Bosch fúrócsavarozó

A Bosch PSR 12 VE-2 típusjelű fúrócsavarozó családjával már találkozhattak olvasóink lapunk hasábjain. Az akkumulátoros gépek akkufeszültsége 9,6 V-tól indul és egészen 18 V-ig megy. A kisebb feszültségű akkukra fúrócsavarozóból, kompresszorból és lámpából álló gépösszeállítást fejlesztettek ki, de korábban ezek közül csak a 9,6 V-os volt jelen Magyarországon.

Vizsgálódásunk tárgya tehát a 12 VE, amely kívülről alig különböztethető meg elődjétől. Rögtön feltűnik azonban a kissé megváltozott akkumulátorforma, amely nagyobb kapacitást sejtet. Persze a gyakorlatban inkább az érdekelt bennünket, hogy a fúrócsavarozó mekkora nyomaték kifejtésére képes, és az hogyan szabályozható. Nos, a 20 Nm-es nyomaték igencsak tekintélyes, elegendő még a 3-4 mm átmérőjű facsavarok behajtására is. Ha mindez kevés lenne (elsősorban beszorult csavar oldásakor), még mindig ott van saját erőnk. A nyomógombot elengedve ugyanis a tokmánytengely azonnal reteszelődik, és a nyomatékkart - kezünk számára - az egész markolatrésszel megnövelhetjük. Ennek az erőnek bizony már inkább a csavarfej anyaga szab határt.
A fúrócsavarozó rendelkezik mindazokkal a szolgáltatásokkal, amikkel illik. Tokmánya gyorsbefogós. A csavarhajtási nyomaték 5 fokozatban behatárolható, illetve a maximális erőhöz (fúráskor) a határoló kiiktatható. Kétfokozatú mechanikus váltóval is rendelkezik. Csavarozáshoz, értelemszerűen, a lassú fordulatú, erős, 1-es fokozatot érdemes használni, de egyes fúrási munkákhoz (fémek, műanyagok) is ez a megfelelő. Fa, falazat fúrásához a nagyobb fordulatú kettes fokozat a javasolt, és ez való jó néhány kiegészítő szerszám - csiszoló és polírozó korong, csiszolóhenger stb. - forgatásához is. A fordulatszám a nyomógomb segítségével finoman szabályozható, majdnem a 0-tól kezdve.
Nem maradt el természetesen a csavarozók alapfunkciója, a fordulatirány-váltó sem. Ma már kezd általánossá válni, hogy az irányváltó gombnak három állása van. A középsőben reteszeli a nyomógombot, ami praktikus apróság, mert a gép kézbevételekor bizony az ember gyakran véletlenül is bekapcsolja azt. Még két praktikus apróság; a csavarozó mindkét oldalán helyet kapott egy csavarozó "bit" tartó, felül pedig egy kis mágneses lapocskát helyeztek el, amire ugyancsak csavarbehajtó hegyek, csavarok és más - acél anyagú - eszközök "tapaszthatók" fel.
3 Érdekes, hogy az intelligens töltő egyben univerzális is, 7,4 V-tól 14,4 V-ig felismeri a belé helyezett akkut, mindössze 1 óra alatt feltölti, majd csepptöltésre kapcsol. Ezután az akku bármeddig a töltőben maradhat. Egy új gépnél a formázás miatt ajánlatos is 15-20 órát a töltőn hagyni. A teljes töltéssel, a gyári adatok szerint, puhafába majdnem 500 db 3,5x20-as vagy 90 db 6x50-es csavar hajtható be, és 230 (20 mm mély 10-es) furat készíthető el. Akinek ez kevés, annak ajánljuk a PSR 12 VE akciós változatát, melynek kofferében pótakkumulátor is található. Amíg az egyikkel dolgozunk, a másik a töltőn lehet. A koffer különben is praktikus, mert a gépen és tartozékain kívül még egyéb apróságok - fúrók, csavarozók, csavarok, tiplik - is elférnek benne.

1

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...