Patkány ellen

2022-10-14 11:18:56 | Módosítva: 2022-10-14 11:23:06

Bár a városokban a patkány előfordulására bármelyik évszakban lehet számítani, azért ők is jobban szeretik a meleget, és inkább tavasztól őszig merészkednek ki a csatornákból. Ilyenkor aztán élelmiszer után kutatva bárhol feltűnhetnek, és sajnos be is települhetnek. A védekezés legjobb módja a megelőzés, de kell legyen eszköz a kezünkben akkor is, ha már megtörtént a baj.


Méreggel, elektronikával, fortéllyal

Első tehát a megelőzés, előzzük meg a kártevő rágcsálók betelepülését. Kezeljük tudatosan a felhalmozott élelmiszereinket és a hulladékainkat is, ne tápláljuk őket. Szüntessünk meg minden lehetséges fészkelő és búvóhelyet. Rendszeresen használjunk csapdákat, riasztószereket, esetleg mérgezett csalétket. Minden esetben jegyezzük meg az alkalmazott csapdák hatóidejét, és szükség esetén cseréljük őket. Mindig ügyeljünk a kert tisztaságára. Emellett figyeljünk arra, hogy a fű rendszeresen vágva legyen, a leveleket ne tároljuk kupacban, mert tökéletes búvóhely lehet a rágcsálóknak, illetve ha bárhol látunk lyukakat, azokat tömjük be. A szemetet mindig zárt helyen tároljuk, és soha ne hagyjuk lefedetlenül, mert könnyen befészkelhetik oda magukat a rágcsálók.

A megelőzés fegyverei lehetnek a különböző ultrahangos riasztó készülékek. Az ultrahangos egér- és kártevőriasztó készülékkel kiűzhetjük, illetve folyamatosan működtetve távol tarthatjuk lakástól a patkányokat, egereket.

Az ilyen készülék magas frekvenciájú hanghullámokat bocsájt ki, és oda juttatja el, ahol a rágcsálók és kártevők élnek és szaporodnak, így vegyszer használata nélkül lehet hatásos a nap 24 órájában. A kártevőriasztó nem öli meg a kellemetlenkedő rágcsálókat, nem szennyezi a környezetet és nem hagy tetemeket maga után, csupán az impulzusok olyan zavaró hatással lesznek rájuk, hogy jobbnak látják, ha elhagyják otthonunkat.

Amikor már észleljük őket

Ha már megtörtént a baj, és észleljük a rágcsálók megjelenését, akkor elsőként a különböző mérgek használatától remélünk gyors segítséget. A méreg alkalmazása, akkor lehet hatásos, ha még csak egy-két patkány jelent meg a portánk tájékán. A véralvadást elősegítő mérget tartalmazó pépek lassan hatnak, ami azért fontos, mert a patkány rendkívül okos és gyanakvó állat, ha azt tapasztalja, hogy a társa eszik a boltban kapható méregből, és rögtön elpusztul tőle, akkor ő már nem fogja elfogyasztani. A patkány behurcolja a fészkébe az élelmiszert, amit gyakran raktároz, nem mindig azonnal eszi meg. Ez a méreg lassabban hat, viszont általában az összes patkány enni fog belőle, nem csak egy.


A paraffinos rágcsálóirtó blokk beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, zárt etetőállomásban kihelyezhető, kész csalétek. Használatához tehát kihelyezhető állomást kell vennünk. Pép esetén vegyük figyelembe, hogy a patkány gyűjtögető állat, a tasakok tartalmát nem biztos, hogy azonnal elfogyasztja, lehet, hogy a fészekbe cipeli, ezért a pépet érdemes rögzítve kihelyezni. Oda kell figyelnünk a szakszerű kihelyezésre; csak a patkányok egyenek belőle, a gyermekek és a házi vagy haszonállatok ne férhessenek hozzá. Minden irtószer tartalmazza a kihelyezéshez szükséges útmutatókat, tanácsokat.

