Kellemetlen lakótársak

Ősi módszerek darazsak és legyek ellen

2008-07-25 00:09:48 | Módosítva: 2008-08-01 00:12:58

A nyári gyümölcsérésekkor újabb rajokban jelentkeznek a kellemetlen rovarok.

A lakásban régebben enyves légyfogóval védekeztek ellenük, ami ma is kapható, hatásos eszköz, csak nem túl gusztusos látvány. Elűzhetjük a legyeket, ha lapos tányérokba babér- vagy ricinusolajat öntünk, a ház körül portyázó darazsakat pedig úgy is távol tarthatjuk, ha a gyakran látogatott "törzshelyeikre" rövid nyakú, cukros pálinkával telt üvegeket akasztunk ki. A pálinka szaga és az édesség odacsábítja a darazsakat, amelyek az alkoholtól megszédülve a pálinkába fulladnak.
Legyek, darazsak ellen PET palackból készíthetünk csapdát: a palack tetejét, annak 3/4 magasságában levágjuk, majd a nyílását visszafordítjuk az üvegbe, és két dróttal összeerősítjük, felakasztjuk. Ennek az aljára töltsünk ecetes, cukros vizet. A legyek és darazsak a nyíláson betalálnak, hiszen az illatok, onnan jönnek. Kifelé azonban már nem tudnak jönni, mert a palack oldalán fognak próbálkozni, a kiöntőnyílás pedig középen van befordítva.
Ezek a csapdák bár nagyon egyszerűek és hatékonyak, kihelyezésük körültekintést igényel. Olyan helyre rakjuk a kertben, ahol mi keveset tartózkodunk. A bennük lévő csali-folyadék ugyanis vonzza a rovarokat, azaz a csapdák körül mindig nagy lesz a jövés-menés.
Számos vegyi anyag és eszköz közül válogathatunk, ha a kereskedelemben kapható rovarirtó eszközt akarunk vásárolni. Vegyszerek, csapdák közül hatékonyak a rovarok szexferomonját tartalmazó készítmények. Ezek a csapdák vagy vegyszerek nem a táplálkozási ösztönére, hanem a fajfenntartásira hatnak. Előnyük az előbb leírt PET palackos csapdával szemben, hogy az abba töltött csali - miután megerjed - kellemetlen szagúvá válik, míg a feromonos készítményeknek hetekkel a kihelyezés után is alig érezhető a szaga.

Kellemetlenkedők a lakásban, szekrényben, kertben, kutyaólban...

A molyok ellen a ruháinkat nem csak a levendula, hanem a megszárított ürömlevél is megvédi. Ugyancsak elriasztja a molyokat a gyűszűvirág, fahéj, feketebors és ibolyagyökér porának egyenlő arányú keveréke. Hatékony módszer, ha a ruhák közé szárított narancshéj darabokat teszünk, ezt szintén nem kedvelik e rovarok, és még illatosít is.
Ha már találtunk a lakásban molylepkét, akkor alaposan tisztítsuk ki a szekrényt, fiókot. Porszívózzuk át, majd ronggyal alaposan töröljük ki a sarkokat is, így megszabadulhatunk a petéktől is. Ha a ruhán találjuk a jeleket, akkor mossuk ki, majd lógassuk a napra vagy tegyük kis időre a fagyasztóba. Mindkettő megöli a lárvákat és petéket.
A hangyák vonulási útvonalába tegyünk fokhagymát, ezerjófüvet, vagy borókát, esetleg levendulát. A hangyák nem szeretik ezeknek a növényeknek a jellegzetes illatát. A boly bejáratát lezárhatjuk parafinolajba mártott vattacsomóval is. Jól bevált ellenszerük az útvonulatukba beszórt sütőpor. A fáraóhangyák elűzésére pedig nagyon hatékonyan használható a kávé, minden állapotában, mert nem kedvelik az illatát.
A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, a rizst és a hüvelyes növényeket, ha azok tárolóedényébe egy babérlevelet teszünk. Másik módszer, ha alkalmanként egy-egy hétre a mélyhűtőbe helyezzük ezeket a terményeket.
A bolhákkal megfertőződött háziállatokat kezelni kell, már csak saját érdekünkben is. Ehhez egy éjszakára diófalevelet áztassunk vízbe, majd másnap mossuk át vele az állat bundáját. Ha megszáradt, alaposan keféljük ki.
Amennyiben egérragasztó-készítménnyel bekenjük a fák törzsének alsó néhány centiméterét, úgy a fára mászó hangyák abba beleragadnak. Mivel a hangyák a levéltetveket "gondozzák", ezzel a módszerrel a tetvek száma gyéríthető.
A balkon és cserepes növények aljába egy-két gerezd fokhagymát rakjunk; férgek, kártevők elűzésére nagyon hatásos.

