Az ablak ruhája:

Függöny

Belépve egy szobába, tekintetünket először világos felületek vonzzák, első pillantásunk az ablakra és annak ruhájára, a függönyre esik. Az utóbbi meghatározza az adott tér hangulatát, nem közömbös hát, mit is "visel" az ablakunk. Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztás esetén, alaposan végig kell gondolnunk, mire is keresünk megoldást. Sötétíteni szándékozunk, vagy a fény szűrésére keresünk-e megoldást? A lakást kívánjuk díszíteni, vagy a hideg elleni védekezést keressük? A külvilág kizárása a cél, vagy netalán a kert látványát szeretnénk beengedni otthonunkba? Esetleg annak "bekeretezését" kívánjuk elérni? Egy jól eltalált textíliával, korrigálni lehet egy esetleg rossz adottságokkal bíró szoba előnytelen tulajdonságain.

Fontos szabály, hogy szemügyre vegyük az ablakot és a szoba építészeti adottságait, ahová a függöny kerül. Régi típusú, nagy belmagasságú, vagy éppen alacsony, netalán lakótelepi lakás? Merre nyílik az ablak, található-e fűtőtest alatta? Ez utóbbi esetben szükséges, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson, ezért ezt a részt ne takarja függöny! Itt jó megoldás és célszerű az ablakpárkányt meghaladó, mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé, annak magasságáig vezetett függönyt, vagy textilrolót használni.
2 Azt a függönyt, amire szemünk rácsillant vásárlás előtt, vizsgáljuk meg alaposabban természetes fénynél is. Előfordulhat, hogy így már nem is tűnik olyan szépnek, mint amilyennek az első pillanatban látszott. Amennyiben vizsgálódásunk után is a kiszemelt áru mellett döntünk, ne felejtsük el átgondolni, hogy könnyű vagy nehéz kelmét szándékozunk-e vásárolni. Tudnunk kel, hogy nem elég a "szerelem első látásra"; mivel a textilek alapvetően meghatározzák lakásunk hangulatát, ezért érdemes alaposan mérlegelni döntés előtt. A könnyű, vékony, légies hatású anyagok a fény szűrésére alkalmasak. Ilyen például a muszlin, a selyem, a csipke, a pamut, amelyek egyúttal levegőssé is teszik a helyiséget. A nehéz, erős, sűrű szövésű anyagokkal sötétíteni tudjuk a helyiséget. Ezek közé sorolható a gyapjú, a selyemdamaszt, a plüss és a bársony, amely ünnepélyes hatással is bír. A nehéz függönyök mozgatását jobb függönyhúzóval megoldani, mint kézzel ráncigálni azokat.

Vásárlás 

5Választásunk ne legyen véletlenszerű! Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, ajánlatos hát figyelembe venni a fal, a tapéta, ill. a már meglevő textilek (bútorszövet, szőnyeg, tapéta, falikárpit) színvilágát (1). Ne felejtsük el a ház, ill. a bútorok stílusához, az említett ablak és helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Az anyag színéről se csak rábökés szerűen döntsünk! A színek hatással vannak egymásra, így nem túl szerencsés, ha a fotel mondjuk világoszöld, a függönyünk pedig sötétlila. A legtöbb üzletben a vásárlást mintakönyvek segítik. Nehéz egy kézhez kapott kisméretű textildarab alapján megítélni, hogyan hat majd ugyanaz az anyag nagyobb felületen. Rossz döntés esetén az adott színt hatásában tompíthatjuk vagy erősíthetjük egy másfajta, színben harmonizáló drapériával. Ha túl hidegnek tűnik az egységesen fehér függöny, egy jól eltalált színű függönyelkötővel feldobhatjuk. Ha későn jövünk rá, hogy túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát.

A függöny és a szoba 

 • 8Kisméretű ablakra ne tegyünk nagymintás függönyt, illetve nagyméretű ablakra nem illik az aprómintás anyag. A minták nem érvényesülnek jól szoros beráncolásnál, így minél kacifántosabb a minta, annál egyszerűbb legyen az anyag felfüggesztése.
 • A pontos méretvételen ne spóroljunk, mert varrásnál kellemetlen meglepetés érhet. Egy túl rövidre sikerült függöny csúnya "kinőtt" hatást kelthet.
 • Nagyon szép, ha a függöny valamihez igazodik a szobában. Egy rövid függöny például az ablakpárkányhoz, a közepes méretű egy szépen megmunkált tárgyhoz.
 • Ha a választás földig érő függönyre esik, ne sajnáljuk hosszabbra hagyni, mert nem baj, ha a padlóra szinte ráomlik (2).
 • A redőfajtát és a behúzózsinórt mindenképpen válasszuk ki anyagvásárlás előtt, a szükséges anyagmennyiség kiszámításához. A hagyományos redőzéshez legalább kétszeres mennyiségű anyaggal kell számolni, tehát az ablak szélességének kétszeresét kell beszereznünk.
 • Ha odaillőnek tűnik is, akkor se használjunk kis térben nagymintás függönyt, mivel az tovább csökkenti a szűkösség érzetét. Csínján kell bánnunk a színes fényáteresztőkkel is, mert alaposan megváltoztathatják a szoba színeit. A kis belmagasságú teret jótékonyan növelik a mennyezetről földig érő függönyök.
 • Az olyan ablak fölé, amely magasságához viszonyítva elég keskeny, rakjunk az ablak méreténél szélesebb függönyrudat vagy karnist, és engedjük szabadon leomlani kétoldalt a függönyt. Akkor, ha az ablak túl alacsony vagy magasságához képest túl széles, nyúlánkabbnak fog látszani, ha a függönyt jóval föléje akasztjuk. Kisebbnek láttatja az ablakot a felül összeérő, két oldalra kikötött függöny.
 • A függönyelkötők nem csak praktikusak, díszítő funkciójuk is lényeges. A különböző rojtok, bojtok és egyéb díszítések még a legegyszerűbb függönyt is izgalmassá, dekoratívvá teszik, a saját készítésű elkötők pedig egyedivé varázsolják azt.

