Biztonságosabban a nyaralás alatt

2015-07-25 07:41:40 | Módosítva: 2015-07-25 07:48:49

Amikor hosszabb időre elhagyjuk otthonunkat, szeretnénk mindent ugyanúgy találni, mint amikor elutaztunk. Mindenki más-más módszerrel próbálja védeni lakását, házát, de sajnos nincsen tökéletes védelem. A betörők dolgát azonban megnehezíthetjük, és egy kis tudatossággal sok problémát megelőzhetünk.


Fontos, jó hír, hogy a betörési kísérletek fele félúton meghiúsul. A betörő, ha kellőképpen megnehezítjük a dolgát, hamar feladja. A bejárati ajtó mindenképpen, erős biztonsági ajtó legyen biztonsági zárral, mert egyik a másik nélkül nem ér szinte semmit. Ha az ajtó nem elég biztonságos, kiegészítő biztonsági elemekkel pl. rács, hevederzár növelhetjük a biztonságot.

A mechanikai védelem mellett az elektronikus eszközök is komoly védelmet tudnak nyújtani, mert a megszólaló lakásriasztó-sziréna is hamar megzavarja a betörőt. Az „álkamerák” nem adnak kellő biztonságot, mert hamar kiderül a betörő számára is, ha ez az egyetlen „védelem”. A házkörüli eldugott helyekre is nagy gondot kell fordítani, védjük biztonságos ablakkal, ráccsal a pinceablakot, mellék- és tárolóhelyiségeinket is.
A lakás vagy ház körül ólálkodó elriasztására nagyon meglepő és hatásos lehet, egy mozgásérzékelős, erősen világító lámpa felszerelése. Ezt hamar be lehet szerezni és felszereltetni, így ha már az utazás előtt nincs idő másra, ezt mindenképpen érdemes megtenni. A betörők nagy része a lebukástól való félelmében nem fog kivilágítva tovább próbálkozni.


Az üres lakásra vadászó betörők ellen hatásos lehet, az otthonlét szimulálása is. Kevésbé jó megoldás az égve hagyott kislámpa – mert ezt a trükköt a betörők is ismerik –, fontosabb, hogy a postaláda mindennap ki legyen ürítve, az ablakban locsolás híján ne kókadozzanak a virágok, ne eresszük le a redőnyöket. A közösségi oldalakon ne írjuk meg ismerőinknek se, hogy elutaztunk, és a facebook-ot használó gyerekeinknek se engedjük ezt, figyelmeztessük őket, hogy a család otthonát teszik ki veszélynek. Az utazás alatt is óvatosak legyünk – vagy inkább ne is tegyük – a mobil feltöltésekkel, mert abból is hamar kiderül, az ország/világ másik végén vagyunk.


Egyéb veszélyek

A betörőkön túl egyéb veszélyek is adódhatnak a lakásban. A klasszikus hármast kevesen teszik meg: zárjuk el a gázt, vizet, villanyt indulás előtt. Mindenki a saját lakását/házát ismerve gondolja végig, mi az amire biztosan nincsen szükség. Nyári időszakban, amikor nincsen fűtés, zárjuk el gázcsapot, egy mozdulat az egész. Ha csak nincsen automata öntöző-rendszerünk zárjuk el a vizet is, de ha a kertben nem is, a lakás főcsapját zárjuk el.

A villany lekapcsolása nem oldható meg a legtöbb otthonban, mert a fagyasztónak és az esetleges riasztónak mindenképpen kell áram. De ha nem is áramtalanítunk, húzzuk ki a konnektorból a tv-t, számítógépet, akár mindent, mert nem lesz használva úgysem, és egy esetleges vihar kellemetlen hatásaitól is megvédhetjük, és ráadásul készenléti állapotban feleslegesen fogyasztják az áramot, terhelve a pénztárcánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságosabb nyílászárók

A lakások betörés elleni védettsége mindenkinek fontos, ám ennek amegítélése egyénenként változó. Az, hogy a bejárati vagy erkélyajtó biztonságosnak látszik, még nem jelenti azt, hogy valóban az...