Kerti látogató riasztó

2012-07-04 22:01:12 | Módosítva: 2012-07-08 14:09:23

A tavaszi napsütésnek nemcsak mi örülünk, így ne csodálkozzunk, ha nem várt látogatók nyomaira bukkanunk a kertben. Bosszankodhatunk, de ne tegyük, inkább előzzük meg riasztószerekkel az állatok károkozását. Sokféle termék kapható erre a célra, de kiemelten azokat szeretnénk figyelembe ajánlani, amelyek a megelőzésre fektetik a hangsúlyt, és nem tesznek kárt az állatokban.

A legtöbb bosszúságot a kerttulajdonosoknak a vakond okozza. Megelőzésre rendkívül hatásos a vakond-riasztó golyó, ami a vakondok által elviselhetetlen szag-anyagokat bocsát ki. Egy-két golyót minden vakond járat nyílásába téve kezeljük a területet, amit az állatok 3-6 hónapra – a talajszerkezettől függően – elkerülnek. Egy kicsit drágább, de hosszútávon alkalmasabb megoldás a vakond-riasztó karó. Hangrezgésekkel tartja távol a rágcsálókat. Nemcsak vakond, de mezei pocok, földikutya távoltartására is kiváló, talajszerkezettől függően akár 3000 m2-es terület védelmére. A megelőzésre ajánlott a díszkertekben a vakond háló, ami gyepesítés előtt a talajra fektetve megakadályozza a vakondok felszínre jutását

Csúszómászók, csigák ellen a csigaszalag egyszerű és hatásos. A szalagot növényeink köré tekerjük. Amikor a csúszómászó megpróbál ezen átkelni, egy kis elektromos töltés lép fel, ami kedvét szegi.

Léteznek csigacsapdák, ezen belül kifejezetten meztelen csigák elleni védelemre szolgálók: a védendő terület mellett a csapdát a földbe kell süllyeszteni, speciális méregmentes csiga csalétekkel megtölteni, így a csigák a csapdát választják kedvenc virágaink helyett.

A madarak szinte minden kertben okozhatnak problémát. Távoltartásukra az erkélyeken madárriasztó forgó rudakat – dekoratív színes, műanyagból készült rudak – vagy madárriasztó szalagot – fényesen csillogó szalag – érdemes kihelyezni, míg gyümölcsfáinkra repülő sólymot akaszthatunk. A sólyom műanyagból készült, ahogy a szél mozgatja, élethű ragadozóként riasztja el a kártevőket. A gyümölcsös köré kifeszített madárháló szintén megakadályozza a madarak berepülését, ám talán a legolcsóbb és legviccesebb megoldás a házilag készített madárijesztő.

Kertünkbe tévedhet kóbor kutya, macska, de területünk egy-egy részétől olykor saját kedvencünket is távol szeretnénk tartani. Alkalmazhatunk mozgásérzékelővel ellátott, állítható frekvenciájú ultrahangos kutya-, macskariasztót, amely akár 200 m2-es körzetben is hatásos. Másik megoldás a kutya távoltartó spray; permetezzük azokra a helyekre – kerti bútorok, fák stb. – ahol a kutyákat nem szeretnénk látni. Ha mégis kertünkbe tévednek, a mozgásérzékelővel ellátott kerti locsolóval könnyedén elriaszthatjuk őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kártevő, csiga, riasztó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszbeton szerkezetek

Ennek az építési módnak közel 50 éves múltja van, akkor kísérletezték ki a porózus gipszlapok mellé öntött híg cementhabarcs gyors dermedését és kötését. A tapasztalatok felhasználásával és...


Gázmérgezések igazi okai

A szénmonoxid mérgezések okait sok írásunkban kutattuk már. A Miskolci egyetem munkatársai igen alapos elemzésben foglalkoztak ezzel a témával, és következtetéseik nem csak a szakemberek számára...