Látványos lilacserje

Eredete

A lilacserje - másképpen bíbor bársonylevél, tudományos nevén Gynura aurantica - hazája Jáva trópusi hegyvidéki erdősége.

Formája

Hajtásainak némelyike elérheti a fél-egy méter hosszúságot is a növény korának előrehaladtával. Ezek a hajtások kezdetben felállóak, majd - ahogy hosszabbra nyúlnak - bókolnak, s végül lecsüngenek. Leveleinek alakja erősen megnyúl, csúcsuk kifejezetten kihegyesedik, és jellegzetesen karéjos-fogas szélű lesz, mélyzöld alapszínnel.
A magyar elnevezésnek megfelelően, elegendő fényben, finom, puha, bársonyos bíborlila színeződésű pelyhes szőrzet borítja, ami különösen a hajtáscsúcsok új levelein sűrű.
Nyárutón a virágai feltűnő, ugyancsak lilás színezetű bimbókból, narancssárga fészek-virágzatban nyílnak - ezt azonban nem ajánlatos bevárni (legalábbis kis légtérben nem), mivel a kinyíló virágok kellemetlen szagúak. Legcélszerűbb már bimbós korban levágni...

Elhelyezés, ápolás

Elhelyezése polcon, vagy mennyezetről aláfüggő kosárkában a legkedvesebb, mivel ilyen elhelyezésben gyönyörködtet a leginkább lelógó leveleinek kettős színe. Fiatalon, még rövid hajtásokkal, egyszerű fehér díszcserépbe helyezve szoliterként (önállóan) mutat ugyancsak szépen. Maga a növény igényli a minél világosabb és lehetőleg napos helyet - de a déli tűző nap ne érje, és a hőmérséklet 18 °C alá ne csökkenjen.
Mérsékelt, mindig egyenletes talajnedvességet kíván, nem viseli jól az ismételt, tartós kiszáradást. Tavasszal és nyáron kéthetente, télen a hőmérséklettől függően, havonta egy alkalommal kaphat szokásos töménységű tápoldatot. (Vagyis egy liter vízre számítva egy-két milliliter ill. egy-két grammnyi - kis csapott mokkáskanálnyi - szobanövénytápból készült tápoldatot.) Tőzeg alapú föld, mint pl. a Florasca B, megfelelő a számára.

Szaporítás

Átültetni legfeljebb egyszer-kétszer érdemes, ugyanis korosabbá válva már nem igazán nyújt szép látványt. A harmadszori átültetés helyett célszerűbb a még leveles hajtásvégeit levágni, és nyirkos homokos tőzegbe eldugványozva - vagy egyszerűen csak vízbe állítva - újraindítani a nevelését. Bokrosítása, dúsítása érdekében többször is visszavágható, akár még tőközelben is. Ugyanezt lehet tenni a többinél jóval felnyurgultabb, vagy más módon megcsúnyult hajtásaival is. Van amikor elegendő hajtáscsúcsainak alkalmankénti visszacsípése is.

Kártevők

Kártevője alig van. Legfeljebb levéltetvek lephetik meg, túlzottan sötét helyen tartva, ahol egyébként levelei is elveszítik szép élénk színüket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lilacserje, cserje

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertre szabott sövényváltozatok

Sövény sokféle van: olyan is, amiről nem gondolnánk, hogy térhatároló funkciót lát el. Sövényfalat alkothatunk egyféle növényből, vagy vegyes összeültetésekből. E sövények lehetnek nyírottak, vagy...


Tavaszi-nyári tennivalók a kertben

A május már igazi tavaszi hónap tele tennivalóval. A húsvét környéki hirtelen, majdnem nyárias felmelegedésnek köszönhetően szinte minden növény előrébb tart a fejlődésében, mint egy átlagos évben.