Függönytartók 

Amikor függönytartót választunk, figyelembe kell venni az ablak adottságait és azt, hogy milyen súlyú anyagot fog tartani. Fölszerelési módja kétféle lehet: látható vagy rejtett. Az utóbbinál már a kőműves munkák során gondoskodni kell a helyéről, mivel külön hornyot kell kiképezni a mennyezeten. A "rejtekhely" lehet a mennyezetről lelógó, ún. köpenysáv vagy díszstukkó is (3). Az összhatást is lényegesen befolyásolja a függönytartó. Fontos, hogy anyaga, színe és formája szintén illeszkedjen az ablak, a berendezés és a kelme stílusához. A falhoz, ablakkerethez vagy a mennyezethez konzollal rögzíthetjük a rúdkarnist. A végzáró a függönykarikák leesését hivatott megakadályozni. Egyaránt készülhet fából, vasból vagy rézből. Ha az ablak túl közel van a mennyezethez, érdemes a plafonra rögzíteni a függönysínt (a 4. ábrasor erre kínál megoldásokat). Ha nincs elég hely az ablak és a plafon között rúdkarnis számára, használhatunk fedett sínkarnist.
A felfüggesztésnél használt csiptető a dekoráció része is. Az íves ablakokra egyedileg hajlított függönysínek szerelhetők (5). Elsősorban a konyhában az ablakszárnyra kifeszített függönyöket ún. vitrázsrúdra szerelik. A ferde tetősíkban fekvő ablakok speciális rögzítést igényelnek (6). Takarásukra megoldást jelenthet az alsó és felső vitrázsrúd közé feszíthető függöny, vagy az ablak két oldalán vezetősínben csúszó roló, illetve redőny. A teljes ablakfelületet takarhatja szalagfüggöny (7), a függőlegesen állítható lamellasora tetszés szerinti szögbe állíthatók kézi vezérléssel, illetve motorosan. Így szabályozhatók a helyiségben a fényviszonyok, valamint a ki- és belátás.

Fortélyok 

 • Karnisrúdra fakarikákkal és vitrázsrúdra függesztett fodorNéhány fogás, apró fortély, amelyek vidámabb hangulatot kelthetnek, esetleg még szebbé varázsolhatják az adott teret. Egy áttetsző, napsárga függöny előnye, hogy az átszűrődő fény borús időben is világosabbá, derűsebbé teszi a szobát (8).
 • Kedves ötlet a finom csipkeszegélyre emlékeztető, lyukmintával díszített karnis, amely fehérre festve, apró mintás, világos függönnyel tisztaságot, fiatalos hangulatot lop a helyiségbe.
 • Egy nagymintás anyag, egy erőteljes színű "szoknyadísszel" optikailag szélesíteni látszik az ablakot.
 • Ha egy kelme függőleges csíkozású, magasabbnak fog tűnni az ablak, vízszintes tagozással viszont jól ellensúlyozhatjuk a nyomasztóan magas teret.
 • Ha fényvisszaverő rolettát választunk, kerüljük lemosását, mert lepereg róla a speciális fényvisszaverő anyag. Elég, ha csak finoman letörölgetjük.
 • Rafinált megoldás az azonos színvilágú, kockás és csíkos anyagok kombinációja, amellyel csökkenthetjük a túlméretezett ablak uralkodó hatását (9).
 • A csak kockás anyag üde és rusztikus hangulatot nyújt. Elsősorban régies enteriőrökbe ajánlható textilfajta.
 • A rúdkarnis két kampóval kapaszkodik a falbaNagyméretű ablakunk előtt a rolót a magasság egyharmadáig lehúzva, ellensúlyozhatjuk a nagy belmagasságot.
 • Mivel függönyeink gyorsan porosodnak, 3-4 havonta mossuk ki. A gépben mosott függönyt legföljebb 30 perces programon, 30 C° hőfokon futtassuk. Lehetőség szerint helyezzük a textíliát speciális mosózsákba, hogy az anyag ne sérüljön meg. Rövid ideig centrifugáljuk, hogy ne csöpögjön belőle a víz. Felfüggesztve gyorsan megszárad, ráadásul nem gyűrődik össze. Kézi mosásnál először öblítsük le az anyagot hideg vízzel, majd az anyagfajtának megfelelő hőmérsékletű, mosószeres vízben, gyengéden nyomkodva, csavarás nélkül tisztítsuk ki. Kellő öblítés és csöpögtetés után visszaszerelhetjük a karnisra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika

Címkék: függöny

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyékszerek

A függönyékszer elnevezés viszonylag új hazánkban, de igazán pontos. A függönyelkötők mindig is divatosan voltak, és a hatalmas választék magával hozta a sokszínűséget is, melyek között ott van...


Függönyök és textil-kiegészítők

A függönyök, melyek funkcionálisan belső árnyékolók, meghatározzák a helyiségek atmoszféráját, részben felületi nagyságuk, részben esztétikai, optikai hatásuk miatt. Rosszul megválasztott fazonnal,...