Vészjelzők a lakásban és a ház körül

A mai veszélyjelző rendszerek már nem korlátozódnak csupán betörés- és támadásjelző berendezésekre. Feltétlenül meg kell említenünk azokat a jelzőkészülékeket is, melyek tűz, füst és gázveszély esetén riasztanak. Ezek általában csak belső jelzést adnak.

Tűzjelzőként a már ismertetett - Érzékelők, vészjelzők cikk (24-29. oldal) - PIR-érzékelők is működhetnek, de egy lassan keletkező tüzet nem jeleznek, mert szinte "akklimatizálódnak", csak a hirtelen változó hőmennyiségre reagálnak. Mivel már "csírájában kell elfojtani" a tüzet, a jelzőrendszert füstérzékelővel (1) kell kiegészíteni. A füstérzékelő működésének alapelve a levegő ionizációjára épül. A tiszta és a füsttel szennyezett levegő vezetőképessége eltérő. Ezt az eltérést érzékeli egy mérőelem. Ha a mért érték a beállított határértéket túllépi, riasztás történik. Vannak optoelektronikus füstérzékelők (2) is, melyek a levegő tisztaságának változását érzékelik. A füst szennyezte levegő átláthatósága csökken, és ezt a fénycsökkenést jelzi a készülék.
Szintén a tűzveszély jelzésére szolgál a hőmérséklet-érzékelő, melyet állandó üzemű jelzőáramkörre kell felszerelni. Érzékelőeleme egy bimetál érintkezőpár. Fűtő-, tüzelőberendezések közelében érdemes elhelyezni, hogy a tűzveszélyt azonnal érzékelhesse, mert ez a beavatkozás és az elhárítás szempontjából igen fontos.
További biztonságunkat szolgálják a gázérzékelők (3) is, melyek a kiáramló gázok veszélyes koncentrációját jelzik. Az ilyen érzékelők az előforduló gáz-levegő keverékek elemzésére alkalmasak, melyek emberi gondatlanságból, vagy technikai hiányosságok miatt léphetnek fel. A megszólalási küszöb az alsó robbanási határ 20%-a. Szerelési helye függ a felhasznált gáztól, ezért célszerű a mennyezetre és a padló közelébe is egy-egy érzékelőt elhelyezni. Érzékelő eleme félvezető anyagból készül.
Léteznek még vízjelző, nedvességérzékelő berendezések is, melyek a pont, vagy vonalszerűen megjelenő vizet regisztrálják (4) Igen sokféle őrzési feladatra alkalmasak: szalag alakú érzékelőik szinte bárhol elhelyezhetők. Pontszerűen figyelik a vízfilm megjelenését, és már 1 mm-es vízállás is riasztást válthat ki.
Az áramfigyelő jelzései egy rendszerben úgy programozhatók, hogy vagy a figyelt eszköz üzeménél, vagy annak kiesésekor jelezzen. Ezek az eszközök áramfelvétel szerint ellenőrzik az elektromos berendezések működését: ha megszűnt az áramfelvétel - pl. a hűtőszekrény valamilyen ok miatt nem működik - riasztanak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyáron is sok a CO-mérgezés

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene...


Intelligens épületvillamosság

Az "intelligens" házak által kínált szolgáltatásokat három nagy csoportba tudjuk sorolni. Ezek a kényelem, a biztonság és a kommunikáció. Egyszerűen programozható, innovatív megoldások állnak...