Kicsi a bors, de...

Kress egykezes sarokcsiszolók

Tesztelésünk tárgya ezúttal két 900 W-os, egykezes sarokcsiszoló, a kifejezetten ipari felhasználásra szánt, piros-szürke színű 900 WTS E, és a szakmai iparos programban készülő, kék-szürke színű WTS 900 E. Már a típusszámokból is látszik, hogy itt két majdnem-ikerről van szó. Teljesítményben nincs is különbség közöttük, szolgáltatásokban már van egy kevés, a minőség pedig elég nehezen megfogható. Mi csak azt érzékeljük, hogy a Kress többi gépéhez hasonlóan igen jó minőségű szerszámgépekről van szó, melyeket saját használatunkban nemigen lehet tönkretenni. (Persze nem is próbáltuk.) A gyári ajánlás szerint azonban kifejezetten ipari használatra a piros gépet javasolja, tehát a belsejükben nyílván van eltérés.

Szembetűnő különbség, hogy a piros gépen a Kress univerzális gyorscsatlakozóját találjuk (1), ami lehetővé teszi a szerszámgépek gyors cseréjét a vezeték végén. (Nyilván csak a márkán belül.) Tulajdonképpen ez is egy professzionális felhasználási lehetőség. A kék gépbe fixen kötötték be a csatlakozót. Egy másik különbséget találtunk a tárcsacsere kapcsán. A kék gépen a tárcsát rögzítő gyűrűt a hagyományos szerszámmal lehet meghúzni, oldani, a pirosnál viszont egy új konstrukcióval sikerült a szerszámot teljesen kiiktatni. A menetes rögzítőanya egy kis kihajtható fület kapott, melyet puszta kézzel lehet kezelni (2). Mindkét gépnél hiába keressük viszont a tengelyreteszelő gombot, mert nincs is. Kikapcsolt állapotban ugyanis a tengely automatikusan reteszelődik, és ezt csak a gép bekapcsolása oldja. A bekapcsolás pillanatában érezni lehet azt a pillanatnyi kivárást, amikor a retesz old, és csak ezután pörög fel a tárcsa.
Egy kicsit a szokásostól eltérő a kapcsológomb (3) is, működését az első használat előtt érdemes áram nélkül is elpróbálni. A kapcsolót ugyanis tológombként kell előre nyomnunk a bekapcsoláshoz, a kikapcsoláshoz viszont nem visszahúzni kell, hanem csak rányomni, ettől magától kipattan. Sokkal praktikusabb, mint a hagyományos megoldás, csak meg kell szokni.
Ugyancsak eltér a hagyományostól a tárcsavédő és a markolat megoldása. A tárcsavédőt egyszerűen nem is lehet levenni, ehhez két csavart kell kihajtani (ez nem hátrány, hanem előny, mert a felhasználók sokszor életveszélyesen nagyobb tárcsát tesznek a sarokcsiszolóra, tárcsavédő nélkül), viszont majdnem 180°-ban elforgatható. Egy körmöstárcsás szerkezet kb. 10°-onként bekattanva rögzíti (4). A pótmarkolat ugyancsak teljes félkörívben elforgatható, és ezen belül bármilyen pozícióban rögzíthető (5). Ezt úgy alakították ki, hogy a markolat menete egy - a nyakrészt körbefogó - acélbilincshez csatlakozik (6). A menet meghúzásakor a bilincs rászorít a nyakrészre. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem csak két vagy három pozícióban, hanem tetszőleges helyzetben rögzíthető a pótmarkolat.
A két 900 W-os gépet ún. konstans elektronikával látták el, amely a terheléstől függetlenül állandó értéken igyekszik tartani a fordulatszámot. Ez üresjáratban 9500 f/percet, terheléskor 7500 f/percet jelent. A gépekhez maximum 125 mm-es tárcsák használhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kombinált csiszológépek

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...