Rovarriasztári módszerek

A legyek ott és akkor jelennek meg tömegesen, ahol nagy mennyiségű táplálék áll a rendelkezésükre. Ha házunk körül tisztaságot, rendet tartunk, a hulladékot, szemetet nem tároljuk sokáig a lakásban, és ameddig ott van, addig is, letakarjuk a szemetes edényt, akkor kevesebb gondunk lesz velük. A bejárati ajtót és az ablakokat lássuk el szúnyoghálóval.
A ház környékére ültetett diófa, bazsalikom, ricinus, paradicsom, kis mértékben ugyan, de hozzájárulhatnak a legyek távoltartásához. A komposztot és a trágyát is a háztól távol tároljuk.

A darázs már veszélyesebb

Lakásból, konyhából távol tarthatjuk a darazsat, ha az ablakpárkányra és a küszöbre egy kevés ecetsavat öntünk, vagy egy lapos edénybe szalmiákszeszt teszünk. Ezek szaga azonban elég kellemetlen, így a darazsak esetében is a megelőzés a legjobb: főtt ételeket, gyümölcsöket ne hagyjunk lefedetlenül a konyhában. Amennyiben a darazsak nem lelnek táplálékra, maguktól is elmennek.
A darázsfészkeket főként olyan fémtárgyak réseiben találhatunk, amelyeket már a reggeli napsütés is felmelegít. E fészkeket célszerű éjjel eltávolítani, ekkor a hűvösebb hőmérséklet miatt még kevésbé mozgékonyak e rovarok, és ez idő tájt általában az egész család a fészekben tartózkodik.
A fészket őrző egyedeket rovarirtó spray-vel elég veszélyes vállalkozás befújni, mert e szerek csak pár perccel később hatnak, így addig számos darázscsípést begyűjthetünk, ami az arra allergiásoknál akár végzetes is lehet. Ha gyorsan szeretnénk elpusztítani e rovarokat, akkor egy jól irányzott fújással csavarlazítót permetezzünk rájuk. Ez az olajtartalmú szer ugyanis az állatra tapadva azonnal megbénítja a légzését, és nem marad ideje támadni.
Darázscsípés esetén, először a csípés helyét mossuk le alkohollal, majd tegyünk rá ecetes borogatást. Az ecet közömbösíti a darázsmérget. Orvosi beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a betegen allergiás tünetek jelentkeznek, a csípés körül nagy kiterjedésben duzzad, feszül a bőr, vagy ha az áldozatot több szúrás érte.
Jó hatású még a vöröshagyma, amely segít a méreg feloldásában, eltávolításában, amit használhatunk felvágva és hagyma-léként is. A felvágott hagymát néhány percre szorítsuk a sebre, a levet pedig a csípés helyén dörzsöljük a bőrbe. Enyhíti a fájdalmat az is, ha a csípés helyét hideg víz alá tartjuk, majd hideg vizes borogatást alkalmazunk.

Szúnyog riasztók

A szúnyogriasztó spirál riasztó hatását füstjével éri el. Szélvédett helyen akár nyolc órán keresztül izzik, elriasztva, távol tartva a szúnyogokat. Ha nem használjuk el, elolthatjuk, később újra használhatjuk. Sajnos szabadban már egy enyhe légáramlás is gyakorlatilag hatástalanítja őket, szobában pedig kellemetlen a füstjük.
Forgalomban vannak különböző elektromos, párologtató szúnyogirtó készülékek, amelyek lapkával vagy folyadékkal (némelyik mindkettővel, de nem egy időben) használhatók. A betétesek – elsősorban zárt térben – egy-egy betéttel nyolc-tíz órán keresztül nyújtanak védelmet.
A folyadékos párologtató a hozzá kapható folyadékot vagy illóolajat párologtatja folyamatosan, akár két hónapig is védelmet nyújtva a szúnyogok ellen, még lámpafény vagy nyitott ablak mellett is. Ezek között vannak olyan típusok, amelyeknek semmiféle szaguk nincs, működésük szinte észrevehetetlen, mégis nagyon hatásosak. A folyadék utánpótlása viszont nem olcsó.
Az UV fénycsapda legyek és szúnyogok ellen egyaránt hatásos. Kb. két méter magasságban ajánlatos elhelyezni, ahol a repülő rovarokat könnyebben magához vonzza fényével, majd nagyfeszültségű áramával elégeti őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Darázsirtás csak tavasz után

Tavasszal, amikor már melegszik az idő, a nőstény darazsak előbújnak téli rejtekhelyükről, és elkezdenek fészkelőhely után kutatni. Márciustól májusig keresik az alkalmas helyet a fészekrakásra....


Védekezés darázs és méh ellen

A védekezés lehetőségeiben a méhek és a darazsak között sok a hasonlóság. Az is közös, hogy a rovarriasztó szerek sem a darazsak, sem a méhek távoltartására nem alkalmasak, kizárólag a vérszívók...