ATMOS faelgázosító kazán

Idősebb olvasóink talán még emlékeznek a második világháború előtti időkben a fagázgenerátorral működő gépjárművekre. Ezt a megoldást annak idején elsősorban az energiahiánnyal küszködő német ipar hozta létre, kényszerűségből. Maga az ötlet azonban nem Németországból, hanem Csehországból származott. Az ATMOS családi vállalkozást 1932-ben alapította Cankar úr, amely gépkocsik és hajók elgázosító egységeit gyártotta.

A módszert járműhajtásra a fejlett világban ma már nem használják, a fűtéstechnikában viszont másodvirágzását éli. Cankar úr ma is jó egészségnek örvend, és jelenleg is családi vállalkozásban működő cége Európa egyik legmodernebb gyárával rendelkezik. Az ATMOS fa és vegyestüzelésű elgázosító kazánok rendkívül gazdaságos és környezetbarát működésük révén ma komoly alternatívát jelentenek a legmodernebb gáztüzelésű kazánok mellett is.
Egy hagyományos fa- vagy vegyestüzelésű kazán égéstermékének 60%-a gáznemű anyag, ami magas hőmérsékleten távozik a kéményen keresztül. Ezekben a kazánokban nincs szabályozott égés, a fa vagy a szén ellángol, közben az égéshő egy részét átadja a fűtőközegnek, a többi a kéményen keresztül távozik. E kazánok hatásfoka 40-50% körüli, a fennmaradó hőmennyiséggel sajnos a külső levegőt fűtjük.
ATMOS kazánok metszete Az ATMOS kazánok már működési elvükben beleavatkoznak ebbe a klasszikus folyamatba. A két részből álló égéstér felső felét megrakjuk fával. (Nem kell hasogatni, ami a tűztérbe befér, az el is ég.) Itt történik az égés első fázisa, mégpedig a huzat szabályozásával teljesen szabályozott körülmények között. Ez azt jelenti, hogy egy automatika az előremenő víz hőfokának függvényében - részben mechanikus huzatszabályozással, ventilátoros levegőbefújással - a mindenkori optimális levegőmennyiséget biztosítja az égés számára. Ha szükséges, akkor egészen lassú, pangó égést hoz létre.
Az égés folyamata azonban itt nem fejeződik be. A füstgázokat - amelyekben még rengeteg éghető szilárd és gáznemű anyag van - egy kerámiatesten (katalizátoron) keresztül vezetjük a kazán alsó terébe, ahol - mint egy gázláng - minden elég, ami még éghető a füstben. Ez a tökéletes égés 90% fölé emeli a kazán hatásfokát, tehát rendkívül energiatakarékossá teszi. A kibocsátott égéstermék szennyezőanyag tartalma rendkívül kicsi, nem terheli a környezetet. Ugyanez vonatkozik a természet hőterhelésére is. Míg egy hagyományos kazánból a füstgázok 4-500 °C-os hőmérsékleten távoznak, addig egy faelgázosító ATMOS kazánból legfeljebb 200 °C-on, tehát lényegesen kisebb mértékben növeli az üvegházhatást. Az így megnyert hőmennyiség különbség természetesen a fűtésben hasznosul.
A nagyításhoz kattintson ide! Faelgázosító kazánnal és három gyűjtőtartállyal felépített fűtésrendszer bekötési vázlata Az ATMOS kazánok teljesen automatizáltak, de nem túlelektronizáltak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szabályozás gondoskodik a mindenkori optimális levegőmennyiségről, de a kazán működése áramszünet esetén sem áll le, mert a mechanikus huzatszabályozás akkor is működik. A vezérlés gondoskodik arról is, hogy a kazán felfűtéséig -70 °C-os vízhőmérsékletig - a fűtővizet nem engedi ki a kazántérből. E hőfok felett egy szabályozó egység (Laddomat 21), amely a hőszabályozó szelepet, szivattyút, visszacsapó szelepet és hőmérőt tartalmaz, a gyűjtőtartályba engedi a fűtővizet. Ez a puffertartály - családi ház méretekben 500 liter és 1 m3 között lehet, de nagyobb kazánoknál két-három darabból is állhat - tárolja a fűtővizet, és biztosítja a radiátorok számára. Innen a fűtés vezérlése egy gázkazánhoz teljesen hasonlóan történik; a termosztát indítja a keringtető szivattyút, amely a puffertartályból forgatja meg a fűtővizet. Megfelelően méretezett gyűjtőtartálynál a kazán leégése után is elegendő fűtővizünk van még, akár egész éjszakán keresztül.
A láng égése a kerámia tűztérben Ez a rendszer a hagyományos kazánok fűtési ingadozását is kivédi. Ismert pl. a széntüzelésű kazánoknak az a problémája, hogy a begyújtás után van egy viszonylag gyors felfutó szakaszuk, amikor túlfűtik a lakást. Aztán a fűtővíz hőmérséklete fokozatosan csökken, végül teljesen lehűl - vele együtt a lakás is. Egy ATMOS kazánnál és gyűjtőtartálynál ez a hiányosság teljesen ki van küszöbölve. A termosztát és a keringtető szivattyú a tárolt fűtővízből mindenkor a szükséges - a beállított hőmérsékletet biztosító - mennyiséget használja fel. Nincs túlfűtés és alulfűtés.
Az ATMOS kazánok 18 kW és 100 kW közötti teljesítményben készülnek. A 18-25 kW körüli hőteljesítmény a családi házak mérete, a nagyobbak már inkább panziókhoz, csarnokokhoz valók. Elsősorban olyan környezetekben ajánljuk, ahol nincs kiépített földgáz, távfűtés, viszont elérhető a fa, amely megújuló energiaforrás és viszonylag olcsó. A működés teljesen környezetbarát, olyannyira, hogy létesítéséhez jelentős állami támogatás is kapható. Az energiamegtakarítás révén a hagyományos kazánokkal és földgázfűtéssel összemérve beruházása igen rövid idő alatt megtérül. Egy indirekt tárolóbeépítésével megoldható a használati melegvíz ellátás is.

További információkért megadjuk az ATMOS kazánok hazai forgalmazójának adatait:

Szakszer Bt.
2621 Verőce, Árpád u. 21.
www.digitel2002.hu/szakszer
Telefon: (27) 380-059
Fax: (27) 380-173
szakszer@mail.digitel2002.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...


Leválás a távfűtésről II. rész

Előző lapszámunkban megpróbáltuk érzékeltetni azt a kálváriát, amit a távfűtési rendszerről leválni szándékozó lakóközösségeknek vállalnia kell. Írásunkban jeleztük, hogy a probléma nem elsősorban...