Etetőállomással vagy anélkül

Az etetőállomás mindenképpen biztonságosabb megoldás. A kulccsal zárható patkányetető ládákban biztonságosan elhelyezhetjük a patkánymérget. Kizárólag a patkány tud bejutni és enni belőle, így a méreg nem szóródik ki belőle, és a gyerekek sem tudják kinyitni. Az állomás többször is használható, ha a patkányok újra elszaporodnak a házunk körül.

Etetőállomás nélkül a búvóhelyeik közelében érdemes egy (fém vagy műanyag) edényt rögzítetten kihelyezni, amibe könnyű berakni a mérget és a patkányoknak is könnyű felvenni azt. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy mennyi méreg fogyott, ha nem fogy, át kell helyezni a csali csapdát. Minden esetben gondoskodnunk kell arról, hogy a patkányok ne tudják széthordani a mérget az udvaron – ahol más állatok is megehetik, és fontos, hogy csak a kártevők férjenek hozzá.

Nem túl humánus méreg a gipsz, liszt, cukor keveréke. Ez a házi patkányméreg úgy hat, hogy ha elfogyasztja a patkány, szomjas lesz tőle, amikor a keveréket elfogyasztó patkány iszik, a gyomrában lévő gipsz megköt és az állat ebbe belehal. A folyamat gyorsítása érdekében vizet kell kitenni a csali mellé! A szert csak gumikesztyűben szabad kikeverni, hogy ne érezzenek rajta az emberszagot, mert különben nem fognak enni belőle.

Ennél az azonnal ölő rugós patkánycsapda humánusabb, gyorsabb eljárás. Az élve fogó rugós patkánycsapda hasonlít az egérfogóra, ez is csalétekkel működik, ám amikor a patkány az érzékelőre lép, a rugó kilövell és elkapja vele az állatot. A házi kedvenceket érdemes távol tartani tőle.

A gázzal történő patkányirtás lakóházban nem kivitelezhető, elsősorban a nagyobb raktárakban, ipari telepeken alkalmazott eljárás. Ezt a módszert csak olyan helyeken lehet végezni, ahol az épületnek légmentes a szigetelése, és a művelet végzése közben sem az emberek, sem az állatok nem veszélyeztetettek, illetve nem tárolnak élelmiszert vagy élelmiszeripari eszközöket.

Humánusabb módszerek

Vannak humánusabb módszerek is a patkányok távoltartására, melyek nem pusztítják el az állatokat. Ilyen például különböző növények ültetése, melyek illatát a rágcsálók nem kedvelik. Legyen a kertedben például borsmenta, körömvirág, levendula vagy rozmaring, ezeknek a gyógynövényeknek ugyanis ki nem állhatják az illatát a patkányok.

Készíthetünk fokhagyma oldatot, melyet szintén elkerülnek a rágcsálók. Turmixoljunk el 8-10 gerezd fokhagymát, tegyünk hozzá egy kanál borsot, 3-4 csésze vizet, és keverjük össze. Az oldatot hagyjuk érni egy éjszakán át, majd szűrjük le, és permetező palackból fújjuk szét a területen. A borsmenta illóolaj is taszítja az állatokat, de még inkább a chili, ami fullasztó a rágcsálók számára, ez az érzés pedig azonnali távozásra készteti őket. Nem szeretik a hagyma szagát sem, ezért érdemes bevetni ellenük ezt az erős illatú zöldséget. Kertben, udvarban hatásos lehet, de zárt térben minket ugyanúgy zavar, mint a rágcsálókat.

Egyesek esküsznek a kávézacc jótékony hatására, mások szerint az eukaliptusz olaj hatékony a patkányok ellen. Kipróbálhatjuk a szegfűszeget is illóolajként, vattára csepegtetve és úgy elhelyezve a kritikus helyekre.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rágcsálóirtás

Kicsik, de nagy kárt okoznak. A rágcsálók nem csak az élelmiszert dézsmálják meg, hanem fertőzéseket is terjeszthetnek. Különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni rájuk, ilyenkor nem jutnak...


Patkányirtás házilag

A patkány az egyik legkellemetlenebb és legkártékonyabb rágcsáló a lakóövezetekben. Túlszaporodott populációjuk hatalmas kárt tehet az otthonokban, elektromos berendezésekben, autókban, de akár...