is rövid. Esetenként a késeken szoktak különleges fűrészfogazást kialakítani, de ez is csak akkor funkcionál hatékonyan, ha valóban élesek a fogak. A sörnyitóból elég egy is, még akkor is, ha az egyik vége csavarhúzóként használható. A fix méretű kereszthornyos csavarhúzó betéteknél pedig nemcsak a méretük, hanem az anyaguk is nagyon lényeges, különben hamar használhatatlanná válhatnak.
Az olcsóbb multiszerszámokon, amelyeknek az alapanyagai jók, csak a szerszámok kikészítése kissé gondatlan, némi után köszörüléssel érdemes javítani. A köszörű szikraképe a járatosabbaknak azt is elárulja, hogy milyen acélfajtából készültek a betétszerszámok, és mennyire terhelhetők használat közben.

Ha tehát ilyen multifunkcionális kéziszerszámot szándékozunk vásárolni, akkor előbb a várható feladatokat vegyük számba, majd az internetes áruházakban tájékozódjunk a választékot és a méretet illetően, és csak ezt követően nézzük meg az árukat. A skála ugyanis 1200-tól 45000 Ft-ig terjed. Ám lehet, hogy egy nem márkás, olcsó darab is megteszi, ha az valóban jó minőségű acélból készült, és esetenként némi élfinomításra is készek vagyunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akku technológia

Ez az AL-KO akkus gépcsaládok közös mottója. Legyen a kisebb méretű kertek 20 V-os, szuper könnyű gépeit tartalmazó Easy Flex, a tökéletes ár/teljesítmény mutatókkal bíró Energy Flex vagy a...


Ha számít a simaság

Vannak olyan helyzetek, amikor szinte mindennél fontosabb az, hogy egy - bármilyen - géppel megmunkált felület kompromisszummentesen sima legyen, hogy a legapróbb felületi sérülések is...