Tűz-, gáz-, vízriasztók

2010-01-19 17:12:53 |

Otthonunkat nem csak betörők vagy a természet erői veszélyeztethetik, egy eldugult kémény vagy egy hibás elektromos csatlakozás is tragédiához vezethet. Szerencsére szinte minden területre találunk érzékelőket, melyek segítségével akár távolról is kontroll alatt tarthatjuk lakásunkat.

Gázriasztók

Sok gáz rendelkezhet nagyon veszélyes vagy halálos fiziológiai hatással még kis koncentrációban is. A mérgező gázok legtöbbje egyúttal éghető is, ám e két tulajdonság között több nagyságrendű koncentrációbeli különbség van. Mérgező gázokkal főképpen az iparban lehet kapcsolatba kerülni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az emberi szervezetre veszélyes gázok hétköznapi környezetünkben is előfordulhatnak.

Elég az, ha csak egy borospincére vagy rosszul szellőztetett, túlzsúfolt előadóteremre, biogáz-telepre, zárt garázsra, uszodára vagy egyszerűen csak városi utcai környezetünkre gondolunk. Ezeken a helyeken rendre szén-dioxid, kénhidrogén, szén-monoxid, klórgáz, valamint nitrogén-oxid szabadul fel. Túlzsúfolt, szinte állandó forgalmi dugókkal megtűzdelt nagyvárosokban rendszeresen mérik egyebek mellett a kén- és nitrogénszármazékok koncentrációját.
A mérgező gázok közül vitathatatlanul a szén-monoxid a legveszélyesebb. Inhalációs méreg, amely a légutakon át felszívódva fejti ki hatását. A szén-monoxid a levegőhöz hasonló sűrűséggel rendelkezik, így könnyen belélegezhető. A szén-monoxid mérgező hatása abban áll, hogy belégzés során CO-hemoglobin (COHb) keletkezik, és ezzel a vérben oxigénszállító-kapacitást köt le. A CO affinitása a vér hemoglobinjához kb. 300-szor nagyobb a tiszta oxigénéhez képest, tehát már igen csekély CO-koncentráció is jelentősen csökkenti a vér oxigénfelvételét. Ez pedig gátolja a test, elsősorban az agy oxigénnel való ellátását, ami belső fulladáshoz, eszméletvesztéshez vezethet.
A mérgezés kisebb mennyiség tartós belégzése esetében éppúgy létrejöhet, mint nagyobb CO-mennyiség rövid idő alatt történő behatása során. Számos szénmonoxid vészjelző kapható a piacon ezek lelke, az érzékelő, ami a szénmonoxid jelenlétét érzékeli, és veszély esetén riaszt. Az érzékelő szenzor lehet katalitikus, félvezető, vagy elektrokémiai elven működő. Sajnálatos, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban számos olyan készülék kapható, amely bizonyítottan nem véd a CO mérgezés ellen, vagy nem felel meg a vonatkozó szabvány előírásainak, esetleg nincs CE jelölés rajta, így Európában nem is lehetne forgalmazni. Csak megbízható forrásból vásároljunk CO riasztót, annak jelzéseit viszont fenntartások nélkül fogadjuk el!

Tűzriasztók

A beépített tűzjelző rendszer nem riaszt feleslegesen, csak csendben figyeli környezetét, megbízhatóan őrködik, akár évtizedeken keresztül. A legújabb fejlesztésű optikai füstérzékelők mérőkamrája két érzékelő elemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst- és a két hőérzékelő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén.
Emellett a füstrészecskék mérete és fajtája is értékelésre kerül, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst, valamint a gőz- és vízpára között. A korszerű érzékelőkben konfigurálhatók a védendő terület tulajdonságai (helyiséggeometria, tűzkockázat, zavarjelenségek stb.).
Egy kórházi szobában keletkező parázsló tűz, vagy egy szintetikus anyagokat tároló helyiségben keletkező, nyílt lánggal égő tűz érzékelése sokkal korábban és megbízhatóbban történik meg az előre kiválasztott optimális paraméter beállításnak köszönhetően. Mindezek miatt az új generációs optikai füstérzékelők érzékelési megbízhatósága elérte, sőt, meg is haladta a korábban legjobbnak tartott (de a radioaktív izotóptartalma miatt meglehetősen nehézkesen kezelhető és nem túl környezetbarát) ionizációs füstérzékelők teljesítményét.

Vízjelzők

A vízjelzők, riasztók elsősorban háztartási használatra készülnek. Csepegő és szivárgó vizek, cső- és tömlőhibák, vagy a konyhába, fürdőszobába vagy a pincébe befolyó esővíz jelzésére szolgálnak. A feszültséget általában egy 9 V-os elem biztosítja, így áramszünet esetén is működőképes marad a szerkezet. A vízjelző már 0,5 mm-es vízréteg esetén jelez és egy mágnesszelep segítségével a vízellátást lezárja, a rákapcsolt gép áramellátását is megszünteti, ugyanakkor erős hangú figyelmeztető hangjelzést is ad. Elosztó segítségével több érzékelő is csatlakoztatható a készülékre. A vízjelző készülékek szerszám nélkül, könnyen beszerelhetőek, karbantartást nem igényelnek. Nagy előnyük, hogy minden forgalomban lévő mosógéphez csatlakoztathatók. Szabadban vagy esőben történő használatuk csak korlátozottan lehetséges, mivel - a speciális kivitelűeket leszámítva - a házuk nem vízmentes.

Távfelügyelet

A távfelügyelet a lakásokban, családi házakban, üzlethelyiségekben, irodákban működő riasztórendszerekről beérkező jelek és jelzések napi 24 órás, folyamatos felügyeletét, illetve azok feldolgozását jelenti. A korszerű távfelügyeleti rendszerek, nem csak betörés vagy támadás, hanem tűz esetén is értesítik az előfizető által megadott személyt, személyeket, szervezeteket és a járőrszolgálatot. Ennek köszönhetően egy üres házban keletkezett tűz esetén is időben el lehet kezdeni az oltást, így mérsékelve a károkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Madárriasztók

A különféle madarak a nemcsak a lakókörnyezetekben lehetnek kellemetlenek, de a kertekben és a mezőgazdasági területeken is jelentős károkat okozhatnak. A galambok, seregélyek, szarkák és egyéb...


Előzzük meg a szénmonoxid mérgezést

A fűtési idény kezdetekor sajnos rendszeresen megtörténnek az első balesetek, sőt tragédiák is. Talán ez az időszak még veszélyesebb, mint amikor már beállt a fűtésrendszerünk egyensúlya,...